Tunturisuden sivut

Trapetsista Zorb-palloon T - Z

Trapetsi

Trapetsiharjoituksia.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Top Drawer Sausage


Trapetsi. (Trapeze) Trapetsi ei ole alunperin sirkuksessa syntynyt laji. Trapetsi kehittyi voimistelun kautta. Trapetsi on saanut syntynsä kauan aikaa sitten vuonna 1856. Silloin eräs ranskalainen voimistelija nuorukainen nimeltään Jules Leotard kyllästyi vanhoihin voimistelulajeihin ja kehitti trapetsin. Hän teki temppuja trapetsin kanssa veden yläpuolella. Näin syntyi ensimmäinen keinutrapetsi. Vuonna 1859 Jules Leotard päätyi esiintymään Sirkus Napoleoniin. Muut trapetsin muodot kehittyivät pikkuhiljaa. Perinteisissä sirkuksissa on nähty eniten keinutrapetsia ja lentävää trapetsia. Nykysirkuksissa nähdään enemmän staattista trapetsia. (Susanna Keski-Kohtamäki: Tunnetta tanssitrapetsilla)

Trapetsi on sirkuksessa käytettävä ilma-akrobatian väline. Trapetsi koostuu noin 50 senttimetriä leveästä tangosta, joka roikkuu katosta kahden köyden varassa. Paritrapetsissa tanko on leveämpi, kuin tavallinen trapetsi ja siinä tehdään trapetsiliikkeitä kahdestaan. Kolmoistrapetsissa on tangolla tilat kolmelle akrobaatille. Vielä näiden lisäksi on olemassa pyöreä, rengastrapetsi. Trapetsin voi kiinnittää eri korkeuksille. Niitä on myös pääjaottelun ohella erimallisia.

Sen mukaan, mitä trapetsilla tehdään, jaotellaan trapetsiakrobatia kolmeen tyyppiin: keinuva, lentävä ja staattinen trapetsi. Tämän, kolmeen erilaiseen tyyppiin jakautuvan trapetsiakrobatian ohella ovat vielä Washingtonin trapetsi, tanssitrapetsi ja paritrapetsi eli ranskalainen trapetsi (French trapeze). Paritrapetsi on sellainen staattisen trapetsin muoto, jossa on kaksi akrobaattia samalla tangolla. Tanssitrapetsi on uudempaa sirkusta. Akrobaattien lukumäärän mukaisesti puhutaan trapetsiakrobatiassakin soolo-, pari- ja ryhmäakrobatiasta.

Trapetsi - keinutrapetsi. (Swinging trapeze) Keinutrapetseissa on painot tangon päissä keinuliikkeen ylläpitämiseksi. Keinutrapetsilla tehdään trapetsin keinuessa liikkeitä. Suurimmaksi osaksi tehdään pudotuksia.

Trapetsi - kolmoistrapetsi. (Triple trapeze) Staattinen, eli paikoillaan pysyttelevä trapetsi, jossa on tila kolmelle akrobaatille samalla tangolla. Kannattelevia köysiä on neljä.

Trapetsi - lentävä trapetsi. (Flying trapeze ) Lentävää trapetsia tehdään kovassa keinuvauhdissa, tehden samalla parilta toiselle vaihtoja - eli lennetään halki ilmojen. Lentävää trapetsia pidetään klassisen sirkuksen kuninkuuslajina. Siinä artisti lentää ilman halki toisella rekillä olevan kiinniottajan käsiin. Usein lentäjä tekee ilmalennon aikana esimerkiksi voltin tai piruetin.

Trapetsi - staattinen trapetsi. (Static trapeze, Still trapeze) Staattinen trapetsi ei keinu, vaan se pysyy paikallaan. Staattisella trapetsilla (still-trapetsi) temput voidaan jakaa tasapainoliikkeisiin, tangon ympäri pyöriviin liikkeisiin, tiputuksiin sekä muihin still-liikkeisiin. Tasapainoliikkeitä ovat muun muassa tasapainoilu vatsalla, alaselällä tai jalkapöydillä. Tangon ympäri pyörivissä liikkeissä trapetsitaiteilija pyörii tangon ympäri jonkin ruumiinosan varassa, esimerkiksi vatsallaan pendolinossa ja tanko jalkojen välissä. Tiputuksissa taiteilija lähtee pudottamaan itseään alas trapetsilta mutta ottaa viime hetkellä kiinni jottei putoakaan, hän voi esimerkiksi kaatua istuma-asennosta taaksepäin ja tarrata nilkoilla köysistä kiinni. Muita still-liikkeitä ovat muun muassa käsinseisonta trapetsilla, enkeli, kauris ja linnunpesä.

Trapetsi - tanssitrapetsi. (Dance trapeze) Tanssitrapetsi on samanlainen kuin tavallinen trapetsi, mutta sen köydet ovat yhdessä pisteessä kiinni. Kiinnityksessä on myös sviveli, jonka vuoksi trapetsi pyörii. Tanssitrapetsilla trapetsi on koko ajan liikkeessä. Silloin myös liikemateriaali näyttää erilaiselta. Tanssitrapetsi on saanut vaikutteita modernista tanssista. Tanssitrapetsin teko voi näyttää hyvinkin tanssilliselta. Myös staattisen trapetsin teko voi olla hyvin tanssillista. Tanssitrapetsilla ei pysty tekemään kaikkia samoja liikkeitä kuin staattisella trapetsilla, sillä tanssitrapetsin köydet ovat lähempänä toisiaan. (Susanna Keski-Kohtamäki: Tunnetta tanssitrapetsilla) Sirkus Ilma-akrobatia, akrobatia.

Triopyramidi. Kolmen akrobaatin pyramiditaiteilua. Sirkus Akrobatia.

Triotrapetsi. Kolmen akrobaatin trapetsitaiteilua. Sirkus Ilma-akrobatia, akrobatia.

Tulennielentä. (Fire eating) Tulennielentä tarkoittaa palavan soihdun viemistä suuhun ja suun sulkemista sen ympärille siten, että liekki tukahtuu ja sammuu. Sirkus Tulitaide.

Tulenpuhallus. (Fire breathing) Tulenpuhallus on eri asia, kuin tulennielentä. Tulenpuhallus on tulitaiteilijoiden temppu, jossa luodaan tulipatsas puhaltamalla tulenarkaa nestettä palavaan soihtuun. Sirkus Tulitaide.

Tulenpyöritys. (Fire hoop performer) Sirkus Tulitaide.

Tulitaide. (Fire performance) Tuli on mukana monissa sirkusesityksissä, kuten tulennielennässä ja tulenpyörityksessä. Näytöstä voivat siivittää erilaiset kepit ja vaikkapa diabolo - mielikuvitus on rajana. Esittäjiä voi olla yksi tai ryhmä.

Tuoliakrobatia. (Chair acrobatics) Tasapainottelua toistensa päälle asetetulla tuolipinolla. Sirkus Tasapainoilu, akrobatia.

Urheilu. (Sport) Sirkusnäyttämöllä voidaan myös esittää lajeja urheilun maailmasta. Leikkinä ja myös urheilulajina tunnettu naruhyppely voi muuttua sirkuksessa erityiseksi taitosuoritukseksi.

Uusi sirkus. Cirque nouveau, uusi sirkus kehittyi sirkuksen, teatterin, tanssin, musiikin, kirjallisuuden ja kuvataiteiden vuoropuhelusta. Sirkuksen uudistuminen alkoi 1970-luvulla Yhdysvalloissa ja Ranskassa. Uudesta sirkuksesta muotoutui 1990-luvulla nykysirkukseksi nimetty tyyli.

Vanneakrobatia. (Hooping) Vanneakrobatia on hulavanteen pyörittelyä eri ruumiinosilla yhdistettynä akrobatiaan ja tanssiin. Vannetta ei suinkaan vain pyöritetä vartalon taikka raajojen ympärillä, vaan vanteen kanssa voidaan rakentaa mitä monipuolisimpia, muitakin sirkusesityksiä. Niissä yhdistyvät parhaimmillaan taitava vanteen käsittely ja kauniit liikeradat eli kaunis koreografia, tanssi ja akrobatia. Tässäkin lajissa vain mielikuvitus on rajana. Sirkus Akrobatia, hulavanne.

Vapaanumero. (Liberty Act) Hevosten hallintaan liittyvä käsite.

Vatsa-akrobatia. Vatsan mitä hämmästyttävintä vääntelyä vatsalihasten avulla. Sirkus Erikoisihmiset, akrobatia.

Vatsastapuhuminen, ventrilokvismi. (Ventriloquism). Puhetta kuuluu, mutta huulet liikkuvat tuskin lainkaan.

Vauvasirkus. Vauvan ja vanhemman yhteisessä harrastuksessa, vauvasirkuksessa on omat ryhmät 3, 7 ja 12 kuukautta täyttäneille pienokaisille. Toiminta on vauvalähtöistä ja sirkustuokiossa edetään täysin vauvan ehdoilla. Virikkeellisessä ympäristössä vauva saa kokea elämyksiä ja onnistumisen iloa ja oppii vuorovaikutustaitoja. (23.8.2012 Lapin Kansa: Sirkuskoulussa avoimet ovet)

Ilmassa

Kuvat, Cambridge Community Circus at Strawberry Fair 2014.

Creative Commons
*Kuvat - Copyright © sasastro

Veitsenheittäjä

Veitsenheitto. (Knife throwing) Veitsenheitto on sirkuksen esittävän taiteen taitolajeja ja siinä se kuuluu sellaiseen erityiseen, tarkkuutta vaativaan ryhmään, jossa heittotoimet kohdistuvat mahdollisimman lähelle kohdeihmistä, tätä kuitenkaan vahingoittamatta. Kohti ihmistähän voidaan ampuakin sekä tuliaseella, että jousella - kaikille tuttu on omenan ampuminen pään päältä.
Sirkuksen traditionaalinen veitsenheitto tapahtuu niin, että yleensä nainen on veitsenheittäjän edessä, raajat levällään, pyöreää, tikkataulumaista maalitaustalevyä vasten - ja veitsenheittäjä heittelee veitsiään naisen ympärille, tikaten niitä toinen toisensa jälkeen. Laji on hyvin vaarallinen, sillä harhaheiton tapahtuessa naisella ei ole minkäänlaista mahdollisuutta väistöön. Niinpä juuri maalialueella olevalta naiselta vaaditaan tässä suorituksessa lujia hermoja ja suurta rohkeutta, sekä luottamusta heittäjään - ja heittäjältä vaaditaan teräksisiä hermoja ja äärimmäistä heittotaitoa. Sirkus Esittävä taide, taitolajit.

Venäläinen aisa. (Russian Bar - Russian Pole) Sirkusnumero, jossa yhdistyy monta erilaista voimistelutaitoa. Joustava aisa on noin 4 metriä pitkä ja valmistettu yleensä lasikuidusta. Aisaa pitelee molemmista päistä, alta mies, ja aisan päällä tekee temppujaan hyppien akrobaatti, kun aisa katapultin tapaan sinkoaa hänet korkeuksiin. Samoja elementtejä, kuin trampoliinissa. Ylös-alas hyppivälle akrobaatille on tärkeää päästä hypyllään ylös, mutta vähintään yhtä tärkeää on alastulossa osua aina aisalle. Hyppijällä pitää olla ehdoton luottamus aisan kannattelijoihin. Katsojalle tämä laji on yksi jännittävimmistä: uskallanko katsoa - osuuko hän todellakin aisalle!? Tämän numeron loi ensimmäisenä venäläinen Alexander Moiseev, joka esitti sen kahdesti Monte-Carlon sirkusfestivaaleilla voittaen sekä Hopeisen että Kultaisen Klovnin. Sirkus Akrobatia, tasapainotaiteilu.

Venäläinen keinu. (Russian Swing Act) Kunnon vanhanajan lattiapohjainen keinu, josta akrobaatit suorittavat keinun antamalla vauhdilla maneesilla korkealle kohti kattoa hurjia hyppyjään, pudottautuen takaisin keinuun. Keinuja voi olla samassa näytöksessä kaksikin. Veden äärelle sijoitetusta venäläisestä keinusta akrobaatti voi hypätä keinun antamalla vauhdilla vaikkapa voltteja pyörien veteen, valtaisan ilmalennon myötä. Venäläisessä keinussa on merkittäviä eroja, verrattaessa tavalliseen pihakeinuun - se mm. pyörähtää ympäri täydet 360 astetta. Sirkus Ilma-akrobatia, akrobatia.

Vertikaaliköysi, riippuköysi - eli köysi. (Vertical rope) Yhdellä tai kahdella lenkillä varustettu pystysuora köysi, jonka varassa köysiakrobaatti tekee erilaisia asentoja ja akrobaattisia suorituksia. Erilaisia, nimettyjä perusliikkeitä on kymmenittäin - kiipeäminen ylös ja alas, tipahtaminen köydellä alemmaksi, ylösalaisin roikkuminen, roikkuminen nilkoista, krusifiksi, ulosnojaus, polvilukko, lippu, tuulimylly, hämähäkki, sukellus jne.
Vertikaaliköysiä on kaksi. Näiden kummankin nimitykset voidaan mieltää tietynlaisiksi sirkussuorituksiksi, mitä ne ovatkin, mutta niillä tarkoitetaan myös välinettä, eli köyttä. Loppujen lopuksi, kummassakin tehdään aikalailla samoja suorituksia.
1) Ranskalainen sirkuksen vertikaaliköysi on Corde lisse, englanniksi Smooth rope. 2) Toinen köysi on Spanish web. Tämä köysikin eroaa Corde lissestä, ollen kangaspäällysteinen. Sirkus Ilma-akrobatia, akrobatia.

Vesikulho. (Waterbowl) Ihastuttavaa akrobatiaa isossa vesikupissa, eli siis -kulhossa. Notkeus on tässä lajissakin tärkeää ja siksi kulho välineenä sopii hyvin contortionisteille eli "käärmeihmisille", joiden välineestä onkin kyse. Kulhon pyöreä, puolipallon muoto luo mitä parhaimmat kehykset notkeusesityksille, joissa ihmisen vartalo hakee juuri samoja muotoja. Lasi mahdollistaa sen, että katsojat näkevät kaiken. Jännittävän lisäelementin tarjoaa vesi. SirkusAkrobatia, notkeusakrobatia.

Vesiliukumäki. (Water slide) Vesiliukumäki on esimerkiksi vesipuistoissa ja kylpylöissä oleva laite, jossa lasketaan mäkeä alas, yleensä uima-altaaseen. Vesiliukumäkiä on sekä sisä- että ulkotiloissa. SirkusHuvipuistot, leikkivälineet.

Vesimeteori. (Water meteor) Vanha kiinalainen jongleerausmuoto, jossa pyöritellään vinhasti narua, jonka päissä voi olla vaikkapa värilliset vesikulhot tms. Samaan aikaan harjoitetaan akrobatiaa. SirkusJongleeraus.

Vesipallo, vedenpäälläkävelypallo. (Walking Waterball) Suuri, läpinäkyvä plastiikkimuovi-pallo, joka puhalletaan täyteen ilmaa. Palloon mahtuu ihminen ja pallossa voidaan keikkua veden pinnalla. Huom! Eräissä maissa viranomaiset varoittavat siitä, että tällaista palloa ei tule hankkia, koska pallo on vaarallinen onnettomuustilanteissa - etenkin, jos apu ei ole lähellä. Tällaista palloa ei kuitenkaan saa käytellä yksin, vaan paikalla on oltava muita. SirkusTasapainoilu, vesileikit.

Vihellys. (Whistling) Vihellystäkin voidaan pitää sirkuslajina, koskapa esimerkiksi Cirque Du Soleilin taiteilijakuntaan kuuluu viheltäjä. Sirkus Sirkusmusiikki, esittävä taide.

Vipulauta. (Teeterboard Act, Springboard Act, Korean plank) Leikkikenttien keinulautaa muistuttava väline - sen "turbomalli", jonka avulla akrobaatit ponnahtavat kuin katapultista käsittämättömiin korkeuksiin. Sirkuslaisille vipulauta on "vippis". Sirkus Akrobatia.

Voima-akrobatia. (Strength-applying acrobat) Sellaista akrobatiaa, joka perustuu erityisen suureen fyysiseen voimaan. Myös partnerin nosteluissa vaaditaan tätä voimaa. Sirkus Akrobatia.

Voimamies. (Strongman, strength athlete) Voimamiehet olivat entisaikojen sirkusten vetonauloja. Sirkus Tunturisuden voimamiessivut
Voimistelu

Voimistelua katunäytöksessä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Tim Dennell


Voimistelu. (Gymnastics) Voimistelu on olennainen osa sirkustaidetta, erityisesti akrobaateilla, mutta myös monissa muissa lajeissa - sekä harjoittelussa että näyttämöllä. Voimistelu on urheilulaji ja harjoittelumuoto, jonka tarkoituksena on parantaa ja kehittää fyysistä voimaa, notkeutta, ketteryyttä, koordinaatiota ja tasapainoa.

Volttiakrobatia. Voltit ovat näyttävä ja tärkeä osa monessa sirkussuorituksessa. Volttiakrobatiaa on kehitetty sirkuksessa hyvin pitkälle, ja apuna ovat useat erilaiset välineet, kuten venäläinen aisa, trampoliini, vipulauta tai venäläinen keinu. Sirkus Akrobatia, ilma-akrobatia.

Volttirata. (Tumbling, Power tumbling) Joustavalla, 25 metriä pitkällä volttiradalla, tehdään sirkuksessa suorituksia, jotka ovat yhdistelmä taiteellista permantovoimistelua ja trampoliinia. Näitä akrobaattien suorituksia ovat esimerkiksi flikit ja volttisarjat. Sirkustaiteilijoilla on volttiradalla omia ohjelmistojaan, jotka vapaampina eroavat niistä määritellyistä suorituksista, joita varsinaisessa volttiratavoimistelussa on. Volttirata eroaa telinevoimistelussa käytettävästä permannosta siten, että se on joustavampi ja täten se ei rasita niveliä niin paljoa. Sirkus Akrobatia.

Washington trapetsi. (Washington Trapeze) Trapetsia nimitetään myös paksuksi (raskaaksi) trapetsiksi (Heavy Trapeze) tai päätrapetsiksi (Head Trapeze). Trapetsinumero, jossa temput perustuvat pääasiallisesti trapetsitangolla suoritettaviin päälakiseisontoihin. Tanko on tavallisen trapetsin tankoa paksumpi ja siinä on keskellä tankoa pieni, nelituumainen tasanne päätä varten. Tanko riippuu useinkin vaijereista, ei köysistä - ja aparaattia voidaan liikutella esityksen aikana ylemmäksi ja alemmaksi. Sirkus Trapetsi, ilma-akrobatia.

Yksipyöräinen

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Hans Kadereit


Yksipyöräily. (Unicycle, Uniwheel) Yksipyöräisellä ajaminen näyttää helpolta, mutta kyseessä on yksi vaativimmista lajeista sirkuksessa. Se vaatii hyvää tasapainoa ja koordinaatiokykyä. Yksipyöräisellä ajo vaatii suurempia ajotaitoja kuin kaksipyöräisellä ajaminen. Vuosien aikana on suunniteltu monenlaisia yksipyöräisiä, kuten istuimettomia (ultimate wheel) ja korkeita (ns. kirahvi) yksipyöräisiä eli kirahvipyöriä. Yksipyöräisen perustekniikkaan kuuluu mm. kääntymistä, hyppimistä, takaperin ajoa ja sahaamista eli huopaamista. Huopaaminen tarkoittaa yksipyöräisellä edestakaisin polkemista, jolloin pyörä liikkuu vain sivusuunnassa. Yksipyöräisillä voidaan ajaa yksin taikka ryhmissä. Sirkus Tasapainoilu.

Ylämies. (Top Mounter) Erilaisissa numeroissa, kuten ihmispyramidissa ylimpänä oleva henkilö. Usein pienin ja kevein. Sirkus Akrobatia, tasapainotaiteilu.

Yön ratsastajat. (Night Riders) Ennen wanhaan Amerikassa, sirkuslaiset lähtivät yön selkään ja repivät alas kilpailevien seurueiden mainokset teiden varsilta oman sirkuksen reitiltä ja laittoivat tilalle omat.

Zirkuskomödianten. Saksalaisessa sirkuskulttuurissa runsaasti käytetty sirkustermi, joka tarkoittaa ylipäänsä kiertävää sirkuslaista. Nimitys on hyvin arvostava. Kaikki sirkuslaiset eivät ole Zirkuskomödianteja. Zirkuskomödianttien kulttuuri ja perinne siirtyy nimenomaan sirkussuvuissa sukupolvelta toiselle. Ehkä koko Komödiantti-nimitys on saanut alkunsa keskiajan commedia dell'artesta.

Zorb-pallo. (Zorbing, globe-riding, sphereing, orbing) Ihmispallo on noin kolme metriä halkaisijaltaan oleva läpinäkyvä muovinen pallo, jonka sisään mahtuu 1 - 3 henkilöä. Sitä käytetään mäen tai muun kaltevan pinnan laskemiseen. Sirkus Hurjapää, huimapää, hullunrohkeilu, huvittelu.

Sirkus Sivu 1 A - H
Sirkus Sivu 2 I - L
Sirkus Sivu 3 M - T
Sirkus Sivu 4 T - Z tämä sivu

Mitmachzirkus Manegentraum

Mitmachzirkus Manegentraum.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright - © Flickr/FaceMePLS
Pinder

Cirque Pinder - Ranska. - Cirque Pinder perustettiin Englannissa vuonna 1854 ja sen nimi oli silloin Circus Britannia. 1900-luvun alkupuolella Ranskaan siirtynyt sirkus on kokenut pitkän elonsa aikana tiukkojakin taloudellisia kausia, mutta voi nykyisin hyvin. Ratsastusnäytöksineen, tiikereineen ja valkoisine leijonineen Cirque Pinder edustaa Euroopan nykyisen sirkustaiteen ainutlaatuisinta ja suurinta huippua.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright - © Flickr/sloughi54


Lähteet
Sirkus Circus Helsinki
Sirkus Kari Nieminen: Sirkusteltta
*Taidekaari: Mette Ylikorva: Pieni sirkusopas
*Wikipedia: List of circus skills
*Online Etymology Dictionary: Acrobatics
*Circopedia
*International Circus Hall of Fame: Glossary of Circus Terms
*Susanna Keski-Kohtamäki: Tunnetta tanssitrapetsilla
*Stadissa.fi: Kiinalainen sirkus
*Eero Taivalsaari: Sirkuselämää - Suomalainen sirkus kautta aikojen - Otava 2006
*Sirkus Finlandia
*Sorin Sirkus
*Jumis.fi - Klovnimessu/Juha Kinanen
*Pohjois-Pohjanmaan Museo: Suurenmoinen sirkus - Arja Keskitalo
*Pelleopisto
*Sporttimedia - Leikkiä ikä kaikki/Kati Köykkä, vannetanssipioneeri, sirkusopettaja
*YLE.fi - Sirkus
*Unicycle.Com - Yksipyöräisen historia.
*Jaana Vuori: Suomalaiset sirkus- ja varieteetaiteilijat numeroiden laatijoina kollektiivisessa perinteessä
*Wikipedia
*Jutta Mustaniemi: Kuperkeikasta volttiin
*Markku Aulanko - Kari Nieminen: Sirkustaitojen käsikirja - Otava
*Jean-Michel Guy: Sirkuksen vallankumous - Like


"Sirkus on niin suosittua siksi, että siinä yhdistyvät ihanteellisella tavalla urheilu ja taide." - Robert Lepage

"Sirkus jättää suloisen muiston." - Fernando Botero

"Sirkus on kuin äiti: siihen voi aina luottaa ja se palkitsee ja rankaisee." - Burt Lancaster

"Aurinko edustaa voimaa ja nuoruutta, juuri sitä samaa, mitä sirkuksenkin pitäisi olla." - Guy Laliberte

"Sirkus on tehnyt minuun hyvin syvän vaikutuksen. Suuressa osassa unelmistani, olen sirkuksessa." - Jeff Mangum

SIRKUSLAJEJA - SIRKUSSANASTOA

A - H sivu 1 - klikkaa sivulle 1

Adagio. Akrobaatti. Akrobalanssi. Akrobatia. Akrobatiatanssi - akrotanssi. Akrobatiavoimistelu - akrovoimistelu. Akrojooga. Alamies - alanainen. Ammunta. Antipudisti eli antipodisti. Ballyhoo! Banquette. Baton twirling - sauvatanssi, sauvavoimistelu. Batoudhyppääjä. Boss Clown. Charivari. Contortionistit eli käärmeihmiset. Devil stick - Flower stick. Diabolo eli hiidenhyrrä. Domptööri. Dressööri. Ekvilibristi. Eläinnumerot. Elävä tykinkuula. Elävät patsaat. Erikoisihmiset. Esinemanipulaatio. Esittävä taide. Fakiiri. Fasadi. Finaali. Flair. Free running. Hampaista riipunta. Hansta-akrobatia. Harlekiini. Hattutemput. Heittoakrobatia. Heittojongleeraus. Hihnat. Hiuksista riipunta. Houkutuslintu. Hulavanne. Hurjapää, huimapää. Huvipuistot. Hypyt. Hyrräjongleeraus.

I - L sivu 2 - klikkaa sivulle 2

Ihmispyramidi. Ihmistorni. Ikarinen leikki - Ikaros. Illuusio - Illusionisti. Ilma-akrobatia. Ilmarengas. Jalkajongleeraus. John Robinson. Jojo. Jongleeraus eli jonglööraus. Jonglööri. Jääsirkus. Kahdenkymmenenneljäntunninmies. Kahlekuningas. Kaksoistrapetsi. Kankaat. Kantapääriipunta. Katu-urut. Kehto. Keilat. Keinutrapetsi. Keinuva paritrapetsi. Kiinalainen jojo eli diabolo. Kiinalainen sirkus. Kiinalainen tolppa. Kiinalaiset lautaset - lautasten pyöritys. Kiipeily. Kinker. Kirppusirkus. Klovneria ja klovni. Klovnikuja. Kolmoistrapetsi. Kontaktijongleeraus. Kuolemanpallo, kuolemanseinä - surmanajo. Kuolemanpyörä - teräspyörä. Kuuakrobatia. Käsinkävely, käsilläkävely. Käsinseisonta, käsilläseisonta. Kätseri, alamies. Käärmeenlumooja. Lasillakävely. Lasipallo, kristallipallo. Lassonkäsittely. Lentosirkus. Lentäjä, ylämies. Lentävä trapetsi. Liinat. Limbo.

M - T sivu 3 - klikkaa sivulle 3

Maailmanpyörä. Mallakhamba. Maneesi. Maneesimestari, maneesimiehet. Meksikolainen pilvikeinu. Miekannielentä. Monsieur Loyal. Mutashow. Napa- eli vatsatanssi. Naruhyppely. Nojapuut. Notkeusakrobatia. Nuorallakävely - nuorallatanssi. Näytösvoimistelu. Ooppera. Paholaisen sauva. Pantomiimi. Pariakrobatia. Paritrapetsi. Parkour. Permantoakrobatia. Perässäreissaaja - sirkusfani. Pilvikeinu. Poi. Polkupyöräily. Ponnahduslauta. Puujalat. Pärssi. Rengasakrobatia. Riggaaja, ripustaja. Risley. Rola-bola. Roomalaiset tikkaat. Rullalautailu. Ryhmäakrobatia. Sikarilaatikot. Silinterihattu. Sirkus. Sirkusjuna. Sirkuskaravaani. Sirkuskoulu. Sirkusmuusikko ja sirkusmusiikki. Sirkustaiteilija. Sirkusteltta. Sirkustirehtööri. Sirkusvälineet. Sirkusyleisö. Sisääntulo. Soveltava sirkus. Spektaakkeli. Staattinen trapetsi. Taikuus ja taikatemput. Taipuva tanko. Taiteellinen johtaja, ohjaaja. Taitoratsastus. Talvileiri. Tankotanssi. Tanssitrapetsi. Tasapainoilu. Tasapainojongleeraus. Tasapainopallo. Tasapainotanko. Telttamestari. Tempojongleeraus. Teräsleuka. Tikas, tasapainotikas. Tivoli. Tolppa-akrobatia. Tornikaruselli. Toukokuun ensimmäisen päivän tapaus. Trampetti. Trampoliini.

T - Z sivu 4 - klikkaa sivulle 4

Trapetsi. Triopyramidi. Triotrapetsi. Tulennielentä. Tulenpuhallus. Tulenpyöritys. Tulitaide. Tuoliakrobatia. Urheilu. Uusi sirkus. Vatsa-akrobatia. Vanneakrobatia. Vapaanumero. Vatsastapuhuminen, ventrilokvismi. Vauvasirkus. Veitsenheitto. Venäläinen aisa. Venäläinen keinu. Vertikaaliköysi, riippuköysi - eli köysi - Corde lisse Spanish web. Vesikulho. Vesiliukumäki. Vesimeteori. Vesipallo, vedenpäälläkävelypallo. Vihellys. Vipulauta. Voima-akrobatia. Voimamies. Voimistelu. Volttiakrobatia. Volttirata. Washington trapetsi. Yksipyöräily. Ylämies. Yön ratsastajat. Zirkuskomödianten. Zorb-pallo.