Tunturisuden sivut

Ihmispyramidista limboon I - L

Ihmispyramidi. (Human Pyramid) Klassisia sirkuksen taitonumeroita edustaa kaikilta ryhmän jäseniltä suurta tasapainotaitoa vaativa ihmispyramidi ("pyra", "pyrtsi"). Siinä osallistujat asettuvat seisomaan kerroksittain toistensa olkapäille niin, että muodostuu pyramidi. Monen muunkinlaisia muodostelmia voidaan saada aikaan. Pyramideja ovat mm. konttapyramidi, konttapyramidi kahdessa kerroksessa, konttapyramidi kolmessa kerroksessa, rapupyramidi kahdessa kerroksessa, rapupyramidi kolmessa kerroksessa, nojapyramidi, haravapyramidi, pyramidin purku, pöytäpyramidi ja neljän pöytäpyramidi. Sirkus Akrobatia, tasapainoilu.

Ihmistorni. (Castell) Erityisesti Espanjassa Katalonian alueella on perinteenä festivaaleilla muodostaa korkeita ihmistorneja. Ennätys on ehkä kuusi tai jopa seitsemän ihmiskerrosta. Sirkus Akrobatia, tasapainoilu.

Ikarinen leikki - ikaros. (Icarism) Ikaros on muuten samaa kuin jalkajongleeraus, mutta heiteltävänä onkin toinen ihminen. Sirkus Jalkajongleeraus, jongleeraus.

Illuusio - illusionisti. (Magic illusion) Koko sirkuksen yllä leijuu maagisen, sadunomaisen illuusion kullattu aura. Armottominta harjoittelua vaativat akrobatianumerotkin loihtivat katsojan mieliin illuusion helppoudesta ja vaivattomuudesta. Erityisiä, illuusion suurmestareita ovat taikurit. Kaikki taikurit toki ovat myös illusionisteja, mutta erityisesti tätä nimitystä käytetään sellaisista taikureista, jotka kykenevät johonkin poikkeuksellisen suureen ja näyttävään, spektaakkeliin. Illusionisti loihtii katsojien nähtäväksi tai muuten koettavaksi jotakin sellaista, joka tuntuu täysin mahdottomalta ja suorastaan yliluonnolliselta. Sirkus Taikuus.

Ilma-akrobatia (ilma-akro). Trapetsi, rengastrapetsi, still-trapetsi, soolotrapetsi, renkaat, paritrapetsi, pyöreä trapetsi, köysi, vertikaaliköysi, liinat, vertikaalikangas, vertikaali, hiuksista riipunta, hampaista riipunta, kätseri eli alamies, lentäjä eli ylämies, nuorallakävely - jne. Sirkus Ilma-akrobatia, akrobatia.

Ilmarengas. (Aerial Hoop, Lyra) SirkusKatso erilaisia renkaita kohdasta Rengasakrobatia. Sirkus Ilma-akrobatia, akrobatia.

Jalkajongleeraus. Jalkajonglööri on antipudisti. Jalkajongleerauksessa jonglööri makaa telineellä jalat kohti kattoa ja heittelee esineita jaloillaan. Siinä voidaan käyttää lähes mitä vain; putkia, laatikoita, palloja ja heitelläänpä eräässä Circus Helsingin esityksessä suurta leikkiapinaakin! Ikaros on muuten samaa kuin jalkajongleeraus, mutta heiteltävänä onkin toinen ihminen. Sirkus Jongleeraus.

John Robinson. Joskus Amerikassa annettiin esiintyjille tiedoksi, että nyt esitetään vain John Robinsonit. Tämä merkitsi lyhennettyä versiota tavallisesta ohjelmasta. Sovellettiin harvoin, kun oli päällä myrskyvaroitus tai matka seuraavalle esiintymispaikalle oli pitkä ja kiire painoi päälle.

Jojo

Jojo. Jojossa jojo asetetaan edestakaiseen, tunnusomaiseen "jojo-liikkeeseen", niin että jojo vuoronperään purkautuu ulospäin ja vetäytyy taas sisäänpäin. Tähän perusjojoiluun saadaan lisää näyttävyyttä erilaisilla erikoistempuilla, joita ovat esimerkiksi satelliitti, vesiputous tai kävelevä koira. Muita erityistemppuja ovat tulitikun sytyttäminen jojon avulla ja "tukanleikkuu", jossa jojot pyörivät kasvojen ympärillä. Sirkus Jojo - Sirkus Jongleeraus.

Jongleeraus eli jonglööraus. (Juggling) "Jonkkaus". Laji kehittää koordinaatiota silmien ja käsien välillä. Jongleerauksen harjoittelun voi aloittaa heittelemällä huiveja. Heittojongleeraus ja tasapainojongleeraus. Kontaktijongleeraus eli esinemanipulaatio. Tempojongleeraus. Pussit, renkaat, keilat, diabolo, silinterihattu, sikarilaatikot, devil stick, jojo, kiinalaiset lautaset, moottorisahat. Jalkajongleeraus. Ikaros ja Ikaroksen leikit.

Jonglööri. (Juggler) Sana jonglööri on ilmeisesti peräisin latinan sanoista iocus (vitsi) ja ioculor (pilailla tai ilvehtiä). Niistä on muodostunut muinaisranskan jogler ja keskiajan englannin jogelen. Jonglööritemput ovat akrobatian ja nuorallakävelyn ohessa vanhimpia sirkuslajeja. Jongleerata voi palloilla, keiloilla, renkailla tai sitten erikoisemmilla välineillä kuten diabololla ja devil stickillä. Jonglöörejä voidaan jakaa myös heidän tyylinsä mukaan. Esimerkkinä voisi mainita urheilu- ja gentleman-jonglöörit.

Jääsirkus. Jäällä luistellen tapahtuva sirkusesitys.

Kahdenkymmenenneljän tunnin mies. (Twenty-Four Hour Man, the) Sirkuksen työntekijä (Amerikassa), joka valitsi ja tarvittaessa merkkailikin reitin seuraavalle sirkuspaikkakunnalle, sekä valitsi siellä sirkusteltan ja koko sirkuksen paikan. Hän teki työtään noin vuorokauden eli 24 tuntia sirkuksen edellä.

Kahlekuningas. Kahlekuninkaat olivat erityisesti menneiden aikojen sirkusten suuria tähtiä.

Kaksoistrapetsi. Kiikkurekki, jossa kaksi taiteilijaa voi esiintyä rinnakkain samanaikaisesti. Sirkus Trapetsi, ilma-akrobatia.

Ilma-akrobatia

Akrobaatti Raleighin luovuuden katujuhlissa. SPARKcon 2019, Raleigh, Pohjois-Carolina, USA.

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Thomas Barta


Kankaat. (Aerial silk, aerial contortion, aerial ribbons, aerial silks, aerial tissues, fabric, ribbon, tissu) Vertikaalista ilma-akrobatiaa, jossa köysiä vastaavina välineinä ovat värikkäät, vahvat kankaat, liinat. Kangasmateriaalina on vahva ja joustava polyesterikangas. Akrobaatteja esityksessä on yksi, kaksi tai ryhmä. Sirkus Ilma-akrobatia.

Kantapääriipunta. (Heel Catch) Akrobaatti riippuu trapetsin tangolla kantapäidensä varassa.. Sirkus Trapetsi, ilma-akrobatia.
Katuurut

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Yvonne Perkins


Katu-urut. (Street organ) Sirkusten suosima soittokone, joka toimii pahvisilla reikäkorttinauhoilla ja sähkömoottorin pyörittämällä vauhtipyörällä. Sirkus Sirkusmusiikki.
Kehto
Kehto

Kuvissa kehto.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat kehto - Copyright © Flickr/Dave Robinson


Kehto. (Cradle Act, Aerial cradle, Casting cradle). Ylhäällä on kehikko, josta parinumeroissa toinen riiputtelee, heittelee ja sieppailee (catcher) toista, joka roikkuu, kieppuu ja lentelee (flyer). Mies-nainen-parissa mies heittelee ja nainen keinuu kuin kehdossa alla ja lentelee välillä, otteiden irrottautuessa hallitusti ja taas palautuessa. Sirkus Ilma-akrobatia.

Keilat. Keiloja heitellään ilmaan ja otetaan luonnollisestikin ilmasta taas kiinni - mitä useampi keila, sitä vaikeampi suoritus. Keiloilla voidaan heittää myös monenlaisia erikoisheittoja, selän takaa, jalan alta taikka kädet ristissä. Suorituksen vaikeusastetta nostaa toki se, että jonglööri samaan aikaan vaikkapa ajelee yksipyöräisellä. Sirkus Jongleeraus.

Keinutrapetsi - keinuva trapetsi. (Swinging trapeze). Katso trapetsi. Sirkus Trapetsi, ilma-akrobatia.

Keinuva paritrapetsi. (Swinging double trapeze) Paritrapetsi on sellainen staattisen trapetsin muoto, jossa on kaksi akrobaattia samalla tangolla. Pari voi myös keinua, jolloin on kyseessä keinuva paritrapetsi. Katso myös trapetsi. Sirkus Trapetsi, ilma-akrobatia.

Kiinalainen jojo eli diabolo. Sirkus Diabolo.

Kiinalainen sirkus. (Chinese Circus) Kiinalainen sirkus on yksi vanhimpia maailmassa. Kiinalaiset sirkustaiteilijat noudattavat edelleen 4000 vuotta vanhoja perinteitä. Jokaisella numerolla on oma symbolinen merkityksensä. Kiinalaisessa sirkuksessa kiehtoo ainutlaatuinen ja värikäs itämainen tyyli. Se poikkeaa eurooppalaisesta sirkuksesta omaperäisyydellään, esitysten vaikeudella ja erikoisuudella.

Sirkusesityksistä suurin osa on akrobatiatemppuja, jotka vaativuudellaan ihmetyttävät yleisöä. Kiinalaisessa sirkuksessa teini-ikäiset nuoret esittävät melkein kaikki numerot. Esiintyjät ovat iältään 12 - 23 vuotta. Kiinassa jo 3-vuotiaille lapsille opetetaan sirkustaitoja. Usein jo 10 - 12 -vuotiaat lapset ovat arvostettuja ammattiartisteja, sirkustaiteen kansainvälisten kilpailujen voittajia.

Kiinalaiset akrobaatit kuuluvat maailman parhaimpiin - he hallitsevat kehonsa täydellisesti. Kiinalaisessa sirkuksessa ei ole eläimiä - paitsi leijonia ja lohikäärmeitä, mutta nekin ovat ihmisten esittämiä. Sirkuksessa ei myöskään ole klovneja, mutta eipä niitä kaksituntisen, satumaisen esityksen aikana ehdi kaipaamaankaan.

Kiinalainen tolppa. (Chinese pole) Tolppakiipeily on muinainen kuntoilumuoto, joka on lähtöisin 1100-luvulta. Laji on syntynyt samoihin aikoihin sekä Intiassa että Kiinassa. Varmuudella ei kuitenkaan voida sanoa missä tai milloin laji olisi saanut alkunsa. Kiinalaisen tolpan suorituksia ovat kiipeämiset, liukumiset, staattiset pidot, liikkeet ja liikeyhdistelmät. Näistä yhtenä esimerkkinä on lippu, jossa akrobaatti roikkuu "lipun tapaan" tangosta 90 asteen kulmassa pelkästään käsiensä varassa, jalat sivulle osoittaen. Tolppa-akrobaatti luonnollisesti kykenee kipuamaan hyvin nopeasti ylös tankoon ja voi tulla sieltä alas vieläkin nopeammin, vaikkapa ylösalaisin pää edellä, jalkojensa pidon varassa liukuen.

Tolpan materiaalina käytetään teräsputkea, joka niin kestävyytensä kuin juostavuutensa puolesta sopii hyvin tähän käyttötarkoitukseen. Putken seinämän paksuus pitäisi olla vähintään 5 mm, jottei tolppa olisi liian joustava. Putken halkaisija noin 60 mm. Yli 60 mm halkaisijaltaan olevat tolpat ovat hankalia tarttua ja siksi niitä ei käytetä kovinkaan paljoa. Tolpan pituus vaihtelee käyttäjän ja tilan mukaan. Yleisin pituus on kuitenkin n. 6 metriä. Pinnoitukseen käytetään perinteisesti neopreenia, joka liimataan tolpan pintaan. Materiaali on samaa, jota käytetään esimerkiksi märkäpuvuissa. Toinen hieman laadukkaampi vaihtoehto on vulkanoitu kumi, joka kuumennettaessa kutistuu tolpan ympärille. Vaijereita käytetään tolpan harustamiseen eli pystyssä pitämiseen. Vaijereiden minimipaksuus tulisi olla vähintään 6 mm. Sirkus Lasse Piironen: Tolpan turvalliset kiinnitysohjeet. Sirkus Tolppa-akrobatia, akrobatia.

Kiinalaiset lautaset - lautasten pyöritys. (Plate spinning) Jonglööri pyörittää lautasia joko sormen taikka kepin päissä (spinning). Usein esittäjiä on ryhmä ja yhdellä jonglöörillä voi olla käsissään kymmenen keppiä lautasineen. Kiinalaisten kuuluisat, pitkien keppien päällä pyörivät lautaset symboloivat aurinkoa, ja välittäjänä auringon ja ihmisten välissä on esiintyjä. Sirkus Jongleeraus.

Kiipeily. (Climbing) Kiipeily on sirkuslaisellekin tärkeä perustaito ja monissa suorituksissa kiivetään ylös, milloin köyttä pitkin, milloin mitenkin. Sirkuksen ulkopuolella kiipeilyssä on kirjo erilaisia lajeja: boulderointi, seinäkiipeily, kalliokiipeily, jääkiipeily, kiipeily parkourissa jne. Todella hurjapäisiä ovat pilvenpiirtäjiin pitkin ulkoseiniä kapuavat kiipeilijät, "hämähäkkimiehet".

Kinker. (Kinker) Sirkuslaisesta, erityisesti akrobaatista Amerikassa käytetty pilkkasävyinen nimitys, jota ei varmasti kannattanut sanoa sirkuslaiselle päin kasvoja. Engl. kink = sykertyä, kiertyä, kierouma, seksuaalinen poikkeavuus.

Kirppusirkus. (Flea circus) Kirppusirkus on sirkustaiteen suurinta illusionistista taidetta, sillä se esittää miniakrobatiaa - ilman miniakrobaatteja! Sirkus Tutustu Albertin Kirppusirkuksen huikeisiin esityksiin! SirkusAkrobatia, esittävä taide.

Jojo

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright © Flickr/Circus Roncalli


Klovneria ja klovni. Klovneria on tuhansia vuosia vanha taidelaji, joka on elänyt ja kehittynyt ihmiskunnan rinnalla antiikin Kreikasta - 1500-luvun commedia dell'arten kautta tämän päivän moderniin katu- ja näyttämöklovneriaan.

Klovni on ammattimainen koomikko, joka huvittaa yleisöään usein arkielämän aiheisin, rehevin parodioin. Nykyinen klovnityyppi syntyi 1700-luvun loppupuolella teatterin - varsinkin italialaisen kansankomedian, commedia dell'arten harlekiinista (koominen, zanneihin eli köyhälistöön kuuluva palvelijahahmo) - ja markkinaesitysten perinteisistä, koomisista hahmoista.
Klovnikuja. (Clown Alley) Sanalla on kaksi merkitystä. 1) Klovneille varattu tila backstage'lla eli areenan takana eläintallien läheisyydessä. 2) Ison klovniryhmän esitys yhteisessä numerossa. - Näiden merkitysten lisäksi klovneja on voitu hoputtaa maneesille huudolla "Clowns Alleee!"

Kolmoistrapetsi. (Triple trapeze) Staattinen, eli paikoillaan pysyttelevä trapetsi, jossa on tila kolmelle akrobaatille samalla tangolla. Kannattelevia köysiä on neljä. Katso trapetsi. Sirkus Ilma-akrobatia.

Kontaktijongleeraus. (Contact juggling) Kontaktijongleerauksessa kuljetetaan palloa kehoa pitkin ilman että sitä heitetään ilmaan. Jongleeraukseen voidaan liittää muita toimia, kuten tanssi. Sirkus Jongleeraus.

Kuolemanpallo, kuolemanseinä - surmanajo. Moottoripyörien kuolemanpallo (Globe of death), jossa voi ajaa surmanajoa kerrallaan useampikin moottoripyörä, sanaan aikaan kun pallon keskustassa voi seisoakin joku. Käytettävissä on myös lieriön muotoinen kuolemanseinä, silodrome (Wall of death). Kummassakin keskipakoisvoima pitää liikkuvan moottoripyörän tiloillaan. Vuosina 1949 - 1997 kuolemanpallossa on kuollut kolme ihmistä.

Kuolemanpyörä - teräspyörä. (Wheel of Death - Space Wheel - Wheel of Steel) Pitkän metalliakselin päässä on pyörä/pyörät, jossa akrobaatti taituroi, aparaatin kohottaessa hänet huimiin korkeuksiin. Ringling Bros. alkoi vuonna 2007 käyttää välineestä nimitystä teräspyörä, koska "kuolemaa" ei pidetty perheystävällisenä. Silti suoritus on vaarallinen, kuolema on kaiken aikaa läsnä, jos turvaköysiä ei käytetä. Sirkus Akrobatia.

Kuuakrobatia. (Aerial Moon) Ilma-akrobatiaa puolikuun muotoisessa, katosta roikkuvassa laitteessa, "kuutrapetsissa". Väline voi esityksen aikana olla myös permannolla, ja se voi pyöriä telineessään. Sirkus Ilma-akrobatia, akrobatia.

Käsinkävely, käsilläkävely. (Hand walking) "Kässäri". Henkilö kävelee käsillään, koko painonsa käsiensä varassa. Tätä taitoa tarvitaan useissa sirkussuorituksissa ja -lajeissa, kuten akrobatiassa ja akrobatiatanssissa. Käsiakrobatiaa nimitetään hansta-akrobatiaksi. Sirkus Akrobatia, tasapainoilu.

Käsinseisonta

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Gordon


Käsinseisonta, käsilläseisonta. (Handstand) "Kässäri". Käsiseisonnassa henkilö seisoo suorana käsiensä varassa, jalat ylöspäin. Käsiseisontoja on monenlaisia, mutta yleisin on suora seisonta. Käsiseisonnassa voi seistä myös yhdellä kädellä. Käsiseisonnassa tekijän kannattaa olla selkä suorana, ettei selkä venähdä. Käsiseisonnasta voi myös lähteä kävelemään käsillä. Sirkus Akrobatia, tasapainoilu.

Kätseri, alamies. (Catcher) Sirkus Ilma-akrobatia, akrobatia.

Käärmeenlumooja. (Snake Charmer) Sirkuksessa käärmeenlumooja on usein viettelevän kaunis nainen, joka pukeutuu haaremiasuun, ja lumoaa sekä käärmeet - että miehet. Sirkus Eläinnumerot.

Lasillakävely. (Glass Walking) Kävelyä avojaloin lasimurskan päällä. Sirkus Esittävä taide, fakiirius.

Lasipallo, kristallipallo. (Aerial ball act, Aerial Crystal Ball Act) Ilma-akrobatiaa läpinäkyvässä kristallipallossa, jonka sisällä akrobaatti on. Soveltuu hyvin contortionisteille eli "käärmeihmisille". Sirkus Ilma-akrobatia, akrobatia, notkeusakrobatia.

Lassonkäsittely. (Lasso) Sirkus Hyrräjongleeraus.

Lentosirkus. Lentokoneilla taivaalla esitetty sirkusnäytös, jossa joko lentokoneet esittävät erilaisia taitonumeroita, taikka lentokoneen ulkopuolelle kiinnittynyt akrobaatti esiintyy. Sirkus Ilma-akrobatia, akrobatia.

Lentäjä, ylämies. (Flyer) Sirkus Ilma-akrobatia, akrobatia.

Lentävä trapetsi. (Flying trapeze) Sirkusnumero, jossa taiteilija (lentäjä) lentää ilman halki kiikkurekiltä (trapetsilta) toisella rekillä olevan vastaanottajan (kiinniottaja) käsiin. Katso trapetsi.Sirkus Trapetsi, ilma-akrobatia.

Liinat. (Strap Act) Voimaliinat. Sirkusväen keskuudessa liinoilla tarkoitetaan ympyränmuotoisia kiinnityslenkkejä tai -remmejä, joilla saa ilma-akrobatiavälineen kattoon kiinni. Sirkus Ilma-akrobatia, akrobatia.

Limbo. Limbo on karibialaisesta Trinidad ja Tobago saarivaltiosta peräisin oleva tanssi. Karibialaisten rytmien siivittämänä tanssija, taivuttaen itseään taaksepäin ja koskettaen maankamaraan vain jalkapohjillaan, alittaa riman niin, että ei kosketa sitä eikä lattiaa. Muut tanssijat alittavat vuorollaan riman, jota lasketaan asteittain alemmaksi, kunnes vain yksi on pystynyt sen alittamaan kaatumatta selälleen. Katsojat ja muut tanssijat laulavat ja kannustavat tanssijaa taputuksin ja huudoin. Sirkus Akrobatia, tanssi.
Limbo

Limbossakin tarvitaan akrobatiaa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuvat Copyright © Flickr/Red Touch Media


Sirkus

Kesäinen sirkusnäytös kaupungin torilla - Ville de Saint-Priest, Ranska. Sirkusopiskelijoiden ja -ammattilaisten näytös 14.6.2014.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuvat Copyright © Flickr/Ville de Saint-Priest


Lähteet
Sirkus Circus Helsinki
Sirkus Kari Nieminen: Sirkusteltta
*Taidekaari: Mette Ylikorva: Pieni sirkusopas
*Wikipedia: List of circus skills
*Online Etymology Dictionary: Acrobatics
*Circopedia
*International Circus Hall of Fame: Glossary of Circus Terms
*Susanna Keski-Kohtamäki: Tunnetta tanssitrapetsilla
*Stadissa.fi: Kiinalainen sirkus
*Eero Taivalsaari: Sirkuselämää - Suomalainen sirkus kautta aikojen - Otava 2006
*Sirkus Finlandia
*Sorin Sirkus
*Jumis.fi - Klovnimessu/Juha Kinanen
*Pohjois-Pohjanmaan Museo: Suurenmoinen sirkus - Arja Keskitalo
*Pelleopisto
*Sporttimedia - Leikkiä ikä kaikki/Kati Köykkä, vannetanssipioneeri, sirkusopettaja
*YLE.fi - Sirkus
*Unicycle.Com - Yksipyöräisen historia.
*Jaana Vuori: Suomalaiset sirkus- ja varieteetaiteilijat numeroiden laatijoina kollektiivisessa perinteessä
*Wikipedia
*Jutta Mustaniemi: Kuperkeikasta volttiin
*Markku Aulanko - Kari Nieminen: Sirkustaitojen käsikirja - Otava
*Jean-Michel Guy: Sirkuksen vallankumous - Like


"Sirkus on niin suosittua siksi, että siinä yhdistyvät ihanteellisella tavalla urheilu ja taide." - Robert Lepage

"Sirkus jättää suloisen muiston." - Fernando Botero

"Sirkus on kuin äiti: siihen voi aina luottaa ja se palkitsee ja rankaisee." - Burt Lancaster

"Aurinko edustaa voimaa ja nuoruutta, juuri sitä samaa, mitä sirkuksenkin pitäisi olla." - Guy Laliberte

"Sirkus on tehnyt minuun hyvin syvän vaikutuksen. Suuressa osassa unelmistani, olen sirkuksessa." - Jeff Mangum
<

SIRKUSLAJEJA - SIRKUSSANASTOA

A - H sivu 1 - klikkaa sivulle 1

Adagio. Akrobaatti. Akrobalanssi. Akrobatia. Akrobatiatanssi - akrotanssi. Akrobatiavoimistelu - akrovoimistelu. Akrojooga. Alamies - alanainen. Ammunta. Antipudisti eli antipodisti. Ballyhoo! Banquette. Baton twirling - sauvatanssi, sauvavoimistelu. Batoudhyppääjä. Boss Clown. Charivari. Contortionistit eli käärmeihmiset. Devil stick - Flower stick. Diabolo eli hiidenhyrrä. Domptööri. Dressööri. Ekvilibristi. Eläinnumerot. Elävä tykinkuula. Elävät patsaat. Erikoisihmiset. Esinemanipulaatio. Esittävä taide. Fakiiri. Fasadi. Finaali. Flair. Free running. Hampaista riipunta. Hansta-akrobatia. Harlekiini. Hattutemput. Heittoakrobatia. Heittojongleeraus. Hihnat. Hiuksista riipunta. Houkutuslintu. Hulavanne. Hurjapää, huimapää. Huvipuistot. Hypyt. Hyrräjongleeraus.

I - L sivu 2 - klikkaa sivulle 2

Ihmispyramidi. Ihmistorni. Ikarinen leikki - Ikaros. Illuusio - Illusionisti. Ilma-akrobatia. Ilmarengas. Jalkajongleeraus. John Robinson. Jojo. Jongleeraus eli jonglööraus. Jonglööri. Jääsirkus. Kahdenkymmenenneljäntunninmies. Kahlekuningas. Kaksoistrapetsi. Kankaat. Kantapääriipunta. Katu-urut. Kehto. Keilat. Keinutrapetsi. Keinuva paritrapetsi. Kiinalainen jojo eli diabolo. Kiinalainen sirkus. Kiinalainen tolppa. Kiinalaiset lautaset - lautasten pyöritys. Kiipeily. Kinker. Kirppusirkus. Klovneria ja klovni. Klovnikuja. Kolmoistrapetsi. Kontaktijongleeraus. Kuolemanpallo, kuolemanseinä - surmanajo. Kuolemanpyörä - teräspyörä. Kuuakrobatia. Käsinkävely, käsilläkävely. Käsinseisonta, käsilläseisonta. Kätseri, alamies. Käärmeenlumooja. Lasillakävely. Lasipallo, kristallipallo. Lassonkäsittely. Lentosirkus. Lentäjä, ylämies. Lentävä trapetsi. Liinat. Limbo.

M - T sivu 3 - klikkaa sivulle 3

Maailmanpyörä. Mallakhamba. Maneesi. Maneesimestari, maneesimiehet. Meksikolainen pilvikeinu. Miekannielentä. Monsieur Loyal. Mutashow. Napa- eli vatsatanssi. Naruhyppely. Nojapuut. Notkeusakrobatia. Nuorallakävely - nuorallatanssi. Näytösvoimistelu. Ooppera. Paholaisen sauva. Pantomiimi. Pariakrobatia. Paritrapetsi. Parkour. Permantoakrobatia. Perässäreissaaja - sirkusfani. Pilvikeinu. Poi. Polkupyöräily. Ponnahduslauta. Puujalat. Pärssi. Rengasakrobatia. Riggaaja, ripustaja. Risley. Rola-bola. Roomalaiset tikkaat. Rullalautailu. Ryhmäakrobatia. Sikarilaatikot. Silinterihattu. Sirkus. Sirkusjuna. Sirkuskaravaani. Sirkuskoulu. Sirkusmuusikko ja sirkusmusiikki. Sirkustaiteilija. Sirkusteltta. Sirkustirehtööri. Sirkusvälineet. Sirkusyleisö. Sisääntulo. Soveltava sirkus. Spektaakkeli. Staattinen trapetsi. Taikuus ja taikatemput. Taipuva tanko. Taiteellinen johtaja, ohjaaja. Taitoratsastus. Talvileiri. Tankotanssi. Tanssitrapetsi. Tasapainoilu. Tasapainojongleeraus. Tasapainopallo. Tasapainotanko. Telttamestari. Tempojongleeraus. Teräsleuka. Tikas, tasapainotikas. Tivoli. Tolppa-akrobatia. Tornikaruselli. Toukokuun ensimmäisen päivän tapaus. Trampetti. Trampoliini.

T - Z sivu 4 - klikkaa sivulle 4

Trapetsi. Triopyramidi. Triotrapetsi. Tulennielentä. Tulenpuhallus. Tulenpyöritys. Tulitaide. Tuoliakrobatia. Urheilu. Uusi sirkus. Vatsa-akrobatia. Vanneakrobatia. Vapaanumero. Vatsastapuhuminen, ventrilokvismi. Vauvasirkus. Veitsenheitto. Venäläinen aisa. Venäläinen keinu. Vertikaaliköysi, riippuköysi - eli köysi - Corde lisse Spanish web. Vesikulho. Vesiliukumäki. Vesimeteori. Vesipallo, vedenpäälläkävelypallo. Vihellys. Vipulauta. Voima-akrobatia. Voimamies. Voimistelu. Volttiakrobatia. Volttirata. Washington trapetsi. Yksipyöräily. Ylämies. Yön ratsastajat. Zirkuskomödianten. Zorb-pallo.