Joulu
Venäjä Jäähyväiset Sotshin kisoille

Sotshin olympialaiset ovat ohi ja olympiatuli Sotshissa on sammunut. Kisat olivat upeasti järjestetyt ja Suomi sai menestystäkin. Kisojen päättäjäisissä puhunut Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach kiitti ja ylisti Venäjää upeasti järjestetyistä olympialaisista, jotka käytiin ennennäkemättömän kauniisti ja loistokkaasti toteutetuissa puitteissa.

Kautta aikojen 23. talviolympialaiset päättyivät ilotulituksineen häikäisevän näyttäviin päättäjäisiin, joissa venäläiset antoivat soihdun eteenpäin eteläkorealaisille. Seuraavat, vuoden 2018 talviolympialaiset - XXIII talviolympialaiset - järjestetään Etelä-Korean Pyeongchangissa.


Brasilia Rio de Janeiro 5. - 21.8.2016 lähestyy!

Vuoden 2016 kesäolympialaiset järjestetään Rio de Janeirossa. Ne ovat järjestyksessään 28. kesäolympialaiset ja olympiahistorian ensimmäiset kisat, jotka järjestetään Etelä-Amerikan mantereella ja toiset jotka järjestetään Latinalaisessa Amerikassa. Näiden kisojen jälkeen Afrikka on ainoa asuttu maanosa, jossa ei ole ikinä järjestetty kesä- tai talviolympialaisia.

Kisojen avajais- ja päättäjäisnäyttämönä toimii Maracanã, jolla pelataan myös jalkapalloturnausten loppuottelut. Yleisurheilukilpailut käydään João Havelangella. Olympialaisissa kilpaillaan kaikkiaan 28 urheilumuodossa. Uusina lajeina Lontoon olympialaisiin verrattuna mukana ovat golf ja rugby sevens, jotka KOK hyväksyi istunnossaan 9. lokakuuta 2009. (Wikipedia)

http://www.tunturisusi.com/riodejaneiro/ Rio de Janeiron kesäolympialaiset 2016
Rio de Janeiron kesäolympialaiset 2016 Rio de Janeiron kesäolympialaisten viralliset kotisivut

Teemu Selänne

Suomi Teemu Selänne toimi Leijonien kapteenina Sotshissa

All rights reserved
*Kuva - Teemu Selänne of Anaheim Mighty Ducks during warm-up for the NYR-ANA NHL Premiere 2011 game in Stockholm, Sweden. 8th October 2011 - Copyright
© Flickr/Pekka Rautiainen
© Website ill Communications/Pekka Rautiainen
Photo used with permission.
Tervetuloa Sotshiin!

Venäjä ykkönen, Suomi sijalla 18 - suomalaisten mitalit Sotshista: 1 kulta - kolme hopeaa - yksi pronssi

Kisat on käyty ja mitalit jaettu. Paras maa oli Venäjä, joka sai 13 kultaa, 11 hopeaa ja 9 pronssia - eli yhteensä 33 mitalia. Suomi sijoittui mitalitaulukossa sijalle 18. Suomen osuus mitaleista oli yhteensä viisi olympiamitalia.

Sotshin talviolympialaiset Wikipedia: Vuoden 2014 talviolympialaisten mitalitaulukko

Kultaa

Iivo Niskanen, Sami Jauhojärvi - Miesten hiihdon parisprintti 19.2.2014

Hopeaa

Enni Rukajärvi - Lumilautailun slopestyle 9.2.2014

Anne Kyllönen, Aino-Kaisa Saarinen, Kerttu Niskanen ja Krista Lähteenmäki - Naisten 4x5 km viestihiihto 15.2.2014

Aino-Kaisa Saarinen, Kerttu Niskanen - Naisten hiihdon parisprintti 19.2.2014

Pronssia

Leijonat, Suomen miesten jääkiekkojoukkue - 22.2.2014

All rights reserved
Kuvat - kaikki muut kuvat, paitsi Teemu Selänne ja mitalitytöt - Copyright © Sochi 2014 Winter Games
Photos used with permission.
Julia Lipnitskaja
Venäjä Julia Lipnitskaja - toiseksi nuorin talviolympialaisten taitoluistelun kultamitalisti kautta aikain

Viisitoistavuotiaasta venäläisestä, Julia Lipnitskajasta tuli Sotshissa kaikkien aikojen toiseksi nuorin koskaan talviolympialaisissa taitoluistelussa kultaa voittanut urheilija. Lipnitskajan ikä olympiavoiton hetkellä oli tarkasti 15 vuotta, 8 kuukautta ja 4 päivää.

All rights reserved
Kuvat Copyright © Sochi 2014 Winter Games
Photos used with permission.
Venäjä voitti Sotshissa 9.2.2014 kultaa taitoluistelun joukkuekilpailussa. Kanadan joukkue sijoittui toiseksi ja USA:n joukkue kolmanneksi. Kuvissa yllä Julia Lipnitskaja ja alla koko Venäjän kultajoukkue.

Nuorin talviolympialaisissa kultaa voittanut taitoluistelija on edelleen saksalainen taitoluistelija Maxi Herber, joka voitti 1936 Garmisch-Partenkirchenissä 15 vuoden, 4 kuukauden ja 5 päivän ikäisenä. Nuorin kultamitalisti talviolympialaisten historiassa on RT Sportsin mukaan Lillehammerissa 1994 kaukalopikaluistelun mestaruutta 14-vuotiaana juhlinut Etelä-Korean Kim Yun-Mi. (Juho Talja - Yle Urheilu)

Sotshin talviolympialaiset Yle Urheilu: Kotiyleisö hullaantui - nuorin olympiavoittaja 78 vuoteen
Julia Lipnitskaja
Julia Lipnitskaja
Sotshin viralliset maskottieläimet: leopardi, jänis ja jääkarhu

Sotshin viralliset maskottieläimet: leopardi, jänis ja jääkarhu

Maskoteista on julkistettu myös postimerkkisarja.

Sotshin sääolot - lämpöä ja pakkasta

Sotshi sijaitsee subtropiikissa. Se on Venäjän ainut subtrooppinen alue ja leveyttä kaupungilla ympäristöineen, Mustanmeren rannalla, on 154 km. Rannikolla, ja myöskään Olympiakylässä, Imeretin laaksossa ei ole koskaan lunta.

Sotshin pormestarin, Anatoli Pahomovin mukaan rannikolla, Olympiakylässä, on kisojen aikaan helmikuussa lämmintä +10 astetta, ja samaan aikaan Krasnaja Poljanan talviurheilukeskuksessa on pakkasta -10 astetta. Korkeammalla vuorilla pakkasta on -20 astetta.
Kisapaikat vuoristossa - talviurheilukeskus Krasnaja Poljana

Kisojen suorituspaikkoja on kahdessa keskittymässä, vuoristossa ja rannikolla. Etäisyyttä näiden kahden klusterin välillä on 50 km. Krasnaja Poljanan talviurheilukeskuksessa kilpaillaan hiihtolajeissa, mäenlaskuissa, alppihiihdossa ja ylipäänsä lajeissa, joissa tarvitaan ulkotilaa ja lunta.

 • Laura Biathlon & Ski Complex, Krasnaja Poljana - ampumahiihto ja pohjoismaiset hiihtolajit.
 • Sochi Freestyle Skiing Center and Snowboard Park, Krasnaja Poljana - vapaahiihto ja lumilautailu.
 • Rosa Khutor - alppihiihtokeskus.
 • Sliding Center Sanki, Rzhanaya Polyana - rattikelkkailu, ohjaskelkkailu ja skeleton eli mahakelkkailu.
 • RusSki Gorki Jumping Center, Esto-Sadok - mäkihyppy ja yhdistetty.

 • Kisapaikat rannikolla - Imeretin laakso, Adler - Olympiapuisto

  Imeretin laaksossa, Adlerissa, sijaitsevat olympiastadionit, kuten jääkiekkostadionit - urheilijoiden majapaikat, hotellit ja olympiapuisto. Olympiapuisto kokonaisuudessaan voi ottaa vastaan kerrallaan 70 000 vierasta.

  Sotshin Olympiastadion

 • Sotshin Olympiastadion eli Keskusstadion (engl. Fisht Olympic Stadium) - kuvassa yllä. Talviolympialaisten ja talviparalympialaisten päänäyttämö; sillä järjestetään kisojen avajais-, päättäjäis- ja mitaliseremoniat. 40 000 - 45 000 hengen katsomo. Talviolympialaisten jälkeen stadion siirtyy jalkapallokäyttöön. Se on yksi vuoden 2018 jalkapallon MM-kilpailuiden stadioneista. Stadionin simpukkamainen muoto kunnioittaa Fabergén taiteen perinteitä. Lasiset katot ja seinät heijastelevat meren ja auringon valoja ja värejä. Korkeutta rakennuksella 69 m.
 • Kahdesta jääkiekkostadionista suurempi: Bolshoi Ice Palace eli Bolshoi Ice Dome, muoto muistuttaa jäätynyttä vesipisaraa - 12 000 hengen katsomo. Kisojen jälkeen toimii ultramodernina urheilu-, viihde- ja musiikkikeskuksena.


 • Shayba Arena

 • Pienempi jääkiekkostadion: Shayba Arena - kuvassa yllä - 7 000 hengen katsomo - rakennuksen korkeus 22 m - koko rakennus voidaan myöhemmin siirtää muualle.
 • Adler Arena Skating Center - pikaluistelukeskus - 8 000 hengen katsomo.
 • Iceberg Skating Palace, Sotshi Olympic Skating Centre - taitoluistelu ja kaukalopikaluistelu eli short track - 12 000 hengen katsomo.
 • Ice Cube Curling Center, Sotshi Olympic Curling Centre - curling - 3 000 hengen katsomo - rakennuksen korkeus 19 m.
 • Kaksi olympiakylää - yhteensa 5 000 hotellihuonetta.
 • Mediatilat.
 • Hopeamitalistit
  Mitalitytöt

  Hopeamitalistit Anne Kyllönen, Aino-Kaisa Saarinen, Kerttu Niskanen ja Krista Lähteenmäki - Naisten 4x5 km viestihiihto 15.2.2014.
  All rights reserved
  Kuvat Copyright © Sochi 2014 Winter Games
  Photos used with permission.
  *** tunturisusi.com linkit ***