Menu
Tunturisuden sivut
SKUNKKI (Mephitis mephitis)

Skunkki on tunnettu aiemmin nimellä haisunäätä. Monista eri skunkkilajeista tämän sivun jokaisessa kuvassa ja esittelyssä on skunkki (engl. Striped skunk). Skunkki tarkoittaa siis tässä esittelyssä lajinimeä. Eri skunkkilajien ei enää nykyisin katsota kuuluvan näätäeläinten heimoon Mustelidae - vaan ne muodostavat oman heimonsa Mephitidae.

Skunkki Ominaisuuksia

Skunkit ovat petoeläimiä, keskikokoisia nisäkkäitä, joilla on tyypillisesti musta-valkoinen turkki ja pitkä, tuuhea häntä. Häntä on usein pystyssä ja kippuralla, kuin pystykorvalla. Skunkit ovat tunnettuja pahanhajuisesta nesteestä, jota ne käyttävät kemiallisena aseena ollessaan uhattuina.

Skunkkilajeja

Skunkkien heimoon kuuluu useampia lajeja.

 • Skunkki (Mephitis mephitis)
 • Viittaskunkki (Mephitis macroura)
 • Meksikontäpläskunkki (Spilogale pygmaea)
 • Lännentäpläskunkki (Spilogale gracilis)
 • Kärsäskunkki (Conepatus mesoleucus)
 • Argentiinanskunkki (Conepatus chinga)
 • Patagonianskunkki (Conepatus humboldtii)
 • Meksikonskunkki (Conepatus leuconotus) - kooltaan suurin skunkkilaji.
 • Amazonianskunkki (Conepatus semistriatus)


 • Skunkki

  Aistit

  Skunkeilla on hämäräeläjien tapaan erittäin herkkä kuulo- ja hajuaisti. Mutta ne näkevät hyvin huonosti, tuskinpa havaitsevat mitään muutamaa metriä kauempaa. Maantieliikenteessä niitä jääkin tästäkin syystä suuria määriä autojen alle. Puolet niiden kuolemista aiheutuu ihmisestä, joko liikenteestä - tai sitten niitä sekä ammutaan että myrkytetään. Näistä syistä johtuen skunkit ovat hyvin lyhytikäisiä. Alle 10 % selviytyy kolmevuotiaiksi asti.

  Lisääntyminen

  Skunkit ovat lisääntymisaikaa lukuunottamatta yksineläjiä. Joskus kylminä aikoina ne saattavat liittyä jossakin luolassa muiden seuraan, turvautumaan yhteiseen lämpöön. Vain naaras huolehtii pennuista, uros voi jopa tappaa niitä.

  Kantoaika on 42 - 63 vrk. Pentuja syntyy tavallisimmin 5 - 6. Ensimmäiset kuukautensa pennut viettävät emonsa seurassa.

  Tällöin, illan tummuessa, on yleinen näky jossakin pellonreunassa hämärän rajamailla skunkkiemo, joka kipittää matkallaan, pentunsa tiukkana rivinä perässään.
  Skunkin levinneisyys

  Levinneisyys

  Skunkit (Mephitis mephitis) elävät Pohjois-Amerikassa, Meksikon pohjoispuolella.

  Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Levinneisyyskartta Copyright Udo Schröter  Tuntomerkkejä

  Skunkki on kooltaan suunnilleen kissan kokoinen, painoltaan vähän yli yhdestä kilosta yli kuuteen kiloon ja pituudeltaan ilman häntää 33 - 46 cm. Hännän pituus on 18 - 25 cm. Mustissa kasvoissa on otsalla valkoinen pystyjuova. Mustan turkin selkäpuolella, molemmin puolin kulkee valkoinen juova, joka yhdistyy niskassa ja muodostaa näin V-kuvion.

  Hämärässä ravintoa etsimässä

  Skunkit ovat hämärän eläjiä ja liikkuvat ravinnon haussa aamuin ja illoin juuri hämärän aikaan. Skunkit ovat kaikkiruokaisia. Ne saalistavat pieniä nisäkkäitä, kuten hiiriä, sekä hyönteisiä ja sammakoita, syöden myös linnunmunia. Myös kasvikunnan tuotteet, kuten marjat ja juuret tulevat paremman puutteessa popsituiksi. Päiväajaksi skunkit vetäyvät piiloihinsa lepäämään ja odottamaan illan hämärtymistä.

  Skunkki

  Skunkki lemmikkinä

  Skunkkien pitäminen lemmikkinä on sallittua eräissä Yhdysvaltain osavaltioissa, mutta ei esimerkiksi Kanadassa. Euroopassa niitä pidetään lemmikkeinä Saksassa, Hollannissa, Englannissa ja Italiassa.

  Kesyjen skunkkien turkeissa värikirjo on laajempi ja niitä tavataan myös ruskeina ja harmaina ja kaikenlaisina yhdistelminä. Usein lemmikkiskunkilta leikataan hajurauhaset, mikä estää niitä erittämästä pahanhajuista nestettä. Tätä leikkausta on kuitenkin arvosteltu eläinoikeudellisin perustein ja pidetty sopimattomana.

  Skunkkien hinnat vaihtelevat, mutta enimmillään skunkki voi maksaa lemmikkieläinkaupassa 300 - 400 euroa.

  Lähteet
  ADW Animal Diversity Web
  IUCN
  Smithsonian - National Museum of national History
  Skunkki
  Skunkki
  Skunkki
  PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasia

  Koiraeläimet

  Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)

  Kissaeläimet

  AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut Villikissa
  *** tunturisusi.com linkit ***