Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä, yleisö seuraa Taiwanilla tarkkaavaisena mestarin katusirkusta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Connie Ma

JOJO - JOJOJONGLEERAUS

Jojo on kehittynyt kiinalaisesta jojosta, joka länsimaissa tunnetaan nykyisin diabolona. Jojossa ja diabolossa on siten paljon samaa, vaikka ne toisistaan eroavatkin. Jojon alkukielinen nimi on yo-yo ja sen mukaisesti siitä käytetään joskus Suomessakin nimitystä väliviivalla, jo-jo. Jojo on lelu, joka koostuu akselilla toisiinsa yhdistetystä kahdesta samankokoisesta, pyöreästä osasta sekä narusta, joka kiertyy akselin ympärille. Jojo voidaan tehdä puusta, metallista tai muovista. Jojo on maailman vanhimpia tunnettuja leluja.

Kiinalainen jojo eli diabolo tuli Eurooppaan 1800-luvulla. Ensimmäiset nykymuotoiset jojot puolestaan valmistettiin Yhdysvalloissa vuonna 1928. Silloin Pedro Flores perusti Kaliforniaan Yhdysvaltoihin jojoja valmistavan yrityksensä. Hänen tehtaansa tuottivat pian jo peräti 300 000 jojoa päivässä, joten jojot aloittivat heti todellisen maailmanvalloituksen.

Jojossa jojo asetetaan edestakaiseen, tunnusomaiseen "jojo-liikkeeseen", niin että jojo vuoronperään purkautuu ulospäin ja vetäytyy taas sisäänpäin. Tähän perusjojoiluun saadaan lisää näyttävyyttä erilaisilla erikoistempuilla, joita ovat esimerkiksi satelliitti, vesiputous tai kävelevä koira. Muita erityistemppuja ovat tulitikun sytyttäminen jojon avulla ja "tukanleikkuu", jossa jojot pyörivät kasvojen ympärillä.

Jojolla jongleeraus on kokenut hiljaisempien ajanjaksojen lomissa todellisia huippukausia, jolloin on jojoiltu kaiken aikaa ja kaikkialla. 1950-luku ja 1960-luku olivat jojoilun kultakautta ja uudempi muotivillitys koettiin Suomessa vuonna 1991. Jojotaituri Alfonso Trujillo vieraili Suomessa esittelemässä temppujaan ja opettamassa jojoiluun hurahtaneita nuoria. Nykyisin jojolla on oma vankka harrastajakuntansa.

Jojo

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Bartolomej Jahoda


Jojo
Jojo
Jojo

Creative Commons
*Kuvat - Photo: James Duncan Davidson - Copyright TED Conference

Jojo-kilpailut

Vuonna 1932 Harvey Lowe voitti Lontoossa, Englannissa pidetyt ensimmäiset suuret, kansainväliset jojokilpailut. Häntä saattoi varmasti tituleerata vaikkapa lajin maailmanmestariksikin. World Yo-Yo Contest on nykyisin vuosittain pidettävä suuri kansainvälinen jojokilpailu, jossa kulloinkin on mukana noin 500 kilpailijaa. Kilpailuissa on erilaisia sarjoja, kuten yhden käden temput, kahden käden temput sekä vapaa ja taiteellinen tyyli.

Jojo

Jojo-temppuja

Jojotemput jaetaan viiteen päätyyliin.

1A = Temppuja jotka perustuvat narukuvioihin sekä jojoon joka pyörii pitkään ja on epäherkkä (ei palaa nykäisystä ylös).
2A = Temppuja jotka perustuvat nykäisystä takaisin palaaviin jojoihin. Molemmissa käsissä on jojot ja niillä tehdään looppaavia temppuja.
3A = Temppuja kahdella epäherkällä jojolla, perustuvat narumanipulaatioon.
4A = Narusta irtova jojo jolla tehdään temppuja. Paljon yhtäläisyyksiä diaboloon.
5A = Jojonaru kiinnitetään vastapainoon. Näin naru ei siis ole kiinni sormessa vaan pienessä esineessä kuten nopassa tai pallossa.

Jojo

Creative Commons
*Kuva Copyright Rafael Matsunaga

1. THE SPINNER

Tämä on kaikkein tärkein temppu. 70 % Jojo -tempuista perustuu tämän osaamiseen. Aloita niin, että pidät kättä ja kyynärpäätä ylhäällä (noin korvan korkeudella). Kuvittele, että ranteesi on varustettu saranoilla: sen tulisi olla rentona koko ajan. Laske kyynärpää jyrkästi alas, pysäytä kyynärpään liike juuri vyötärön yläpuolelle ja samalla päästä jojo irti kädestä. Jo-jon liikkeen tulisi olla kaareutuva, eteenpäin ja alas. Jojo pyörii narun päässä edellyttäen, että ranteesi ja kätesi ovat rentoina ja että narua ei ole kierretty liian tiukalle. Ennen kuin jojon pyöriminen lakkaa, käännä kättä ylöspäin, ja anna jojonarulle pieni nykäisy ja jojo nousee narua pitkin takaisin käteesi. Maailmanennätys alhaalla pyörimisessä on 52 s. Yritä päästä 10 s. pyörimiseen ja huomaat kuinka paljon harjoittelulla voit kasvattaa pyörimisaikaa.

2. THE FORWARD PASS

Tämä on kaikkein helpoin temppu. Pidä jojoa selkäsi takana kädessä kämmen ylöspäin. Irrota pyörimään heilauttaessasi käsivartta eteenpäin olkapäästä alkaen. Pidä kyynärpää suorana, heitä jojoa ja se palaa takaisin ojennettuun käteesi.

3. WALK THE DOG

Suosituin pyörittämistemppu! Heitä jojo nopeasti pyörimään narun päähän ja laske se varovasti niin että se juuri ja juuri koskettaa lattianpintaa. Anna jojon kulkea lyhyt matka eteenpäin edessäsi. Pieni narun nykäisy saa jojon nousemaan takaisin käteesi.

4. LOOP THE LOOP

Heitä jojo eteesi samoin kuin FORWARD PASS tempussa - mutta älä otakaan sitä kiinni kun se palaa takaisin. Napsauta vain rannetta terävästi kiertoliikkeellä ja jojo tekee silmukan ja lähtee uudelleen eteenpäin. Muista pitää käsivarsi eteenpäin ojennettuna silmukkaa tehdessäsi.

5. AROUND THE CORNER

Heitä jojolla nopea SPINNER. Siirrä kättä ylös taittamalla sitä kyynärpäästä niin, että jojo on käsivarren takana. Pidä kyynärpää ylhäällä, niin että naru roikkuu käden päällä, laske kättä ja anna narulle nopea kiskaisu noin 8 senttiä pyörivän jojon yläpuolella. Jojo kiipeää narua pitkin käden yli, putoaa eteesi ja rullautuu käteen.

6. AROUND THE WORLD

Aloita näyttämällä hauislihaksiasi pitämällä samalla jojoa kädessäsi lähellä olkapäätä. Heitä kuten SPINNERISSÄ, mutta poikittain vartalosi edessä. Heilauta jojoa kokonainen kierros. Hidasta jojon vauhti pysähtymään vyötärön korkeudella toisella kierroksella ja jojo palaa käteen.

7. ROCK THE BABY

Harjoittele tätä temppua ensin niin, ettet pyöritä jojoa samanaikaisesti. Anna jojon roikkua narusta koko pituudeltaan. Ota jojon narusta keskeltä kiinni vasemman käden peukalon ja etusormen väliin (auki levitettyinä). Pudota nyt oikea käsi alas ja ota kiinni jojon narusta noin 10 sentin päästä jojosta - ja olet näin muodostanut kolmion. Laske vasen käsi alas ja heilauttele jojoa edestakaisin kolmion puolelta toiselle. Yritä tehdä temppu myös silloin kun jo-jo pyörii nopeasti. Palauttaaksesi jojon takaisin, pudota se alas ja nappaa käteen kun se nousee narua pitkin takaisin.

8. FLYING SAUCER

Tällä tempulla ei ainoastaan "koreilla" vaan se on ammattilaisille myös tapa kiristää ja löysätä narua. Aloita temppu asennolla, jossa näytetään hauista. Napauta jojo alas ja samalla sivuttain, vinosti vartalon poikki. Kun jojo pyörii narun päässä kyljellään, nosta sitä tarttumalla vasemmalla kädellä jojon naruun noin 30 sentin päästä jojosta. Jojo palaa oikeaan käteesi kun päästät vasemmalla kädellä irti narusta silloin kun jojo on samalla korkeudella tai hieman korkeammalla kuin oikea kätesi. Vasemmalle päin heittäminen kiertää narua auki ja oikealle päin heittäminen kiristää sitä.

9. WIND THE YO-YO

Tartu vapaalla kädelläsi aukirullattuun jojoon niin, että peukalo on narukourun päällä narua vasten. Pidä toista kättä yläpuolella ja hieman taaempana kuin jojo. Vetämällä narusta ylöspäin ja samalla päästämällä jojo liikkumaan peukalon päähän asti syntyy riittävästi kierrettä ja j-jo alkaa nousta narua pitkin. Kun saat pyörimisen alkuun, voit jatkaa jojottelua ylös ja alas niin kauan, että se ulottuu käteesi asti.

Jojo

Tomonari Ishiguro, joka tuntee taiteilijanimen Black, on maailman ilmiömäisin jojoartisti. Hän ylittää jojoilussaan kaikki inhimillisen suorituskyvyn rajat.

Creative Commons
*Kuva - Photo: James Duncan Davidson - Copyright TED Conference


Lähteet
Heidi Sommar: Ilmiö nimeltä jojo
Stina Björkell: Taitavasti kiinalaisella jojolla
Sirkus Kumiankka
Turun Sanomat: Turussa valmistui yli 100-kiloinen diabolo
Wikipedia: Jojo