Tunturisuden sivut

Madam Marien tiedontemppeli

Madam Marien kaunis, merensininen vastaanottotila, kuvassa takaapäin - Asbury Park, New Jersey, USA. Sijaintipaikka on pieni, lomanviettäjien suosima 16 000 asukkaan Asbury Park, New Jerseyssä. Juuri tämä pikkuruinen tiedontemppeli on yksi Asbury Parkin kuuluisista maamerkeistä. Tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka pienikin voi olla suurta ja kaunista.

Marie Castello (1915 - 2008), joka tunnettiin nimellä Madam Marie, työskenteli paikalla vuodesta 1932 vuoteen 2008 saakka. Madam Marie hallitsi erilaiset ennustamisen ja selvänäkemisen muodot ja hän oli myös suuri ihmistuntija, joka herkästi osasi asettautua jokaisen asiakkaansa kanssa "oikealle aaltopituudelle".

Hän tuli erityisen kuuluisaksi vuonna 1973, Bruce Springsteenin laulun "4th of July, Asbury Park (Sandy)" myötä.

Madam Marie sai maineen romanina ja lempinimen "Mustalaiskuningatar" (Gypsy Queen), vaikka hän ei ilmeisestikään ollut romani. Marie ei kuitenkaan yrittänytkään korjata tätä tietoa, vaan katsoi vain saavansa siitä lisää mainetta mystisenä ennustajana.

Toiminta tiedontemppelissä jatkuu, jatkajina ovat Madamen perheenjäsenet.

"Hän, joka etsii kauneutta, löytää sen." - Bill Cunningham.

Madam Marie

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva sivun yläreunassa - Copyright © Shawn Perez
*Kuva yllä - Copyright © Kelly Schott

Asiakkaina maailman tunnetuimpia tähtiä

Hänen asiakkainaan ennätti käydä suuri joukko kuuluisuuksiakin, supertähtiä, joita olivat Frank Sinatra, Judy Garland, Ray Charles, Woody Allen, Perry Como, Diane Keaton, Elton John, The Rolling Stones, Elliott Gould, Gorilla Monsoon ja Bruce Springsteen. Bruce Springsteen aloitti vierailut Madamen luona 17-vuotiaana, ja soitteli usein kitaraansa Marien temppelin edustalla.

Laululla superkuuluisuuteen

Springsteenin laulussa kerrotaan, kuinka "Madam Marie on lopultakin pidätetty siksi, että hän on kertonut liian hyviä ennustuksia ihmisille". Stephen Castello on sittemmin todennut, että Madamea ei ole koskaan pidätetty ja laulun sanat ovat täysin fiktiiviset. Samalla Stephen on kuitenkin kiittänyt lauluntekijää siitä, että laulu on tuonut paljon julkisuutta Madamelle - ja todennut silti senkin perään, että Madam olisi kyllä pärjännyt omillaankin, ilman mainostuksia.

Asbury Park - Broadwalk kävelysilta

Videolla kävellään pitkin rannansuuntaista, hyvin leveää, puukatteista kävelysiltaa. Toisella puolella on uimaranta, toisella puolella putiikit, kaupat, ravintolat - ja myös Madam Marien tiedontemppeli.

Madam Marie

Madam Marien kaunis vastaanottotila, julkisivun puolelta joulukuun lopulla vuonna 2015. Puinen jalkakäytävä tekee edustan olohuoneen omaiseksi. Hyvin pitkä ja leveä puinen jalkakäytävä kulkee uimarannan suuntaisena ja sillä on ruuhkaisesti kulkijoita aurinkoisina päivinä. Asbury Park, New Jersey, USA.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © John Brandauer
Madam Marie

Madam Marien kaunis vastaanottotila, heinäkuun auringossa vuonna 2015. Huomaathan, kuinka asiakkaille varatut tuolit ja pöydät kiinteistön edessä vaihtuvat vuosien mittaan, ja hyvin usein. Asbury Park, New Jersey, USA.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Ray Clark
*Photo used with permission.


Madam Marie

Madam Marien kaunis vastaanottotila, elokuun loppupuolella vuonna 2014. Asiakkaita odotellessa on hetki aikaa hengähtää. Asbury Park, New Jersey, USA.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Digi Hank
*Photo used with permission.

Madam Marie

Madam Marien kaunis vastaanottotila, elokuun lopulla vuonna 2011. Hurrikaani Irene on ollut lähestymässä, siksi kaikki irtaimisto kuten tuolit on poistettu ja hiljaisen odottavaa on ollut muutenkin koko kaupungissa. Asbury Park, New Jersey, USA.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Jazz Guy
*Photo used with permission.


Madam Marie

Madam Marien kaunis vastaanottotila, elokuun alkupuolella vuonna 2011. Lämpimänä kesäiltana paikalla on oma, kiehtova tunnelmansa. Asbury Park, New Jersey, USA.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Jazz Guy
*Photo used with permission.

Madam Marie
Madam Marie

Madam Marien hyvin kaunis vastaanottotila, kun ilta on hämärtymässä, toukokuussa 2018.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Jazz Guy


Lähteet
Wikipedia
Atlas Obscura: Madam Marie's Psychic Booth
Asbury Park Press: Granddaughters run historic Asbury Park fortune-telling shop
Keen: New Jersey Boardwalk Psychic Madame Marie Castello