Tunturisuden sivut
Creative Commons - License by 4.0 International - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Russell Heiman

Maailman korkein vuoristorata Kingda Ka 139 m

Vuonna 2005 yleisölle avattu vuoristorata Kingda Ka Yhdysvalloissa pitää tällä hetkellä maailmassa hallussaan kaikkien vuoristoratojen korkeusennätystä. Vauhtiakin riittää, sillä vaunujen nopeus saattaa olla jopa huikeat 206 km/h niiden syöksyessä alas lähes kolme kertaa Vapaudenpatsaan korkeudelta. Nopeutensa puolesta Kingda Ka jää maailman vuoristoradoilla sijalle kaksi. Abu Dhabissa, Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa Ferrari World -huvipuistossa sijaitseva Formula Rossa on maailman nopein vuoristorata ja sillä kiitävä laitteisto saavuttaa nopeuden 240 km/h.

Huippunopeuden saavuttaakseen juna kohottautuu teräsradallaan ensiksi, 90 asteen kulmassa kiertyen, vuoristoradan 139 metrin korkuiseen päätytorniin. Sieltä alkaa huikea, lähes pystysuora vapaapudotus alas, jonka kuluessa juna pyörii 270 asteen spiraalissa ja vauhti kiihtyy kolmen ja puolen sekunnin sisällä peräti 206 kilometriin.

Vuoristorata on niin suosittu, että sen junaan pyrkivien on jonotettava vuoroaan jopa kuuden tunnin ajan. Kuten videolta yltä näkyy, matkalaiset junaan pakataan mahdollisimman kiireesti, lähes juoksujalkaa, jotta mahdollisimman monet saisivat kokea tämän unohtumattoman elämyksen. Maksimikapasiteetillaan vuoristorata ottaa vastaan 1 400 matkustajaa tunnissa.

Kingda Ka

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Kingda Ka - Copyright © S K

Kingda Ka

Kingda Kan korkea päätytorni mahdollistaa sekä sen, että vuoristorata on maailman korkein - että myöskin sen, että radalla saavutetaan suuri nopeus ja takuuvarmasti, määrättömästi kauhunkirkaisuja.

Kingda Ka

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright © Flickr/Chun Yip So