Tunturisuden sivut
Suomi Circus Helsinki

Circus Helsinki on aatteellinen yhdistys, joka perustettiin kesällä 2001. Perustaja on Martina Linder, joka vaihtoi jurististista sirkustirehtööriksi.

Alussa koululla oli 12 oppilasta ja opetus annettiin Kulttuurikeskus Caisan varastotilassa vanhojen tietokoneiden keskellä. Vuonna 2003 koulu sai harjoitustilat Helsingin Rudolf Steinerkoululta Meilahdessa ja Kisahallilta. Vuonna 2004 ryhdyttiin antamaan opetusta myös Lauttasaaressa. Kesällä 2006 sirkuskoululle kunnostettiin oma täysinvarusteltu sirkusharjoitustila Vallilassa, VR:n vanhoilla makasiineilla. Syksystä 2007 koulu on antanut taiteen perusopetusta laajan oppimäärän mukaan.

Sirkuskoulu on kasvanut ja kehittynyt nopeasti. Koulun nuorista oppilaista koostuva esiintyvä ryhmä on palkittu sekä Suomessa että ulkomailla. Koululla on nyt noin 600 oppilasta.

Arkisin klo 9-15 tilassa harjoittelee aikuisia sirkusammattilaisia ja harrastajia.

Circus Helsingin päätavoitteena on opettaa sirkustaidetta nuorille harrastajille kouluikäisistä alkaen, mutta koulu antaa opetusta myös "naperoille" eli 4-6-vuotiaille ja aikuisille. Opetusta annetaan 1-5 kertaa viikossa riippuen oppilaiden omasta motivaatiosta, tasosta ja avoimista paikoista ryhmissä.

Yhdistyksen toiminnassa on mukana useampia kieliä puhuvia oppilaita ja opettajia, joten harjoituksissa on kansainvälinen sirkustunnelma. Nuoret myös oppivat kieliä toisiltaan. Useissa opetusryhmissä annetaan sekä suomen- että ruotsinkielistä opetusta. Yleinen opetuskieli on kuitenkin suomi.

Sirkuskoulu antaa akrobatia- ja sirkusvälineopetusta. Opetuksessa panostetaan myös esiintymistaitoon. Kaikki koulun alkeis- ja jatkoryhmien oppilaat esiintyvät sirkuskoulun joulu- ja kevätesityksissä.

Edistyneimmät oppilaat esiintyvät erilaisissa kulttuuritapahtumissa ja tilaisuuksissa.

Opetusministeriö nimesi Circus Helsinki ry:n Nuori Kulttuuri -lähettilääksi vuosiksi 2005-2007. Circus Helsinki on jälleen valittu lähettilääksi vuosiksi 2009-2010.

Yhdistys on Suomen Nuorisosirkusliiton jäsen.

Helsingin kulttuurilautakunta tukee koulun toimintaa.

(Lähde: Circus Helsinki)

Sirkus *Kuvat sivulla Copyright Circus Helsinki Antti Suniala
Circus Helsinki

Sirkus puhuttelee kaikkia

"Sirkus ei ole suunnattu millekään tietylle ihmisryhmälle. Se on yksi niistä harvoista huvimuodoista, jotka puhuttelevat kaikkia ihmisiä ikään, säätyyn, poliittiseen näkemykseen, uskontoon tai sukupuoleen katsomatta. Sinne voivat lapset ja isovanhemmat mennä yhdessä ja nauttia yhtä paljon. Sirkus on puhtaan ilon tuoja - se ei ota kantaa, eikä julista mitään. Sirkus on myös pysynyt suhteellisen muuttumattomana. Monet nykyiset numerot ovat täysin identtisiä niiden kanssa, joita esitettiin antiikin aikana. Näin sirkus tuokin mukanaan tuulahduksen myös menneistä ajoista, vaikkakin nykytekniikkakin on mukana tämän päivän sirkuksessa." (Markku Aulanko)

Circus Helsinki
Circus Helsinki
Circus Helsinki

Circus Helsinki
*Kuva - Circus Helsinki - Copyright Mikael Halmeenmäki/Circus Helsinki


Jääkuningatar-vanne-esitys.

Vanne on tuttu paitsi sirkuksesta, niin myös muista yhteyksistä, kuten tanssista. 1960-luvulla lannevanteilu oli Suomessa hyvin suosittua. Hula-vanne on hauska, halpa ja kaikkien saatavilla oleva liikuntaväline. Sitä voi vierittää, heittää ja pyörittää vartalon ympärillä.

Vanteella on pitkä historia, sillä jo antiikin Kreikassa pyöriteltiin vanteita, jotka oli tehty kaislasta. Myös Intiaanit ovat käyttäneet vanteita iät ja ajat päästäkseen lähemmäs esi-isiään.

Sirkuksessa vanteiden käsittely on viety ihan jo toiselle tasolle ja siitä on tullut vaativaa akrobatiaa. Vanteiden pyöritys vaatii melko paljon rytmiikkaa. Niillä voidaan tehdä erilaisia pyörityksiä käsillä ja vartalolla sekä heittoja ja kieputuksia. Harjoittelu aloitetaan yhdellä vanteella, mutta taitojen karttuessa niitä voi lisätä kymmeniin.
Circus Helsinki
Circus Helsinki
Circus Helsinki.
*Kuvat Circus Helsinki - Copyright Circus Helsinki