Tunturisuden sivut
Sivun yläreunassa ranskalaisen Georges de La Tourin maalaus ennustajasta asiakkaineen 1600-luvulla. Mustalaiseukko ennustaa rikkaalle nuorukaiselle, jonka kauniit naisseuralaiset näyttävät samaan aikaan salaa tyhjentävän miehen taskut. Kuva The Metropolitan Museum of Art.

ENNUSTAJIA JA ENNUSMERKKEJÄ - TAIKOJA JA TAIKOJIA

Ihminen on muinaisista ajoista asti pyrkinyt ennustamaan erilaisista luonnon merkeistä tulevia tapahtumia ja tulkitsemaan outoja ilmiöitä, ikään kuin ne paljastaisivat todellisuuden salattuja voimia. Taito ennustaa perustui yleensä kokemuksen avulla hankittuun tietoon todellisuuden ilmiöiden yhteenkuuluvuudesta ja johti usein peräti tieteen syntyynkin, mutta usein se perustui sattumanvaraiseen, säännönmukaisuudelta näyttävän tapahtumasarjan toistuvuuteen ja uskonnollisten käsitysten sille antamaan merkitykseen.

Ennustajia Välimeren kulttuureissa

Ennustustaito on kukoistanut erityisesti Välimeren kansojen piirissä, ja sen katsottiin useimmiten perustuvan ennustajan henkilökohtaisiin, läheisiin yhteyksiin jumaliin ja henkiin.

Ennustustaito on kehittynyt Kaksoisvirranmaassa. Babylonialaiset ja assyrialaiset kehittivät järjestelmän, jonka avulla he kykenivät ennustamaan tulevia tapahtumia taivaankappaleiden liikkeiden perusteella. Erityisesti hellenistisellä kaudella erilaiset ennustamisnuodot sekoittuivat Välimeren maissa toisiinsa. Jumalten kirjossa olivat mukana sekä itämaiset jumalat, kuten Isis, Kybele, Attis ja Mithras - sekä kreikkalaisten ja roomalaisten lukemattomat jumalat.

Meedio

Creative Commons: Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Rachel.Adams

Mantiikkaa ja maniaa

Ennustustaitoa tarkoittava, kreikan kielestä johdettu sana mantiikka palautuu samaan kantasanaan, kuin hulluutta ja mielenhäiriötä tarkoittava sana mania. Mielenhäiriö ei nimittäin menneinä aikoina ja erityisesti ennustamisen yhteydessä ole ollut mitenkään kielteinen tila, vaan sitä päinvastoin pidettiin jumalallisena ja pyhänä tilana, jota tavoiteltiin.

Ennustamisen muotoja

Tapoja ennustaa tulevia tapahtumia on monia. Perinteisiä tapoja edustavat astrologia eli tähdistä ennustaminen, kiromantia eli kädestä ennustaminen, nekromantia eli vainajien henkien esiin manaaminen tulevaisuuden selville saamiseksi sekä oneiromantia, unien selittäminen.

Kansojen kulttuureissa ja kansanperinteissä on kehittynyt loputon määrä erilaisia tapoja ennustaa tulevaisuutta. Yhtenä esimerkkinä ovat vaikkapa suomalaiset vuosijuhliin liittyvät taiat, joissa on mukana tuhantinen kirjo erilaisia toimintoja vedenpintaan katsomisesta viljapellossa alastomana pyörimiseen.

Ennustaja

Tyylikäs ja värikäs sisäänkäynti selvänäkijän, Mirzan vastaanottoon. Mainoksessa kerrotaan, että olipa kyse rahasta, urasta, rakkaudesta, avioliitosta - tai mistä hyvänsä muista ongelmista, apu löytyy.

Creative Commons: Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Paul

Ennustaja

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Paul Gorbould

Mekaaninen automaattiennustaja - Zoltar

Kuvassa yllä on mekaaninen automaattiennustaja eli ennustusautomaatti. Tällaisia kolikoilla toimivia, lasipallosta tulevaisuutta katsovia ennustajia on harrastettu ennenvanhaan ja toki vielä nykyisinkin. Tämä aparaatti pudottaa asiakkaalle lappusen, jossa on kirjoitettuna hänelle ikioma ennuste.

Kuvassa ei ole ihan mikä tahansa automaattiennustaja, vaan legendaarinen Zoltar.
Ennustajalla

1600-luvulla on hollantilainen Jacob Duck maalannut kuvan mustalaisennustajasta ja hänen kahdesta asiakkaastaan. Kuva The Metropolitan Museum of Art.

Selvänäkijät - Aino Kassinen

Jotkut ennustajat käyttävät itsestään nimitystä selvänäkijä. Toisaalta, kansa voi jostakusta ennustajasta käyttää nimitystä ennustaja, tai selvänäkijä, tai profeetta - tai sitten jotakin muuta. Aikalailla samasta asiasta kaikessa on kyse. Voisi tietenkin ajatella niin, että selvänäkijällä on hallussaan yliluonnollisia kykyjä, joidenka vuoksi hänen ei tarvitse erityisesti jotenkin yrittää ennustaa, vaan hän näkee tulevaisuuden jo luonnostaankin "selvästi".

Varttuneemmalle väelle selvänäkijä on yhtä kuin Aino Kassinen, joka menneinä vuosikymmeninä tuli hyvin tunnetuksi selvänäkijänä. Aino Kassinen oli kooltaan pienehkö, tai ainakin hän istui ylisuuressa nojatuolissa - ja hän näytti hyvin selvänäkijältä. Hänellä oli selvänäkijän karismaa.

Wikipediassa kerrotaan Aino Kassisen kuuluisista asiakkaista, joihin on kuulunut mm. Vesa-Matti Loiri.

Meedio

Oraakkeli vastaa

"Aio te Aeacidos vincere posse."

Edellä yksi tyypillinen ja aito Delfoin oraakkelin vastaus. Suomeksi vastauksen voi kääntää: "Sanon, että sinä voit voittaa Aiakoksen pojat" - tai: "Sanon, että Aiakoksen pojat voivat voittaa sinut".

Kysyjä sai tulkita oraakkelin vastauksen kummin vain, oman tahtonsa mukaan.

Ennustaja

Creative Commons: Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Les Chatfield


Madam Victoria on palmisti, eli kädestäennustaja, selvänäkijä ja neuvonantaja. Hän on hyvin tunnettu kautta Englannin ja Skotlannin ja maineikas tarkoista ja osuvista ennustuksistaan. Käymällä itse hänen vastaanotollaan vakuuttuu varmasti asiasta.

Antiikin oraakkelit, auguurit ja haruspeksit

Antiikin Kreikassa ennustustaito liittyi läheisesti erityiseen instituutioon, oraakkeleihin. Sanalla oraakkeli on eri yhteyksissä tarkoitettu joko itse ennustusta, ennustuspaikkaa tai ennustajapapitarta, jonka välityksellä jumaluus ilmaisee itseään. Tunnetuimmat antiikin oraakkelit olivat Delfoin ja Dodonan oraakkelit.

Delfoissa papit tulkitsivat transsitilassa kiemurtelevan papittaren ynähdyksiä ja äännähdyksiä, kun taas Dodonassa ylijumala Zeun tahto pääteltiin vanhan tammen lehvistön suhinoista. Erityisen taidokas oli oraakkeli, jossa papit esittivät jumalalle kysymyksiä ja saivat niihin vastaukseksi joko "kyllä" tai "ei". Kysymys oli siis laadittava muotoon, joka teki mahdolliseksi vastata siihen joko myönnöllä tai kiellolla.

Taitava oraakkeli osasi muotoilla vastauksensa niin, että niitä voitiin tulkita ja ymmärtää monilla tavoilla, joten ennustukset kävivät aina toteen, tapahtuipa mitä hyvänsä.

Roomalaisilla ennustusten laadinnasta vastasi erityinen auguurien kollegio, joka oli valtion palveluksessa. Auguurit tutkivat kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä, mikä saatettiin jollakin tavalla tulkita ennusmerkiksi - salamoita, ukkosten jyrähdyksiä, lintujen lentoa ja luonnollisesti tähdenlentojakin.

Erityisiä ennustajaryhmittymiä edusti etruskilaista alkuperää oleva haruspeksien pappiskunta, joka ennusti tähtitaivaan mukaisiin osiin jaotellusta uhrieläimen maksasta.
Tietäjä

Creative Commons: Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Rain0975

Selvänäkijöiden ja henkiauttajien kirjo

Selvänäkijät eivät vain näe tulevaisuuteen, vaan he yhdistävät tämän kykynsä mitä moninaisimpaan määrään erilaisia toimintoja. Tai päinvastoin, selvänäkeminen voi olla pienempi taikka suurempi osa jotakin muuta kokonaisuutta. Selvänäkeminen voi olla osana henkiauttajien työtä ja henkiparantamista. Selvänäkeminen voi olla osana erilaisia vaihtoehtoisia hoitomuotoja. Selvänäkeminen voi liittyä myös erilaisiin uskonnollisiin näkemyksiin ja se voi olla osana taikka itsenäisenä kokonaisuutena siitä, miten henkilö jäsentää maailmaa ja maailmankuvaansa - se voi olla ihan elämäntapa ja elämänasenne.

Selvänäkijöiden yhteydessä vilistää siksi loputon määrä erilaisia asioita ja käsitteitä, kuten esimerkiksi - aromaterapia, astraalihoito, astroterapia, bioenergiahoito, energisoiva tehohieronta, enkelit, enkelikurssit, enkelienergiahoidot, enkeli/taivaskonsultaatiot, enkeliterapia, henkinen valmennus, hypnoositerapia, jooga, kansanparannus ja kansanparantaja, homeopatia, kuppaus, pranic healing, kristallikivihoito, riimutulkinta ja riimuennustus, tuinahieronta, voimavarakoulutus, voimarunot, meediot ja meedioistunnot, yleisömeediotilaisuus, rakkausmeditaatio, psykometrikko, shamaanit, henkioppaat, toteemieläimet, automaattikirjoitus, unien tulkinta, aurat, auratulkinta, sielunmaailman kanavoinnit, healing-hoidot, meditaatiot ja meditointi, energiahoidot, energiapuhdistukset, magneettikorut, regressioterapia, kanavointi, kaukohoito, kaukoparannus ja kaukoenergia, reiki ja kaukoreiki, kontaktiparannus ja puhelinkonsultaatio.

Selvänäkijä

Selvänäkijä voi käyttää tulevaisuutta katsoessaan erilaisia apuvälineitä. Tunnetuin niistä on kristallipallo. Välineenä voi olla myös Astral TV:n Seija Laukkasen tapaan vaikkapa narun päässä oleva pieni kivi, joka pyörimissuunnillaan antaa vastauksia esitettyihin kysymyksiin.

"Joku voisi luulla, että tässä kuljetaan hämärän rajamailla, valosta kohti pimeyttä - kun tässä todellisuudessa kuljetaankin pimeydestä kohti kajastavaa valoa ja valaistumista." - Tuntematon ajattelija.

Ennustajan liiketilat

Ennustajan liiketilat - Toronto, Kanada.


Creative Commons: Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Ross G. Strachan