Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Brian Henderson


Papukaijat SINIKELTA-ARA (Ara ararauna) - (Linnaeus, 1758)

Yksi kaikkein suurimmista, lentävistä papukaijoista on loistokkaan värikäs sini-kelta-ara. Sillä on pituutta 80 - 90 cm ja siipien kärkiväli on yli metrin. Nimensä mukaisesti sinikelta-aran väreinä ovat sininen ja keltainen. Selkä, pyrstön takaosa, siivet ja niska hehkuvat sinisinä - vatsa sekä siipien ja pyrstön alapuoli ovat kirkkaan keltaiset. Värikirjoa täydentävät musta kaula, vihreä päälaki ja silmien ympärystän valkoisuus mustin juovakuvioin.

Levinneisyys

Sinikelta-ara elää Etelä-Amerikassa, Panaman itäosista Bolivian pohjoisosiin ja Kaakkois-Brasiliaan. Elinympäristönä ovat vesistöjen trooppiset lähimetsät ja soiset alueet aina 500 metrin korkeuteen asti.

Sinikelta-ara

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright atrphoto
Sinikelta-ara

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Wayne Dumbleton
Lisääntyminen

Sinikelta-arat ovat sosiaalisesti yksiavioisia, mutta voivat liikkua pienissä parvissa. Sinikelta-aran pesä sijaitsee jossakin palmupuun kolossa. Munia pyörähtää pesään tavallisimmin kaksi ja ne ovat väriltään valkoisia. Naaras hautoo yksin noin 25 vrk.

Ravinto

Ravintona ovat erilaiset kasvikunnan tuotteet: hedelmät, pähkinät, sienet ja lehdet. Häkkilintuna sille voi syöttää papukaijan siemenseosta, viherravintoa, hedelmiä ja pähkinöitä.

Sinikelta-ara lemmikkinä

Sinikelta-ara on näyttävyytensä vuoksi varsin arvostettu lemmikkilintu. Tällä on ollut myös ikäviä seurauksia, sillä lajia uhkaavia tekijöitä sen alkuperäisillä elinalueilla ovat elinympäristöjen tuhoutuminen ja juuri lemmikkilintukauppa. Tuhansittain sinikelta-aroja on kuljetettu Etelä-Amerikasta eri puolille maailmaa lemmikeiksi.

Sinikelta-araa ei tule hankkia hetken mielijohteesta. Hyvin suurikokoinen papukaija vaatii kokonsa vuoksi erityistä huomiota ja asiantuntemusta - ja sinikelta-arat elävät hyvin pitkäikäisiksi - 60-vuotiaiksi. Sinikelta-arat ovat ostettaessa kalliita, ja sekin rajoittaa suuresti hankintaa harkitsevien määrää. Kuten myös se, että Suomessa näitä papukaijoja on vaikeaa saadakaan. Isot arat vaativat erityisesti pyrstönsä takia paljon tilaa, käytännössä oman huoneen häkin sijaan. Erittäin voimakas nokka voi tehdä jopa reiän tiiliseinään.

Hoito on käytännössä samanlaista kuin muidenkin isojen papukaijojen kanssa (jakot, amatsonit jne.). Merkittävin ero tulee vastaan koossa. Jos kyseessä on lemmikkilintu, niin sen tulisi käytännössä olla koko ajan vapaana, eli yksi perheenjäsen kaikissa puuhissa mukana. Aralle sopiva "häkin koko" olisi yksi kokonainen huone, jossa se sopii lentämään.

Lähteet
IUCN
http://www.arthurgrosset.com/ - Blue-and-yellow Macaw Ara ararauna
www.pyrstonjatassunpuoti.com/
www.papukaija.fi
Sinikelta-ara
Sinikelta-arat
Sinikelta-arat
PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasia

Koiraeläimet

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)

Kissaeläimet

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut Villikissa
*** tunturisusi.com linkit ***