Tunturisuden sivut
Sirkuksen taikuri

Sirkustaikurit

Suomalaisissa sirkuksissa ovat esiintyneet useat maailman parhaimmista taikureista, jotka ovat olleet vieläpä suomalaisia. Eräs suurimmista on Solmu Mäkelä, joka jo sotiemme aikana esiintyi omassa taikateltassaan taikashow'lla frakki yllä, ja teki sotilaspuvussa rintamakiertueita. Hänen sotilaspassiinsakin oli merkitty: Tehtävä sodan aikana: Taikuri.

Arvi Huhtala on tullut tunnetuksi sirkus- ja tivoliyrittäjänä. Hänen sirkuksessaan oli mukana muun muassa kansainvälisesti tunnettu "taikuri ja taskuvaras" Gentleman Jack. Tämä tanskalainen herrasmiestaskuvaras oli saanut sisäänsä ilmeisesti aidon Lapin kuumeen, sillä hän oli hyvin viehättynyt Pohjois-Suomea kiertävän Sirkus Huhtalan tunnelmaan. Sirkus Huhtalan sirkusteltta oli valkoinen ja siihen mahtui 300 - 400 katsojaa. Sirkusteltan ympärillä oli ampuma- ja pelitelttoja.

Taikatemput - simsalabim ja hokkus pokkus!

"Taikatemppu on taidokas suoritus, jonka tekijä yliluonnolliselta näyttävällä kätevyydellä harhauttaa katselijoiden aisteja ja samalla viihdyttää heitä. Taikurilla tulee olla monia synnynnäisiä ja hankittuja ominaisuuksia, kuten käsisukkeluutta ja ruumiin hallintaa, näyttelemistaitoa, puhetottumusta, ihmistuntemusta, henkevyyttä ja huumorintajua."

Noin määrittelee tietosanakirja Spectrum taikatemput ja taikurin.

Sirkuksen taikuri

Pelikortit

Pelikortit ovat kaikkien taikureiden perusvälineistöä. Mestaritaikurihan vetelee kortteja käsiinsä ihan tyhjästä ilmastakin ja pian kortteja ilmestyy lentävinä viuhkoina ja ryöppyinäkin!

Yksi sirkusnäytöstä ja erityisesti taikuria seuraavan pyrkimyksistä on yrittää mielessään aina ratkoa sitä, miten taikuri jonkin temppunsa tekee. Mistä ilmestyvät taikurin käsiin ei vain kortit, vaan kaikki muutkin esineet, kanit ja palavat kynttilät. Tällöin erityisen tarkkaan katseluun ja valvontaan joutuu taikurin yleensä epäilyttävän väljä vaatetus, ja erityisesti hihat ja hihansuut.

Jos taikuri todellakin ottaa korttejaan joskus hihastaankin - sitähän emme voi tietää varmuudella - niin mestaritaikuri tekee sen niin nopeasti ja huomaamattomasti, että yleisön on sitä ihan mahdotonta huomata. Yksi vinkki tässä yhteydessä katsojalle: kun taikuri kohottaa ylös vaikkapa vasemman kätensä, jolla hän on tekemässä jotakin tärkeää ja vangitsee näin katsojien mielenkiinnon tähän vasempaan käteen, niin valppaana vaanivan katsojan tuleekin tällöin kiinnittää katseensa mahdollisimman tarkasti taikurin oikeaan käteen, mitä se tekeekään silloin!

Solmu Mäkelä (1922 - 2018)

Viipurissa syntynyt Solmu Mäkelä oli suuri taikurimestari, legenda jo eläessään ja sirkusviihteemme suurimpia nimiä kautta aikain. Hän aloitti esiintymiskiertueensa sodan aikana rintaman viihdytysjoukoissa. Sodan jälkeen esiintyvän taiteilijan ura jatkui ja Solmu Mäkelä kiersi ympäri maatamme, kolkasta kolkkaan.

1950-luvulla Solmu Mäkelä esiintyi sekä erilaisissa huvitilaisuuksissa, mutta myös erityisesti maamme kouluissa. Erityisen tärkeäksi esiintymispaikaksi hänelle muodostui tuolloin Lasten Päivän Säätiön perustama Linnanmäen huvipuisto. Hän loi Linnanmäelle oman Taikateatterinsa ja esiintyi myös Peacockin varieteenäytöksissä. Linnanmäki on ollut Solmu Mäkelälle eräänlainen toinen koti. Hän esiintyi siellä vuosikymmeniä mm. omassa Kolibri-teatterissaan. Seuraavien vuosikymmenten aikana Solmu Mäkelä vakiinnutti maineensa yhtenä Suomen suurimmista taikureista kautta aikain.

Solmu Mäkelällä on ollut myös paljon kansainvälisiä yhteyksiä alan muihin ammattilaisiin maailmalla, jossa hän on myös vakiinnuttanut suuren maineensa. Hän on toiminut myös useammissa alan kansainvälisissä järjestöissä. Esimerkiksi vuonna 1981 järjestettiin Pohjola Nordenin Hanasaaren kulttuurikeskuksessa Helsingissä ensimmäinen laajempi yhteispohjoismainen Estraditaide Pohjoismaissa- kulttuuriseminaari, sekä Suomessa viiden vuoden välein pohjoismainen taikakongressi. Kautta vuosikymmenten suomalaisten taikureitten ryhmä on vieraillut hänen opastamanaan FISM:n maailmankongresseissa eri puolilla maailmaa.

Taikureilla on oma yhdistyksensä, Suomen Taikapiiri ry. Solmu Mäkelä toimi sen puheenjohtajana vuodet 1960 - 1994.

Solmu Mäkelä on kirjoittanut useampia taika-alan kirjoja ja hänet tunnetaan myös keräilyharrastuksestaan. Hänellä oli hallussaan Euroopan laajin kokoelma sirkusjulisteita ja sirkuspostimerkkejä. Julisteiden määrä kokoelmassa on yli 10 000. Solmu Mäkelä onkin järjestänyt museoiden ja muiden tahojen kanssa yli sata sirkusjulistenäyttelyä. (Markku Purho: Taikurimestari Solmu Mäkelä)

Kirjat:
Suuri taikakirja (useita painoksia)
Taikoja taskusta
Ihmeitä iloksi
Taikurin taskukirja, WSOY

Close-up-taikuri

Close-up merkitsee sitä, että taikuri tekee pienimuotoisia temppuja, joita ihanneoloissa seuraa hyvin läheltä, ikäänkuin intiimissä tilassa, pieni joukko ihmisiä. Seuraajana voi olla myös vain yksi ainut ihminen. Maksimietäisyydeksi taikurin ja katsojan välillä mainitaan enintään kolme metriä. Tämän taikurointimuodon nimityksiä englanniksi ovat micromagic, close-up magic ja table magic - eli mikrotaikuus, lähitaikuus ja pöytätaikuus. Hyvin usein tässä voidaankin istua pöydän ympärillä ja mikäpä olisi luontevampaa pöydässä kuin se, että taikuri kaivaa taskustaan korttipakan, ja show voi alkaa.

Näitä close-up-temppuja toki tehdään suuremmallekin yleisölle, mutta yleisön kannalta tilanne silloin hieman heikkenee, sillä kauempaa on pientä vaikeampi tarkasti nähdä. Lähietäisyydeltä taikurin tekemien ihmetekojen tehokin vielä entisestään korostuu, kun katsoja todellakin näkee tarkasti, mutta ei voi ymmärtää, että mihin jokin katosi tai mistä jokin ilmaantui. Televisio tarjoaa close-up-taikatemppujen esittämiselle hyvän keinon, sillä siinähän miljoonat pääsevät seuraamaan taikurin käsiä, liikkeitä, eleitä, ilmeitä ja puheita hyvin läheltä.

Sirkuksen taikuri

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, Copyright © Flickr/Austin Huang

Taikureiden historian kolme aikakautta

Taikureiden ja taikatemppujen historiassa on kolme aikakautta. Ensiksi on ollut aika vanhasta ajasta aina keskiajan alkuun. Keskiaika muodostaa historiallisesti toisen ajanjakson. Kolmas aikakausi taikureilla alkoi 1800-luvun alkupuolella ja jatkuu tänä päivänä. 1800-luvulla kaikenlainen tietämyksen taso kohosi, perustettiin ensimmäiset sirkukset ja taikuuskin kohosi ihan uusiin sfääreihin. Illusionistiset spektaakkelinäytännöt meidän aikanamme edustavat taikuuden eräänlaista huippua. Näissä taikuri saa vaikkapa Eiffel-tornin katoamaan yleisön edessä.

Vanha aika

Vanhalla ajalla taikatemppuja eivät harjoittaneet vain maallikot, vaan myös papit. Papithan toimivat itämailla myös tieteenharjoittajina, lääkäreinä, luonnontutkijoina ja filosofeina. Tähän pappien hyvin laaja-alaiseen toimenkuvaan taikuus soveltui hyvin, sillä sen avulla saattoi selittää asioita ja saada kuulijat haltioihinsa.

Dedi - Vanhin kirjallinen maininta taikurista on Westcar-papuryksessa, jossa kerrotaan taikuri Dedin esiintymisestä faarao Kheopsin hovissa. Dedi kykeni katkaisemaan hanhelta kaulan ja liittämään sen jälleen paikoilleen, minkä jälkeen lintu käveli ja etsi jyviä lattialta. Tämän hänen hanhitemppunsa haluaisi varmasti moni nykyinenkin taikuri oppia.

Antiikin aikana esiintyi kierteleviä langallakävelijöitä, akrobaatteja, jonglöörejä ja taikureita, jotka huvittivat kansaa toreilla ja kansanjuhlissa. Yhteiskunnalliselta asemaltaan he olivat arvossa alimmalla tasolla, liki orjien kastissa.

Sirkuksen taikuri

Katusirkuksen taikurin yleisöstä valitsema avustaja.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Lotus Johnson

Keskiaika

Keskiajan ja uuden ajan taikurit eivät enää väittäneet, että heidän taitonsa perustuisivat joihinkin korkeampiin taikka yliluonnollisiin voimiin. Sehän olisi merkinnyt noitavainojen aikana kuolemaa, sillä tällaisestahan olisi voinut joutua roviolle. He sen sijaan korostivat tekojensa ja aikaansaannostensa kaikkinaista luonnollisuutta. Vuonna 1584 julkaistiin maailman ensimmäinen taikakirja, "The Discoverie of Whitchcraft". Sen tekijä oli noituutta ja taikauskoa vastaan voimallisesti taistellut englantilainen oppinut Reginald Scot (1538 - 1599). Vasta 30-vuotisen sodan jälkeen alettiin tietoisesti erottaa taikuus ja silmänkääntötemput toisistaan.

1700-luvulta tunnetaan kolme erityisen maineikasta taikuria.

Joseph Fröhlich (1694 - 1757) - August Väkevän hovinarri ja hovitaikuri.

"Philadelphia" - Jacob Meier (1735 - 1795) - Syntymäkaupunkinsa mukaisen taiteilijanimen ottanut taikuri saavutti elinaikanaan legendaarisen maineen. Hän toi ensimmäisenä näyttämölle "laterna magican", taikalyhdyn, jonka avulla hän loihti aavenäkyjä.

Pinetti (1750 - 1806) - Italialainen taikuri, joka kiersi esiintymässä ympäri Eurooppaa ja kokosi itselleen huomattavan omaisuuden. Hän tosin sitten menetti kaikki rahansa ilmapalloharrastukseensa, jossa hän ei ilmeisesti ollut yhtä hyvä kuin taikuudessa. Pinetti oli yksi niistä ensimmäisistä, joka esitti ajatustenlukutemppuja. Hän liikkui katselijoiden joukossa ja pyysi heiltä erilaisia esineitä, jotka hänen näyttämöllä oleva vaimonsa sitten kuvasi ehdottoman tarkasti. Miten Pinetti välitti tiedot vaimolleen, on jälkipolvia askarruttamaan jäänyt kysymys.
Sirkuksen taikuri

Mestaritaikureita 1800-luvulta nykypäivään

Bartholomeo Bosco (1793 - 1863) - Italialainen Bosco joutui Napoleonin sotien aikana venäläisten vankina Siperiaan, jossa hänellä oli aikaa omistautua taikatemppujen kehittelyyn, johon hän oli hyvin innostunut. Siperiasta vapauduttuaan hän antautuikin sitten täysin taikurin uralle. Boscon erityistaitona oli ääretön sormisukkeluus ja käsitaito, johon monet taikureiden tempuista perustuvatkin.

Bosco kiersi esiintymässä ympäri Eurooppaa, ja lumosi katsojat valtaansa käsillään, jotka noukkivat silmääkin nopeammin esineitä tyhjyydestä. Bosco nousi suureen kuuluisuuteen ja hänen nimestään tuli käsite. Hänen kuuluisin temppunsa oli kuppi- ja pallotemppu, jonka hän suoritti vertaamattoman taiturillisesti.

Eugene Robert-Houdin (1805 - 1871) - Ranskalainen, joka aluksi toimi Pariisissa kelloseppänä, mutta siirtyi sitten taikurin uralle. Siinä Robert-Houdin kohosikin valtaisaan kuuluisuuteen ja hänestä tuli alan ensimmäisiä, suuria uudistajia. Hän jos kuka oivalsi sen, miten taikuri voi jo esiintymisellään, eleillään ja liikkeillään saada katsojat täydellisesti valtaansa.

Hänelle taikurina toimiminen oli kokonaisvaltaista taidetta, jossa kaikkien yksityiskohtien näyttämöllä piti tukea taiteilijaa. Hän esiintyi yksinkertaiseen iltapukuun pukeutuneena ja hylkäsi tarpeettomat verhoasetelmat ja maahan saakka ulottuvat, epäilyttävät pöytäliinat. Robert-Houdin perusti Pariisiin oman taikateatterinkin, joka toimi vielä pitkään hänen kuolemansa jälkeenkin.

"Harry Houdini" - Erich Weiss (1874 - 1926) - Syntyjään unkarilaista, yhdysvaltalaista Harry Houdinia muistetaan suurena kahlekuninkaana, mutta hän oli sirkusalan monipuolinen taituri ja myös huipputaikuri. Hän otti itselleen taiteilijanimen suuresti arvostamansa Eugene Robert-Houdinin mukaan. Suurimman maineensa kahlekuninkaana saavuttanut Houdini kykeni lyhyessä ajassa vapautumaan kaikenlaisista kahleista, pakkopaidasta, käsiraudoista ja kiinninaulatusta laatikosta, eikä minkäänlainen vankikoppi pystynyt pidättämään häntä - hän pääsi ulos jopa lasisesta häkistä.

Kahletemppujensa ohessa hän esitti loisteliaita taikatemppuja ja auttoi kyvyillään myös poliisia, valheellisten meedioiden paljastamisessa. Harry Houdin jätti jälkipolville kaiken muun ohessa erittäin suuren kokoelman taikakirjoja ja painotuottetita, joita säilytetään nykyisin Kongressin kirjastossa Washingtonissa.

Sormileikkuri

Taikurin hurja sormileikkuri on viritetty ja yleisö seuraa jännittyneenä, kuinka avustajalle käy.

Howard Thurston (1869 - 1936) - Yhdysvaltalaiseen Thurstoniin liitetään jo käsite illusionisti. Hän aikoi nuoruudessaan alkaa papiksi, mutta kiinnostuttuaan taikatempuista ryhtyikin taikuriksi. Varmasti molemmissa tehtävissä on paljon samaa. Aluksi hänen menestyksensä oli varsin vaatimatonta. Thurston kuitenkin harjoitteli säälimättömästi ja saavutti lopulta sorminäppäryydessä sellaisen loistokkaan taidon, että hän Isossa-Britanniassa esiintyessään käyttikin itsestään nimitystä "The King of Cards", Korttien kuningas.

Korttien kuningas teki menestyksekkään esiintymismatkan Intiaan, ja sieltä palattuaan hän tapasi virkaveljensä, kuuluisan yhdysvaltalaisen taikurin nimeltään Harry Kellar (1849 - 1922), joka etsi itselleen seuraajaa. Täksi seuraajaksi alkoi Thurston, joka paranteli Kellarin ohjelmaa ja esitti sitä menestyksellä seuraavien vuosien aikana.

Lähes 30 vuotta Thurston oli taikurimaailman huipulla, ja hänen ohjelmaansa kuului sekä perinteisiä pikkutemppuja, että suuria illuusioita. Hänestä tuli dollarimiljonääri, eikä hän koskaan unohtanut korostaa sitä, miten suuri merkitys hänelle urallaan oli hänen henkilökunnastaan ja apulaisistaan.

"Dante" - Harry Jensen (1883 - 1955) - Kööpenhaminassa syntymässä käynyt, yhdysvaltalainen illusionisti Dante sai Yhdysvaltain kansalaisuuden, muuttaessaan kuusivuotiaana vanhempiensa mukana Amerikkaan. Hänestä kehittyi suuressa maassa suuren luokan taikuri. 1920-luvulla hän esitti Thurstonin rinnaikkaisshowta ja otti pian tämän koko ohjelman haltuunsa. Maailmanlaajuisilla kierroksillaan hän esitti "Sim-Sala-Bim"-showtaan.

Toisen maailmansodan aikana hän oli mukana filmityössä Hollywoodissa. Hänen näytöksensä olivat aina loppuunmyytyjä ja hänellä oli täydellisimmilleen kehittynyt taito ottaa ja valloittaa yleisönsä. Hänen illuusionsa ja suuret temppunsa vaativat tonneittain rekvisiittaa ja suuren määrän avustajia.
Simo Aalto

Simo Aalto - kuva Copyright Simo Aalto.

Simo Aalto - Jokeri Pokeri Box!

Vuonna 1960 Oulussa syntynyt Simo Aalto on yksi Suomen taikurikulttuurin suurimmista nimistä kautta aikain. Hänet tunnetaan suuren kansan parissa erityisen hyvin siksikin, että hän on esiintynyt lukuisissa ohjelmissa ja sarjoissa televisiossa. Yksi hänen omia tv-sarjojaan on Simon Taikateltta. Simo Aalto tunnetaan erityisesti lasten omana taikurina.

Simo Aalto on saavuttanut taikureiden maailmanmestaruuden close-up sarjassa Lissabonissa, Portugalissa vuonna 2000. Hänen hallussaan on taikurikisoista myös MM-hopeaa, close-up sarja; Saksa, Dresden 1997 - ja MM-pronssia, close-up sarja; Sveitsi, Lausanne 1991. Hänen hallussaan on myös monia muita menestyksiä alan kilpailuista, kuten kultaa sekä Suomen että Pohjoismaiden taikurikisoista.

Simo Aallolle on luovutettu ansioistaan Suomen Yrittäjien kultainen yrittäjäristi vuonna 2010. Vuoden viihdetaiteilijaksi hänet nimesi Esiintyvät Taiteilijat ry vuonna 2001. Vuoden Taikuri hän oli jo vuonna 1987 Suomen Taikapiiri ry:n kutsukilpailussa. Hän oli myös Vuoden taikuri Suomen Taikapiiri ry:n valitsemana vuonna 1991. Vuonna 1988 hänelle myönnettiin Lastenkulttuurin valtionpalkinto.

Simo Aalto on kiertänyt laajalti ulkomailla sekä esiintymässä että luennoimassa. Maita, joissa hän on esiintynyt, ovat mm. USA, Japani, Venäjä, Norja, Ruotsi, Espanja, Englanti ja Saksa.

Yhden miehen sirkus

Taikurit liittyvät tiiviisti sirkukseen ja sirkuksen historiaan, mutta useimmat heistä tekevät Simo Aallon lailla elämäntyönsä muualla, kuin varsinaisissa sirkuksissa. Useimmiten taikuri kiertää joko ihan yksin, taikka yhden avustajan kanssa. Itse asiassa yksinäänkin liikkuva taikuri kyllä perustaa sirkuksen juuri sinne, vaikka kylänraitille, missä hän milloinkin sattuu esiintymään. Sillä sirkushan on laajasti ajateltuna kooste viihdettä, ihmeitä, kauneutta, ja jännitystä - taitoa ja taidetta.

Simo Aalto

Taikurimestari Simo Aalto esiintymässä. FFFF 2010 Magic Convention - Batavia, New York - 23.4.2010. Tämä close-up-taikureille järjestetty tilaisuus, The Original Close-Up Convention, on pidetty vuosittain vuodesta 1971 alkaen, ja mukaan pääsevät vain kutsutut, maailman parhaat close-up-taikurit.

All rights reserved
*Photo Copyright © Robin Dawes
Photo used with permission.

Sirkusyleisö

Mitäpä olisi sirkus ilman yleisöään. Sirkus on Alberti Flea Circus - ja esiintymispaikka Raleigh, Pohjois-Carolinan pääkaupunki - 11.9.2010. Taikuri ottaa yleisön valtoihinsa!

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Barbara Hobbs

Sirkusyleisökin on osa esitystä

"Yleisöstä jokainen katsoja osallistuu sirkusartistin esitykseen, reagoimalla tavalla taikka toisella - ja onnistunut suoritus kohottaa katsojankin itsetuntoa. Sirkuksessa yleisöllä on tärkeä rooli, temput esitetään nimenomaan katsojille ja nämä osallistuvat tunnelman luomiseen naurun pyrskähdyksin, pelästynein huudahduksin ja rytmikkäin taputuksin. Yleisönkin pitää tietää, miten näytöksessä on käyttäydyttävä, jotta lopputulos olisi paras mahdollinen". (Markku Aulanko)

Illuusiot
Illuusiot

Illuusiot ja illusionistit. - Illusionisti on taikuri, joka loihtii yleisönsä hämmästeltäväksi jotakin ihan mahdotonta, kuten ilmassa leijuvan taikka poikkisahatun ihmisen.