Tunturisuden sivut

Maailmanpyörästä trampoliiniin M - T

Maailmanpyörä. (Ferris wheel). Maailmanpyörä ei ole sirkusten väline, vaan huvipuistojen. - Katso Sirkus Maailmanpyörä. Sirkus Huvipuistot.

Mallakhamba - Mallakhamb. (Mallakhamba) Sana tarkoittaa käännöksestä riippuen tankovoimistelijaa, tangon painijaa tai tangon kanssa painijaa. Nimi sai luultavasti alkunsa siitä, että laji tarkoitettiin alun perin painijoille. Traditionaalista, akrobaattista, intialaista pylväs- (tolppa, tanko) voimistelua puisessa pylväässä. Laji on todella vanha, sillä ensimmäiset maininnat siitä ovat Manasollasa-tietokirjassa vuodelta 1135. Suorittajina voi olla yksi tai ryhmä. Välineenä lajissa toimii ympärysmitaltaan 55 cm sileä puinen tolppa, jonka yläpää on 20 cm kapeampi ja siihen on veistetty pallo. Tolppa on yli kaksi ja puoli metriä korkea.
Kilpailtaessa Mallakhambassa on sarjat alle 12-vuotiaille, alle 14-vuotiaille, alle 17-vuotiaille naisille, alle 18-vuotiaille miehille ja yli 17 - 18 vuotiaille naisille ja miehille.
Kyse on intialaisille urheilusuorituksesta ja esittävästä taiteesta, ei sirkuksesta, vaikka sirkukselta näyttääkin, vieläpä erittäin vaativalta akrobatialta. Sirkus Akrobatia, urheilu.

Maneesi. Pyöreä sirkusnäyttämö eli areena. Maneesin 13 metrin halkaisija on ideaalinen esim. hevosnäytöksille. Hevosen kiertäessä kehää keskipakoisvoima helpottaa temppujen suorittamista sen selässä. Maneesin pohjalla voi olla punaista savea kerros, sen päällä saven ja sahajauhon sekoitusta ja päällimmäisenä kerroksena sahajauhoa - kuten on Moskovan Suuren Sirkuksen areenalla.

Maneesimestari, maneesimiehet. Maneesin hyvin moninaisen virittelyn suorittava henkilöstö.

Meksikolainen pilvikeinu. (Mexican Cloudswing) Pilvikeinussa välineenä on keinun muotoon asetettu köysi - erotuksena suorana riippuvasta vertikaaliköydestä. Meksikolaisessa pilvikeinussa vaarantunne maksimoituu. Laji on niin hurjannäköistä, että heikoimpia katsomossa varmasti hirvittää. Jaloillaan ja käsillään köydessä roikkuva akrobaatti "tipahtaa" yhtäkkiä, mutta saa yleisön kirkuessa kuin viime hetkellä taas alempaa kiinni. Krusifiksit, nilkkojen varaan tipahtamiset ja riippumatot ovat tämän lajin perustemppuja. Sirkus Ilma-akrobatia, akrobatia.

Miekannielentä. Tämä laji on niitä, joiden katsominen ei kaikilta onnistu. Siis melko hurjan näköistä!

Monsieur Loyal. Ranskassa usein käytetty nimitys sirkusohjelmiston ohjaajasta ja esittelijästä, tirehtööristä. Nimi juontuu Loyal-sirkusperheeseen, jonka useat jäsenet ovat toimineet briljantisti tässä tehtävässä Pariisin sirkuksissa.

Mutashow. (Mud Show) Tällä ei ole mitään tekemistä mutapainin kanssa, vaan on kyseessä entisaikojen sirkuskiertue (Amerikassa) hevosvankkureilla pitkin mutateitä. Itse asiassa sirkukset eivät siirtyneet entisvanhaankaan pitkiä matkoja kaupungista toiseen hevospeleillä, vaan junilla. Mutta perillä odottivat, erityisesti sadeaikana, hyvin mutaiset kentät ja tiet. 1920-luvulla tulivat käyttöön kuorma-autot ja koko käsitteestä luovuttiin.

Napa- eli vatsatanssi. (Belly Dance) Turkkilaisista haaremitansseista nousee mieliin ensimmäiseksi vääjäämättä napatanssi eli vatsatanssi. Tämä maaginen tanssin muoto, yhdistyneenä rytmikkääseen, itämaisen musiikin maaniseen poljentoon upottaa katsojansa musiikin ja tanssin maailmaan, jossa kaikki muu ulkopuolinen häipyy. Itämainen tanssi on pitkälle vietyä, hienovaraista esittävää taidetta, jossa tanssija vähäisin, toistuvin keinoin vangitsee katsojiensa mielenkiinnon saaden nämä vähitellen suorastaan lumoutumaan. Tanssijan vartalo on lopulta yhtä musiikin rytmin kanssa, kuin soitin soitinten joukossa.Sirkus Tanssi, esittävä taide.
Naruhyppelyä

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Donald Judge


Naruhyppely. (Skipping rope) Ei varsinaisesti sirkuslaji, vaan leikkiä ja urheilua. Kaikille tutulla leikkivälineellä, hyppynarulla, harrastetaan myös kilpailemista ja vaativaa temppuilemista. Naruhyppelytekniikoita on useita erilaisia, esimerkiksi tasajalkaa, yhdellä jalalla tai vuorojaloin hyppiminen, erilaiset narun pyöritystavat, sekä narun kanssa eri tavoin liikkuminen. Lasten naruhyppelyleikkien variaatioita ovat muun muassa kissanviikset, koulu tai ruotsalainen hyppely. Nyrkkeilijät käyttävät hyppynarua harjoittelussaan. Hyppynarun kanssa myös juostaan. Sirkus Urheilu, leikki, akrobatia.

Nojapuut. (Horizontal Bar Act) Sirkus Akrobatia.

Notkeutta

All Rights Reserved
*Kuva Copyright © Flickr/Alex de Haas
*Photo used with permission.


Notkeusakrobatia. "Notku". Contortionistit ovat tyypillisiä notkeusakrobaatteja. Sirkus Akrobatia.

Nuorallakävely - nuorallatanssi. (Rope walking) Nuorallakävelijä, nuorallatanssija. Nuorallakävely on yksi kaikkein eniten tasapainotaitoa vaativista sirkussuorituksista. Nuorallakävelyssä on kaksi pääsuuntausta: tiukka, kireä nuora (Tightrope walking) ja löysä nuora (Slacklining). Näillä molemmilla, tiukalla ja löysällä nuoralla, kävelyn suoritustapa eroaa periaatteessa toisistaan. Tiukalla nuoralla nuorallatanssija pysyy tasapainossa oman ruumiinsa painopistettä muuttelemalla tai käyttämälä apunaan jotakin apuvälinettä tasapainotteluun.

Löysemmällä nuoralla nuorallatanssija taas voi oman ruumiinsa avulla liikuttaa alla olevaa nuoraa. Löysä nuora antaa suoritukselle dynamiikkaa, joka muistuttaa trampoliinia.

Highwire - tiukka nuora korkealla. Sitäkin paljon korkeammalla on skywalk.

Skywalk - taivaskävely on nuorallakävelyn erityinen muoto, joka voi tapahtua yleensä ulkona. Siinä kävellään nuoralla hyvin korkealla - kahden korkean rakennuksen välillä, jonkin kanjonin, rotkon, vesialueen tms. yli. Hyvin vaarallinen laji, koska tipahtamisia on sattunut, eikä ainutkaan tipahtanut ole luonnollisestikaan selviytynyt hengissä ja voinut jäädä kertomaan, että miksi tipahti! (Hirvittäviä, kamalia onnettomuuksia)

Freestyle slacklining - löysällä nuoralla varsinaista tanssia, tasapainoilua ja temppuilua, ei siksi voi olla hirvittävän korkealla.

Näytösvoimistelu. Näytösvoimistelu on joukkuelaji, jossa joukkueeseen kuuluu kuudesta kahteentoista ihmistä. Lajiin kuuluu kolme eri osa-aluetta: trampoliini, volttirata ja vapaaohjelma. Sirkus Voimistelu, akrobatia.

Ooppera. (Opera) Sirkusväen itse käyttämä nimitys tien päällä olleesta seurueestaan - ennen wanhaan ainakin Amerikassa.

Paholaisen sauva.(Devil stick) Sirkus Jongleeraus.

Pantomiimi. (Mime artist) Pantomiimilla on klovnien ja harlekiinien kanssa yhteiset juuret italialaisessa commedia dell'artessa. Pantomiimi on sanaton esitys tai näytelmä, joka perustuu esittäjiensä eleisiin, ilmeisiin ja liikkeisiin ja sen esittäjä on pantomiimikko. Pantomiimikolla ja klovnilla on paljon yhteistä ilmeissään, eleissään ja esiintymisessään. Klovni voi mainiosti hyödyntää halutessaan pantomiimin suomia mahdollisuuksia ja pantomiimikko puolestaan voi esittää puhtaan pantomiimin sirkuksenkin näyttämöllä. Sirkus Esittävä taide.

Pariakrobatia

Aloittelevat akrobaatit Raleighin luovuuden katujuhlissa. SPARKcon 2019, Raleigh, Pohjois-Carolina, USA.

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Thomas Barta


Pariakrobatia - adagio. Pariakrobatian muodoista permannolla yksi on adagio, jossa yleensä kaksikon vahvempi osapuoli (alamies, base) on alla, ja kevyempi (ylämies, lentäjä, flier) liitelee ja taituroi hänen varassaan. Yhdistelmässä mies ja nainen, mies toimii vahvempana alamiehenä. Monet pariakrobatialiikkeet perustuvat siihen, että toinen parista joko istuu tai seisoo 90 asteen kulmassa. Pariakrobatian adagiossa on musiikkitermin mukaisesti viipyileviä kohtauksia, romantiikkaa ja hiljaista kauneutta - ihan kuten vaikkapa Joutsenlampi-baletissa.

Pariakrobatia - käsitasapaino. (Hand balancing) Erityistä käsillä tapahtuvaa tasapainon hallintaa sekä liikkeissä että pysähdyksissä. Tätä hallintaa tarvitaan myös kaikkialla akrobatiassa yksilösuorituksissa, mutta myös pariakrobatiassa, jossa alapuolella olevan kädet kohtaavat yläpuolella olevan partnerin kädet.

Pariakrobatiaa

All Rights Reserved
*Kuva Copyright © Flickr/Alex de Haas
*Photo used with permission.


Pariakrobatia - akrobalanssi. (Acrobalance) Pariakrobatiassa akrobalanssi eli akrotasapaino sisältää elementtejä sekä adagiosta, että käsitasapainosta. Kuten adagiossa alapuolella olevan voimaa vaativista nostoista ja käsien vakaan tasapainon hallinnasta kummankin osalta. Sirkus Akrobatia.

Paritrapetsi. (Double trapeze) Kutsutaan myös ranskalaiseksi trapetsiksi (French trapeze). Paritrapetsi on sellainen staattisen trapetsin muoto, jossa on kaksi akrobaattia samalla tangolla. Pari voi myös keinua, jolloin on kyseessä keinuva paritrapetsi (Swinging double trapeze). Sirkus Trapetsi, ilma-akrobatia.
Parkour

Parkour. Ei ole suoranaisesti sirkuslaji, mutta siinä voi hyödyntää sirkuksessa saatuja taitoja - ja päinvastoin, sirkusakrobaatille voi olla hyötyä parkourinkin taitamisesta. 1980-luvulla Ranskassa kehitetty liikuntalaji, jossa pyritään liikkumaan mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti paikasta A paikkaan B. Parkouraaja (traceur) voi liikkumisessaan hyödyntää esteitä ja käyttää vaikkapa kaiteita, kattoja ja parvekkeita "ponnahduslautoinaan". Nykysirkukseen liitetään ja siinä hyödynnetään monia asioita, kuten parkouria, free runningia ja vaikkapa musiikeista rockia ja hip hopia. Sirkus Wikipedia: Parkour. Sirkus Akrobatia.

Permantoakrobatia. (Floor Acrobatics) Permantoakrobatia eli lattia-akrobatia pitää sisällään suuren määrän erilaisia liikkeitä ja liikesarjoja - kuperkeikasta volttiin. Perusliikkeitä, joista sirkusakrobaatit kehittävät omia taidokkaita numeroitaan, ovat kuperkeikka eteen- ja taaksepäin, päälläseisonta, käsinseisonta, kärrynpyörä, siltakaato eteen- ja taaksepäin, arabialainen, puolivoltti eteenpäin tasajalkaa, puolivoltti taaksepäin eli flikki sekä voltti eteen- ja taaksepäin. Liikkeistä on erilaisia muotoja ja variaatioita, ja niinpä volttikin voidaan tehdä suorin vartaloin taikka taittaen - se voidaan tehdä trampoliinilla, ponnistuslaudalta ja korokkeelta. Pelkästään kuperkeikka, joka on yksi pyörimisen perusliikkeistä, voidaan tehdä perustasolla kymmenellä eri tavalla.

Permantoakrobatiassa on soolosuorituksia, pariakrobatiaa ja ryhmäakrobatiaa. Erilaisia permantoakrobatian lajeja ja lajityyppejä edustavat ihmispyramidit, notkeusakrobatia, käsinseisonta ja -kävely, käsien avulla suoritettava akrobatia kaikkinaisuudessaan, hansta-akrobatia, heittoakrobatia, tasapainoilu, trampoliini, akrobatiatanssi, nojapuut, tolppa-akrobatia, venäläinen keinu, venäläinen aisa, volttirata, näytösvoimistelu, batoudhyppy - jne. Sirkus Akrobatia.

Perässäreissaaja - sirkusfani. (Trailer) Ennen vanhaan, ehkä nykyisinkin, sirkuksen kannoilla kulkeva, joka ei ole sirkuksen palkkalistoilla ja joka ehkä kärkkyy työtä sirkuksesta, tekee joskus jotakin satunnaista sirkuksessa, jos saa tilaisuuden, tai vain pitää sirkuksesta ja kulkee mukana = perässä, kannoilla - paikkakunnalta toiselle.

Pilvikeinu. (Cloud Swing) Pilvikeinussa välineenä on keinun muotoon asetettu köysi - erotuksena suorana riippuvasta vertikaaliköydestä. Köyttä nimitetään myös lenkkiköydeksi, ja sen paksuus on 25 - 30 mm. Laji on modernimpaa sirkusta, ja se kehittyi, kun sirkukseen kaivattiin uusia lajeja. Joku keksi kääntää vertikaaliköyden toisen puolen ylös, ja näin syntyi korkeuksissa oleva keinu. Cloudswing on vauhdikas ja fyysisesti vaativa laji, jossa turvallisuuden kanssa ei voi leikkiä. Ohjelmisto lainaa paljon staattiselta ja keinuvalta trapetsilta. Pilvikeinu on yleensä matalammalla, kuin meksikolainen pilvikeinu. Sirkus Ilma-akrobatia, akrobatia.

Poi. Uusiseelantilaisten maorien kehittämä performanssitaiteen laji ja toisaalta ko. tanssiperformansseissa käytettyjen käsissä pyöritettävien välineiden nimitys. Poit pyörivät nykyisin myös länsimaissa ja sirkusesityksissäkin. Sirkus Jongleeraus.

Polkupyöräily. Kaksipyöräisillä polkupyörillä taiteilua. Samalla pyörällä voi ajaa myös kaksi tai useampia. Sirkustaiteessa pyöräily jakaantuu staattiseen ja dynaamiseen pyöräilyyn. SirkusTasapainotaiteilu, akrobatia.

Ponnahduslauta. Hyppyjä erilaisin tavoin yksin tai ryhmänä. Sirkus Akrobatia.

Puujalat. (Stilts) Puusta tai alumiinista valmistettuja korkeita jalkoja käyttävät esityksissään usein jonglöörit, mutta toki koko sirkusesitys voi perustua puujalkojen käyttöön. Sirkus Tasapainotaiteilu.

Pärssi. (Perch Pole Act - Balancing perch pole) Pärssi eli pärssinumero on pariakrobatiaa, jossa alla oleva pitelee harteillaan tolppaa, rengasta tms. jossa toinen sirkustaiteilija temppuilee. Vaatii molemmilta äärimmäistä tasapainotaitoa ja yhteistyötä. Sirkus Tasapainoilu.

Rengasakrobatia - cyr-rengas, cyring. (Cyr wheel) Rengasakrobatiaa harjoitetaan erilaisilla renkailla ja erilaisin tavoin. Cyr-rengas on yksinkertainen, iso rengas, jonka sisäpuolelle asettuva akrobaatti taituroi lattialla. SirkusAkrobatia.

Rengasakrobatia

Hyppy renkaan läpi Raleighin luovuuden katujuhlissa. SPARKcon 2019, Raleigh, Pohjois-Carolina, USA.

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Thomas Barta


Rengasakrobatia - saksalainen rengas. (German wheel, rhönrad, gymnastics wheel, gym wheel) Cyr-renkaan lailla tällä välineellä harjoitetaan myös permantoakrobatiaa. Erona cyr-renkaaseen on se, että samankokoisia renkaita tässä mallissa on kaksi, ja ne on sopivasti erotettu toisistaan välitangoilla niin, että akrobaatti hyvin mahtuu touhuilemaan sisällä. SirkusAkrobatia.

Rengasakrobatia

Kaksi akrobaattia samalla renkaalla Raleighin luovuuden katujuhlissa. SPARKcon 2019, Raleigh, Pohjois-Carolina, USA.

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Thomas Barta


Rengasakrobatia - ilmassa. (Aerial hoop, lyra, aerial ring, cerceau) Ilma-akrobatiaa harjoitetaan suurehkokokoisen renkaan avulla. Rengas on kiinnitetty korkealle ja siinä akrobaatti suorittaa temppujaan, kuten vaikkapa roikkuu renkaan alareunasta jalkateriensä/nilkkojensa varassa. SirkusIlma-akrobatia.

Riggaaja, ripustaja. (Rigger) Ilma-akrobatian välineistöä asentavaa henkilöstöä, jolla on oltava suuri tietämys lajista, välineistöstä ja turvallisuudesta. Usein riggaaja on itse entinen/nykyinen ilma-akrobaatti.

Risley. (Risley act) Antipudistien eli jalkajonglöörien esitys, jossa pienellä penkillä (trinka) makaava antipudisti heittelee jaloillaan ilmaan erilaisia, elottomia esineitä. Penkillä selällään makaava sirkustaiteilija voi käytellä myös käsiään ja ruumiinsa muita osia - yhteistä kaikessa Risleyssä on, että maataan penkillä. Aktion kehitti Richard Risley Carlisle (1814 - 1874) Yhdysvalloissa. SirkusJalkajongleeraus, jongleeraus.

Rola-bola. Rola-bola on akrobatiaväline, johon kuuluu puinen, metallinen tai muuta kestävää ainesta oleva suunnilleen rullalaudan kokoinen lauta ja lyhyt metallinen tai muovinen putki (suunnilleen kurkkupurkin kokoinen, mutta tukevampi) jonka päällä tasapainoillaan. Lauta asetetaan putken päälle ja rola bola on valmiina käytöön. Ammattilaiset tekevät esityksestään näyttävämpiä ja haasteellisimpia käyttämällä useampia päällekkäisiä putkia ja tekemällä laudan päällä erilaisia temppuja, kuten jongleerausta. Sirkus Tasapainoilu.

Roomalaiset tikkaat. (Roman ladders) Ryhmä akrobaatteja taiteilee ja tasapainoilee tikkailla. Usein perhe muodostaa tässä esityksessä artistiryhmän. Sirkus Tasapainotaiteilu, akrobatia.

Rullalautailu. (Skateboarding) Rullalautailu eli skeittaus on viihdettä ja urheilua, ei sirkusta, mutta se mahdollistaa sirkuksen tapaan myös mitä mestarillisimman ja ihailtavimman temppuilun. Sirkus Tasapainotaiteilu, akrobatia.
Rullaluistelu

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Andry Fridman


Rullaluistelu. (Roller skating) Luistelua rullaluistimilla. Sirkus Urheilu, akrobatia, liikunta, kuntoilu, viihde.

Ryhmäakrobatia. Akrobatiaryhmä esiintyy - ihmispyramidi on tyypillistä ryhmäakrobatiaa. Sirkus Akrobatia.

Sikarilaatikot. (Cigar box juggling) Sikarilaatikoiksi kutsutut laatikot ovat jonglöörin perinteinen työväline. Laatikoiden sujuva käsittely antaa yleisölle mielikuvan, että laatikot olisi jotenkin suorastaan liimattu kiinni toisiinsa - vaikka kaikki onkin kiinni laatikoiden joustavasta liikuttelusta. Sirkus Jongleeraus.

Silinterihattu. Silinterihattu sekä knalli ovat myös sirkustaiteilijoiden usein käyttämiä temppuvälineitä. Niitä voidaan heitellä päähän joko kädestä taikka jalalta, taikka pitää tasapainossa nenän taikka otsan varassa, ja lennäyttää siitä päähän. Sirkus Tasapainoilu, jongleeraus.

Sirkuseläimet

Eläimet olivat menneinä vuosikymmeninä sirkusten suuria vetonauloja. Nykyisin villieläinten käyttö sirkuksissa on useissa maissa, kuten myöskin Suomessa, kielletty.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Alan


Sirkus. (Kiertävä) taiteilijaseurue, johon kuuluu akrobaatteja, jonglöörejä, klovneja, koulutettujen eläinten kanssa esiintyviä taiteilijoita jne. Sirkus on sirkustaiteilijoiden numeroista koostuva esitys. Sirkusesitystä seurataan katsomossa istuen kuten teatterissa. Vrt. tivoli.

Sirkusjuna. (Circus Train) Sirkus liikkuu usein paikkakunnalta toiselle junalla. Sirkuksen koko elämä on jatkuvaa taistelua aikaa vastaan, ja valtavat määrät tarpeistoa täytyy saada siirtymään paikkakunnalta toiselle. Maailman pisin, yksityisomistuksessa oleva juna oli aikoinaan yhdysvaltalaisen sirkusjätin juna, Ringling Brothers and Barnum & Bailey's circus train. Sirkuksella jättijunia oli kaksikin, Blue Tour ja Red Tour.

Sirkuskaravaani. (Circus Caravan) Näytöskiertueellaan matkaava sirkus muodostaa ajoneuvoineen pitkän karavaanin. Esimerkiksi Sirkus Finlandian sirkuskaravaaniin kuuluu satakunta sirkuslaista ja 50 kuorma- ja pakettiautoa.

Sirkuskoulu. (Circus School) Antaa sirkusalan opetusta.

Sirkusmuusikko ja sirkusmusiikki. Sirkusmuusikko on sirkuksessa soittava muusikko, jonka instrumentit vaihtelevat puhallinsoittimista viuluun, haitariin ja lyömäsoittimiin. Erityisesti Suomessa sirkuksissa on esiintynyt runsaasti sirkushaitaristeja.

Kun sirkusmarssien sävelet kajahtavat ilmoille, on tunnelma heti teltan katossa ja juhla voi alkaa! Oikea vanhan ajan suuri sirkusnäytäntö alkaa aina tsekkiläisen Julius Fucíkin vuonna 1897 säveltämän sotilasmarssin, "Gladiaattorien tulo" (engl. Entrance of the Gladiators tai Entry of the Gladiators) tahdissa. Mikäpä muu voisikaan kohottaa jännityksestä kihisevän yleisön odottavaa latausta paremmin, kuin tuo sirkusten klassinen marssi, samalla kun artistit astelevat esittäytymään areenalle.

Sirkustaiteilija. Sirkusartisti. Sirkuksen esiintyjä, kuten akrobaatti, taikuri tai jonglööri.

Sirkusteltta. (Circus tent) Vanhastaan sirkusteltta oli valmistettu markiisista. Nykyaikaisen sirkusteltan täytyy täyttää moninaiset, yleisön turvallisuudelle asetetut vaateet ja standardit. Kankaana voi olla esimerkiksi polyesteri, joka on pinnoitettu akryylilakalla tms. keinoaineilla. Tällainen telttamateriaali kestää hyvin auringonsäteitä ja UV-säteilyä, ei homehdu, on lähes itsestään puhdistuvaa, ei pala ja omaa hyvän vetolujuuden eikä helposti repeä. Sirkusteltan myyjät antavat teltalleen 5 - 30 vuoden takuun, joten kestävää on.

Sirkustirehtööri. (Ringmaster) Maneesimestari, joka kuuluttaa, esittelee, johtaa ja opastaa yleisöä näytännön ajan.

Sirkusvälineet. Esiintymisvälineet, rekvisiitta.

Sirkusyleisö. Vasta yleisön pauhu ja ilo luo interaktiivisesti sirkustapahtuman ainutlaatuisen tunnelman!

Sisääntulo. (Come-In) Sisääntulo voi tarkoittaa kahtakin asiaa. 1) Portti tms. aukko, josta tullaan sirkusalueelle. 2) Sirkusohjelma alkaa, sisääntulomarssi kajahtaa ja sirkus astelee maneesille! Suuri sisääntulo. (Grand Entry)

Soveltava sirkus. Sirkus astuu pois sirkusmaneesilta ja sitä harjoitetaan sosiaalisesti ja soveltavasti erilaisissa muissa yhteyksissä ja erilaisten ihmisryhmien, kuten lasten ja katulasten, erityistä tukea tarvitsevien perheiden, maahanmuuttajien ja monikulttuuristen, vammaisten sekä ongelmaisten ja sosiaalisia virikkeitä ja yhteyksiä kaipaavien kanssa. Soveltavaa sirkusta voidaan harjoittaa myös työyhteisöissä ja se voi olla ihan vain tavallisenkin ihmisen harrastus, joka tuo rikkautta, iloa, hyvinvointia ja sisältöä elämään.
Spagaatti. Spagaatti on asento, jollainen nähdään usein voimistelussa, sirkuksessa ja vaikkapa akrotanssissa. Siinä jalat ojennetaan täysin. Spagaatteja on kahdenlaisia. Poikittaisspagaatissa jalat ovat ojennettuina suoraan sivuille. Pitkittäisspagaatissa toinen jalka on ojennettu eteen ja toinen taakse. Spagaatti voidaan toteuttaa permannon lisäksi myös ilmassa, kuten esimerkiksi taitoluisteluhypyssä. Erityisesti rytmisessä voimistelussa voidaan tehdä ylispagaatti, jolloinka jalkojen kärkiosat kohoavat suorasta linjasta vielä ylöspäinkin.

Spektaakkeli. (Spec - Spectacular) - Sirkusnäytöksen eli shown laajin ja spektaakkelimaisin ohjelmanumero, joka usein sijoitetaan ensimmäisen puoliajan loppuun.

Staattinen trapetsi. (Static trapeze) Katso trapetsi. Sirkus Ilma-akrobatia.

Taikuus ja taikatemput. Taikatemppu on taidokas suoritus, jonka tekijä yliluonnolliselta näyttävällä kätevyydellä harhauttaa katselijoiden aisteja ja samalla viihdyttää heitä. Taikurilla tulee olla monia synnynnäisiä ja hankittuja ominaisuuksia, kuten käsisukkeluutta ja ruumiin hallintaa, näyttelemistaitoa, puhetottumusta, ihmistuntemusta, henkevyyttä ja huumorintajua.

Taipuva tanko. (Sway Pole Act) Korkea tolppa eli pystysuora, varrestaan taipuileva tanko, jonka päässä akrobaatti taituroi. Hyvin vaarallista, yksi kaikkein varallisimmista sirkuslajeista ja useat hurjapäät ovat pudonneet tangon huipulta kuolemaansa. Yllä videolla, maailman hurjapäisimmäksi (World's Greatest Dare Devil) sirkusakrobaatiksi kutsuttu Bello Nock eli Bello. Sirkus Akrobatia, ilma-akrobatia, tasapainoilu.

Taiteellinen johtaja, ohjaaja. (Performance or Artistic Director) Huolehtii sirkusohjelmiston taiteellisesta tasosta.

Taitoratsastus. (Trick riding) Sirkus Eläinnumerot.

Talvileiri. (Winter Quarters - Winter Camp) Sirkus on talviteloillaan odottamassa seuraavaa kevättä.

Tanssitaide

Kuva master1305 - www.freepik.com.

Tankotanssi. (Pole dance) Tankotanssi ei ole sirkuslaji, vaan tanssi- ja liikuntamuoto, jossa käytetään lattiasta kattoon ulottuvaa tankoa. Tankotanssissa yhdistyvät kehonhallinta, akrobatia, kuntoilu ja tanssi. Liikuntamuotona laji kehittää erityisesti voimaa, notkeutta ja koordinaatiota. Tankotanssi yhdistetään edelleenkin virheellisesti vain erotiikkaklubeihin, vaikka esimerkiksi Suomessa on tuhansia lajin muita harrastajia. Sirkus Akrobatia, esittävä taide, tanssi.
Tanssitaide, tanssi, sirkustanssi. Tanssitaide lähestyy usein monin tavoin sirkustaidetta ja voi olla esityksessä osa sitä. Sirkus Akrobatia, esittävä taide, tanssi.

Tanssitrapetsi. (Dance trapeze) Katso trapetsi. Sirkus Trapetsi, ilma-akrobatia.

Tasapainoilu. (Equilibristics) Taidokasta tasapainoa, joka jo itsessäänkin on kiehtova taito, hyödynnetään hyvin monissa, erityyppisissä sirkuslajeissa. Joissakin lajeissa, kuten nuorallakävelyssä, se on koko suorituksen keskeisiä osia. Muita lajeja ovat mm. tasapainopallo, rola bola, puujalat, tikkailla kävely, käsinseisonta, ihmispyramidi, yksipyöräiset, tasapainojongleeraus, silinterihattu ja pärssi (Perch Pole Act).

Tasapainojongleeraus. (Balance juggling) Esiintyjä pitää tasapainossa erilaisia esineitä esimerkiksi otsansa, leukansa, sormiensa tai jalkojensa varassa. Sirkus Jongleeraus ja tasapainoilu.

Tasapainopallo. (Rolling globe) Rola bolaa muistuttava, isolla pallolla tasapainottelu on oiva väline tasapainoaistin kehittämiseen. Tasapainoilupallon idea on pitkälle sama, kuin rola bolan. Sirkus Tasapainoilu.

Tasapainotanko. Nuorallakävelyssä tasapainon säilyttämiseen käytettävä apuväline. Sirkus Nuorallakävely.

Telttamestari. (Tentmaster) Henkilö, joka vastaa sirkusteltan pystytyksestä ja purkamisesta.

Tempojongleeraus. Termi kuvaa sitä, että jongleeraus tapahtuu hyvin vauhdikkaasti. Sirkus Jongleeraus ja tasapainoilu.

Teräsleuka. (Iron jaw) Ilma-akrobaatin suussa oleva apuväline, jonka avulla hän roikkuu ilmassa ikäänkuin hampaillaan. Sirkus Ilma-akrobatia.

Tikas, tasapainotikas. (Ladder Act) Sirkus Tasapainotaiteilu, akrobatia.

Tivoli. Tivoli tai huvipuisto on alue, jossa on erilaisia huvittelulaitteita, joilla kukin voi huvitella oman rohkeutensa tai mielitekojensa mukaan. Vrt. sirkus. Sirkus Tivoli. - Katso myös Sirkus Tornikarusellit. - Katso myös Sirkus Vuoristoradat. Sirkus Huvipuistot.

Tolppa-akrobatia. Kiipeäminen, hypyt, istumiset, lukot, liukumiset, akrobaattiset liikkeet ja liikeyhdistelmät. Sirkus Kiinalainen tolppa, akrobatia.

Tornikaruselli. Tivolien ja huvipuistojen huvilaite. Tivoli. - Katso Sirkus Tornikarusellit.

Toukokuun ensimmäisen päivän tapaus. (First of May) Noviisi, jolla ensimmäinen kausi sirkuksessa joko esiintyjänä tai työntekijänä. Sirkuskausi avattiin usein toukokuun ensimmäisenä, ja eiköhän aina pitänyt silloin olla mukana vihernokkia!

Trampetti. Näytösvoimistelun eli TeamGymin teline. Trampetti on yksi lajin kolmesta telineestä - kaksi muuta ovat volttirata ja vapaaohjelma. Joustava hyppyalusta, jolle hypähdetään juoksusta ja joka ponnauttaa voimistelijan/akrobaatin ylös, vaikkapa volttiin.
Trampoliini

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Anthony J


Trampoliini. (Trampolining) Trampoliini on tullut sirkukseen urheilun puolelta ja on siis modernimpaa sirkusta. Sirkuksen historiassa on kuitenkin jo aikojen alusta hypitty ja pompittu esimerkiksi ihmisten tai jopa norsujen yli. Trampoliini on hyvin haastavaa ja vaatii tekijältään itseluottamusta niin henkisesti kuin fyysisestikin. Trampoliini on eräs sirkuksen vaarallisimmista lajeista ja siinä on paljon riskejä. Sirkus Akrobatia.

Cirque du Soleil

Cirque du Soleil'in taiteilijoita ja vieraita takanäyttämöllä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright - © Flickr/LWYang


Lähteet
Sirkus Circus Helsinki
Sirkus Kari Nieminen: Sirkusteltta
*Taidekaari: Mette Ylikorva: Pieni sirkusopas
*Wikipedia: List of circus skills
*Online Etymology Dictionary: Acrobatics
*Circopedia
*International Circus Hall of Fame: Glossary of Circus Terms
*Susanna Keski-Kohtamäki: Tunnetta tanssitrapetsilla
*Stadissa.fi: Kiinalainen sirkus
*Eero Taivalsaari: Sirkuselämää - Suomalainen sirkus kautta aikojen - Otava 2006
*Sirkus Finlandia
*Sorin Sirkus
*Jumis.fi - Klovnimessu/Juha Kinanen
*Pohjois-Pohjanmaan Museo: Suurenmoinen sirkus - Arja Keskitalo
*Pelleopisto
*Sporttimedia - Leikkiä ikä kaikki/Kati Köykkä, vannetanssipioneeri, sirkusopettaja
*YLE.fi - Sirkus
*Unicycle.Com - Yksipyöräisen historia.
*Jaana Vuori: Suomalaiset sirkus- ja varieteetaiteilijat numeroiden laatijoina kollektiivisessa perinteessä
*Wikipedia
*Jutta Mustaniemi: Kuperkeikasta volttiin
*Markku Aulanko - Kari Nieminen: Sirkustaitojen käsikirja - Otava
*Jean-Michel Guy: Sirkuksen vallankumous - Like


"Sirkus on niin suosittua siksi, että siinä yhdistyvät ihanteellisella tavalla urheilu ja taide." - Robert Lepage

"Sirkus jättää suloisen muiston." - Fernando Botero

"Sirkus on kuin äiti: siihen voi aina luottaa ja se palkitsee ja rankaisee." - Burt Lancaster

"Aurinko edustaa voimaa ja nuoruutta, juuri sitä samaa, mitä sirkuksenkin pitäisi olla." - Guy Laliberte

"Sirkus on tehnyt minuun hyvin syvän vaikutuksen. Suuressa osassa unelmistani, olen sirkuksessa." - Jeff Mangum

SIRKUSLAJEJA - SIRKUSSANASTOA

A - H sivu 1 - klikkaa sivulle 1

Adagio. Akrobaatti. Akrobalanssi. Akrobatia. Akrobatiatanssi - akrotanssi. Akrobatiavoimistelu - akrovoimistelu. Akrojooga. Alamies - alanainen. Ammunta. Antipudisti eli antipodisti. Ballyhoo! Banquette. Baton twirling - sauvatanssi, sauvavoimistelu. Batoudhyppääjä. Boss Clown. Charivari. Contortionistit eli käärmeihmiset. Devil stick - Flower stick. Diabolo eli hiidenhyrrä. Domptööri. Dressööri. Ekvilibristi. Eläinnumerot. Elävä tykinkuula. Elävät patsaat. Erikoisihmiset. Esinemanipulaatio. Esittävä taide. Fakiiri. Fasadi. Finaali. Flair. Free running. Hampaista riipunta. Hansta-akrobatia. Harlekiini. Hattutemput. Heittoakrobatia. Heittojongleeraus. Hihnat. Hiuksista riipunta. Houkutuslintu. Hulavanne. Hurjapää, huimapää. Huvipuistot. Hypyt. Hyrräjongleeraus.

I - L sivu 2 - klikkaa sivulle 2

Ihmispyramidi. Ihmistorni. Ikarinen leikki - Ikaros. Illuusio - Illusionisti. Ilma-akrobatia. Ilmarengas. Jalkajongleeraus. John Robinson. Jojo. Jongleeraus eli jonglööraus. Jonglööri. Jääsirkus. Kahdenkymmenenneljäntunninmies. Kahlekuningas. Kaksoistrapetsi. Kankaat. Kantapääriipunta. Katu-urut. Kehto. Keilat. Keinutrapetsi. Keinuva paritrapetsi. Kiinalainen jojo eli diabolo. Kiinalainen sirkus. Kiinalainen tolppa. Kiinalaiset lautaset - lautasten pyöritys. Kiipeily. Kinker. Kirppusirkus. Klovneria ja klovni. Klovnikuja. Kolmoistrapetsi. Kontaktijongleeraus. Kuolemanpallo, kuolemanseinä - surmanajo. Kuolemanpyörä - teräspyörä. Kuuakrobatia. Käsinkävely, käsilläkävely. Käsinseisonta, käsilläseisonta. Kätseri, alamies. Käärmeenlumooja. Lasillakävely. Lasipallo, kristallipallo. Lassonkäsittely. Lentosirkus. Lentäjä, ylämies. Lentävä trapetsi. Liinat. Limbo.

M - T sivu 3 - klikkaa sivulle 3

Maailmanpyörä. Mallakhamba. Maneesi. Maneesimestari, maneesimiehet. Meksikolainen pilvikeinu. Miekannielentä. Monsieur Loyal. Mutashow. Napa- eli vatsatanssi. Naruhyppely. Nojapuut. Notkeusakrobatia. Nuorallakävely - nuorallatanssi. Näytösvoimistelu. Ooppera. Paholaisen sauva. Pantomiimi. Pariakrobatia. Paritrapetsi. Parkour. Permantoakrobatia. Perässäreissaaja - sirkusfani. Pilvikeinu. Poi. Polkupyöräily. Ponnahduslauta. Puujalat. Pärssi. Rengasakrobatia. Riggaaja, ripustaja. Risley. Rola-bola. Roomalaiset tikkaat. Rullalautailu. Ryhmäakrobatia. Sikarilaatikot. Silinterihattu. Sirkus. Sirkusjuna. Sirkuskaravaani. Sirkuskoulu. Sirkusmuusikko ja sirkusmusiikki. Sirkustaiteilija. Sirkusteltta. Sirkustirehtööri. Sirkusvälineet. Sirkusyleisö. Sisääntulo. Soveltava sirkus. Spektaakkeli. Staattinen trapetsi. Taikuus ja taikatemput. Taipuva tanko. Taiteellinen johtaja, ohjaaja. Taitoratsastus. Talvileiri. Tankotanssi. Tanssitrapetsi. Tasapainoilu. Tasapainojongleeraus. Tasapainopallo. Tasapainotanko. Telttamestari. Tempojongleeraus. Teräsleuka. Tikas, tasapainotikas. Tivoli. Tolppa-akrobatia. Tornikaruselli. Toukokuun ensimmäisen päivän tapaus. Trampetti. Trampoliini.

T - Z sivu 4 - klikkaa sivulle 4

Trapetsi. Triopyramidi. Triotrapetsi. Tulennielentä. Tulenpuhallus. Tulenpyöritys. Tulitaide. Tuoliakrobatia. Urheilu. Uusi sirkus. Vatsa-akrobatia. Vanneakrobatia. Vapaanumero. Vatsastapuhuminen, ventrilokvismi. Vauvasirkus. Veitsenheitto. Venäläinen aisa. Venäläinen keinu. Vertikaaliköysi, riippuköysi - eli köysi - Corde lisse Spanish web. Vesikulho. Vesiliukumäki. Vesimeteori. Vesipallo, vedenpäälläkävelypallo. Vihellys. Vipulauta. Voima-akrobatia. Voimamies. Voimistelu. Volttiakrobatia. Volttirata. Washington trapetsi. Yksipyöräily. Ylämies. Yön ratsastajat. Zirkuskomödianten. Zorb-pallo.