Tunturisuden sivut

Suomi Marsalkan hopeatorvet - säv. Artturi Rope

Marsalkan hopeatorvien alkuperäinen nimi Fanfaarimarssi kertoo sen, että kyseessä on marssitahtiin sävelletty fanfaari. Fanfaarihan on tuollainen alkusoitto, jolla havahdutetaan yleisö siihen, että jokin juhlava tilaisuus on fanfaarin jälkeen alkamassa.

Alkuperäisen nimen taustalla on sellainen historiikki, että sittemmin sotamarsalkaksi ylennetty kenraali Gustaf Mannerheim lahjoitti vuonna 1928 Suomen valkoiselle kaartille kahdeksan fanfaaritorvea.

Sävellyksen luonut Artturi Rope toimi itse soittajana Valkoisen kaartin soittokunnassa, joka sittemmin muutti nimensä Kaartin soittokunnaksi. Se on yksi Suomen puolustusvoimien sotilassoittokunnista. Myöhemmin Rope toimi mm. kyseisen orkesterin kapellimestarina, sekä opettajana Sibelius Akatemiassa.

Sotavuosina koko kansa kuunteli Marsalkan hopeatorvia, sillä fanfaari soi radioitujen asemiesiltojen alkukappaleena. Samoin se soi tunnusmusiikkina elokuvateattereissa, varsinaisten elokuvien esinäytöksenä esitetyissä puolustusvoimain lyhytelokuvissa.

Nykyisinkin koko kansa kuuntelee, ehkä useat tietämättäänkin, Marsalkan hopeatorvia. Fanfaari nimittäin soitetaan Turusta aina ennen joulurauhan julistusta ja näin sen kuulevat television välityksellä miljoonat suomalaiset.

*fanfaari = juhla- tai merkkitoitotus - jonkin tilaisuuden aluksi - kun korkea-arvoinen juhlavieras saapuu - iltasoitto
*fanfaaritorvi = erityinen, fanfaarien soittamiseen tarkoitettu puhallinsoitinSotilasmarssit

Sotamarsalkka Kaurilassa 18.7.1941. SA-Kuva.

Sotilasmarssit

Carl Gustaf Emil Mannerheim

Suomen marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim (4.6.1867 Askainen, Suomi - 27.1.1951 Lausanne, Sveitsi). Kuva on vuodelta 1944. Vapaaherra Carl Gustav Emil Mannerheim oli Suomen marsalkka, valtionhoitaja (1918 - 1919) ja tasavallan presidentti (1944 - 1946).

Pakkolasku

Yak-9

Venäläinen taistelukone Yak-9 on tehnyt pakkolaskun metsään ja suomalainen sotilas on koneen ohjaamossa tutustumassa. Jakovlev Jak-9 on vuonna 1942 käyttöönotettu neuvostoliittolainen, toisen maailmansodan aikainen yksimoottorinen ja yksipaikkainen hävittäjälentokone. SA-Kuva.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Jared Enos