Taikoja

Lemmentaiat

Kun lempeä ja rakkautta on haluttu saada ja nostaa, on kansan mielikuvitus erilaisten tapojen ja keinojen etsimisessä ja löytämisessä ollut suorastaan rajaton. Kansanperinteessä ohjataan rakkauden etsijöitä oikealle polulle lukemattomin erilaisin neuvoin ja viisauksin.

Täsmähakua ja yleishakua

Lemmentaikoja on erilaisia. Taikojan pyrkimykset voivat kohdistua johonkuhun tiettyyn henkilöön, johon on ihastuttu ja rakastuttu, ja jolta halutaan vastarakkautta. Tällöin kohde halutaan saada lemmenpauloihin. Lemmentaikoja on myös yleishakuun, jolloinka rakkauden kohdetta ei vielä tiedetä, vaan vasta haetaan.

Loitsut, nostot ja kylmennykset

Lempeä voidaan hakea erityisillä, lausuttavilla loitsuillakin. Lemmennosto ja lemmenkylmennys ovat lemmentaikojen maailmassa liikkuvan terminologiaa. Lemmennosto sananmukaisesti nostaa, eli virittää ja kiihdyttää lempeä - ja siihen useimmiten toki pyritäänkin. Joskus yritetään joku, ehkäpä hän, joka kilpailee samasta rakkauden kohteesta, kylmentää. Kylmentäminen tässä yhteydessä tarkoittaa sitä, että joku on lemmekkäässä mielessä mahdollisimman vähän kiinnostava eikä häntä halua rakastetukseen kukaan.

Poikien houkuttelua ja lemmennostatusta

Silmien pesun jälkeen tytön on heitettävä pesuvedet mahdollisimman korkealle - yhtä korkealle nousevat tulevat lemmet.

Kun tyttö keväällä näkee pääskysen ensi kerran ja samaan aikaan pesee silmänsä, pitäen kampaa päässään, ja sitten heittää pesun jälkeen pesuveden siihen suuntaan, minne pääskynen lensi, saa lempensä kuulumaan yli kuuden kirkkokunnan ja kahdeksan kaupungin.

Pojat mielistyvät, kun voitelee hiuksensa, otsansa ja rintansa mehiläisen hunajalla - ja laittaa sitä vähän sinnekin.

Tytön on pestävä kasvonsa ennen kirkonmenoja maidolla, ja viskattava sen jälkeen maidot korkealle - näin pojat mielistyvät.

Lisäämällä ripauksen suolaa silmiensä pesuveteen, saa pojat mielistymään itseensä.

Kirkolla saa itsensä arvostetuksi ja huomatuksi, kun heittää kasvojensa pesuveden korkealle.

Jos tyttö ompelee vähän hopeaa ja suolaa hameen käänteen tai poimun sisään, hän näyttää poikien silmissä ihanalta.

Kun keittää kämmekänjuurista juomaa ja sitten tarjoaa sitä toiselle, saa hänet rakastumaan itseensä.

Kananmunat

Silmien pesu kananmunilla, yksi wanhan kansan warmoimmista keinoista. Pesemällä kolmena aamuna peräkkäin silmänsä ulkona kananmunilla, saa tyttö pojat mieltymään itseensä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Helen Penjam

Poikien lumoamista ja rakkauden poltetta

Kirkon alttarilla pitää salaa napistaa itselleen ehtoollisleipä. Kun sen sitten asettaa tyynynsä alle, näkee unessa sulhasensa.

Kun tyttö tansseihin lähtiessään piilottaa rahaa kenkäänsä, tulee hän tansseissa huomioiduksi ja herättää pojissa suuren kiinnostuksen.

Jos tansseissa on kolikko vasemman kantapään alla, saa tanssia koko illan.

Kun tyttö ottaa mukaansa, lähtiessään tanssipaikalle, karhunkynnen - käy paikalla kohahdus, hänen saapuessaan, sillä kaikki huomaavat heti, että nyt tuli illanviettoon arvokkain ja kaunein.

Kauranjyvän taskuunsa laittamalla saa tanssia koko illan. Mutta kun laittaa taskuunsa rukiinjyvän, saa tanssia jokaisen kappaleen kenen kanssa haluaa.

Silloin, kun tytöllä on hikka, niin on se varma merkki siitä, että pojat puhuvat hänestä.
Jos heinäpellolla tytön ja pojan haravat vahingossa koskettavat toisiaan, heistä tulee pari.

Tervehtiessään toista hyvin hikisellä kädellä, ja samalla katsoessaan toista hitaasti ja syvälle silmiin, saa toisen rakastumaan itseensä. (Keino toimii molemmilla sukupuolilla)

Tytön on pyöritettävä rinkeliä reitensä ympäri ja sitten annettava tämä rinkeli pojalle, ja näin saa hänet rakastumaan itseensä.

Jos ottaa siivilän pohjalle ripauksen pölyä ja sekoittaa sitä kahviin, saa juojan rakastumaan itseensä.

Tytön on päästävä salaa sujauttamaan pojan oikeaan taskuun kesäkukkia, näin pojassa syttyy polte tyttöön.

Saadakseen pojan sulhasekseen, on tytön valutettava maitoa punaisen sukan läpi, ja juotettava maito sitten pojalle.

Jos tyttö suutelee parrattoman pojan poskia, alkaa poika hyvin palavissaan ikävöidä hänen peräänsä.

Pullapitko

Jos raaskii, niin tästä pitkosta voi leikata palasen lemmentarpeisiin kainaloonsa - vaikka kyllä kuvan pitko mieluummin maistuisi suussakin kera kuuman kahvin.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © MuddyRavine


Tytön on käytettävä tuoretta nisupullapalasta kainalossaan ja annettava sitten se pojalle, näin hän saa pojan mieltymään itseensä.

Tytön on kierrettävä sokeripala kolme kertaa vartalonsa ympäri ihoaan myöten, ja sitten syötettävä tämä sokeripala pojalle, ja näin saa pojan mielenkiinnon syttymään.

Jos tyttö saa oman saunavetensä pojan löylynheittovedeksi, poika rakastuu tyttöön.

Jotta saisi pojan kiintymään itseensä, on tytön laitettava pojan rukkanen kolmeksi yöksi tyynynpäällisensä sisään ja sitten annettava se takaisin pojalle.

Jos piilottaa ihastuksensa vaatteisiin nuppineulan, joka on ollut kolmena sunnuntaina kirkon rappusilla, saa hänet rakastumaan itseensä.

Etsitään sulhasen saunavihdasta irronnut koivunlehti, kuivataan se ja laitetaan toivotun sulhasehdokkaan tupakan sekaan. Kun sulhanen sen polttaa, hän ei enää hyljeksi morsiantaan, vaan palaa kiihkosta hänen seuraansa.

Jos käy niin onnettomasti, että poika, johon on rakastunut, lähtee pois - niin hänet saa heti palaamaan, lakaisemalla hänen jälkensä takaisin päin.

Kun ensimmäistä kertaa sytyttää tulen kesän jäljiltä uuniin, niin on savun piippuun kohotessa huudettava savun perään kolme kertaa sen ihmisen nimi, johon on rakastunut - ja näin hän saapuu pian järjettömästi rakastuneena.

Jos pelkää, että joutuu itse jonkun toisen lemmenjuonien kohteeksi ja joku yrittää juottaa tai syöttää tässä tarkoituksessa jotakin, on pudotettava palanen tätä syötäväksi tarjottua taikka tilkkanen juotavaksi tarjottua lattialle, ja poljettava sitä vasemmalla kantapäällä. Näin ei mikään lemmentaika tartu eikä takerru.

Jos tuntee olevansa ihan sairaan rakastunut johonkuhun, voi huokaista: "Kyllä nyt on tosi kiimanpolttavat aineet juotettu!" Eli tällainen ihan sairas lemmentuska johtuu aina taikuudesta.

Jos kahden ihmisen hiet sekoittuvat toisiinsa, heitä ei mikään mahti maailmassa voi enää toisistaan eroittaa!

Kun laittaa suudellessa kielensä toisen suuhun, saa hänet pohjattomasti rakastumaan ja saa täydellisen rakkauden vallan hänen ylitseen.

Nainen saa osakseen miehen jakamattoman kiinnostuksen ja rakkauden, jos onnistuu salaa leikkaamaan tämän takista pienen tilkun.

Nainen saa osakseen miehen jakamattoman kiinnostuksen ja rakkauden, jos onnistuu ottamaan tältä salaa jonkin pienen esineen, ja kantaa sitä aina taskussaan.

Naimaonnea

Jos on korttipelissä huono-onninen, niin on naima-asioissa hyväonninen.

Jos miesvieraat kiertävät ruokapöytää, menee talon tyttäriltä naimaonni.

Lattialta silmäneulan löytävä pääsee hyvin pikaisesti naimisiin!

Hajahavaintoja

Tytöt ovat katajien kukkimisen aikaan halukkaimmillaan.

Jos kumppanin silmään ilmestyy kellertävä täplä, viestii se uskottomuudesta.

Polttamalla vanhan luudan, saa jonkun vanhanpiian avioon.

Jos nuori mies istuutuu kylässä keinutuoliin, ei hänestä ole avioliittoon.

Tyttö ei saa koskaan laulaa saunassa, sillä jos hän laulaa, hän jää vanhaksipiiaksi.

Jos sonni pelkää tyttöä, tyttö on jäävä vanhaksipiiaksi.
Hääpari

Jos hääpari nukkuu vihkimisen jälkeen ensimmäisen yönsä päät samalla tyynyllä, tulee heistä samannäköisiä. Kuten kuvan hääparille on jo käymässä, hiuksia myöten.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva - Copyright © Flickr/Wyoming_Jackrabbit

Häät

Morsiamen ja sulhasen on ennen häitä pistettävä toisiaan kevyesti neulalla, sen jälkeen heidän ei tarvitse koskaan riidellä avioliitossa.

Jos hääpäivänä paistaa aurinko, tietää se onnellista avioliittoa, mutta jos sataa ja vieläpä rankasti, on liitosta tuleva riitainen.

Pienoinen sateenripistely taikka yksittäinen kuuro hääpäivänä tuottaa onnea liittoon.

Morsiamen on vihkimisen aikana pidettävä vasemman kainalonsa alla pientä saippuapalaa, näin menetellen tulee liitosta onnistunut.

Vihkimistilanteessa pitää parin seisoa ihan kylki kyljessä ja kiinni toisissaan, näin menetellen keskinäinen sopu on säilyvä avioliitossa.

Vihillä morsiamen on huomaamattomasti ja salaa astahdettava sulhasensa jalkaterän päälle, näin välttyvät riidat avioliitossa.

Jos häissä särkyy astioita, tietää se onnea.

Morsiamen hunnun repeytyminen häissä on hyvän onnen merkki!

Perheonnea

Jos naimisissa ollessa pahat ajatukset toisesta ovat ihan väkisinkin ottamassa vallan, saa ne torjutuksi siten, että puraisee kieleensä, sylkäisee kolme kertaa vasemman olkansa yli ja polkaisee jokaisella kerralla oikealla kantapäällään lattiaan ja sanoo: "Syljen, poljen - pois, pois ja POIS!"

Jos mies on jostakin syystä äkeänä vaimolleen, on vaimon heitettävä paras hattunsa lattialle ja polkaistava sitä voimalla vasemmalla kantapäällään, niin mies leppyy.

Jos on leikkinyt lapsena paljon nukeilla, saa paljon lapsia.

Lapsia

Jos morsiuspari ei käy kuuntelemassa omia kuulutuksiaan kirkossa, he ovat saava huonokuuloisia lapsia.

Vihkimistilaisuudessa morsiamen on katsottava tarkoin alttaritaulua ja siten lapsista tulee kaunissilmäisiä.

Jos vihkimistilaisuudessa katsoo alaspäin, saa pienisilmäisiä lapsia.

Vihittäessä morsiamen vaatteissa ei saa olla ainuttakaan solmua, siten synnytyksistä tulee helppoja.

Jos sulhanen hääyönä yhtyy morsiameensa etupuolelta, parin ensimmäinen lapsi on tyttö, mutta jos takaa päin, ensimmäinen lapsi on poika. Jos molemmilta puolilta, luvassa on sekä tyttöjä että poikia.

Jos tytön ensimmäinen kummilapsi on poika, tyttö saa hyvän naimaonnen.

Piippolan kirkko

Kun tyttö pyhäpäivänä kirkkoon lähtiessään pesee ensin kolme kertaa kasvonsa ja menee kirkossa istumaan lähelle alttaria, hän pääsee hyviin naimisiin.

Tiskatessa pitää aina kauhat pestä ensimmäiseksi, se on perheen tytärten naimaonnen takuu!

Jouluyönä pitää salaa ommella nukkujan vaatteisiin jotakin, ja näin saa lahjoitetuksi nukkujalle naimaonnen.

Peiliä ei kannata rikkoa, sillä jos niin käy, menee naimaonni seitsemäksi vuodeksi.

Taikoja poikien varalle

Tytöt saavat itsensä poikien silmissä kauniiksi, kun he keräävät juhannusyönä ohrista ja heinistä kastetta ja pesevät sillä kasvonsa.

Kun tyttö tansseihin lähtiessään pesee silmänsä vedellä, jossa on raha, hän tulee huomatuksi, lausuessaan pestessään:

Panen kullat kulmilleni,
päälleni hyvät hopiat
jotta katsois kaikki kansa
kirkkokunta kiittelisi
katsois vanhat
katsois nuoret
katsois keskinkertahiset.
Jos tyttö haluaa nostattaa pojassa polttavan lemmenikävän, on hänen tarjottava tälle kahvikermaksi mustan lampaan maitoa.

Kun poika nukkuu, on tytön käytävä salaa hipaisemassa nukkuvan pojan silmiä paitansa tai hameensa helmalla, ja näin saa pojan peräänsä.

On päästävä kaivelemaan vasemman kätensä nimettömällä sormella toisen vasenta korvaa, ja sen jälkeen on tällä samalla sormella piirreltävä sitten omaan, vasempaan jalkapohjaansa, ja näin saa toisen ikävöimään itseään.

Puolukat

Pojat voivat yrittää saavuttaa tyttöjen huomion vaikkapa puolukoiden avulla. Jos poika pujottaa marjoja kolme kertaa hihansa läpi ja syöttää ne sitten tytölle, tyttö mieltyy poikaan.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Hannu Alatalo

Pojatkin haluavat tyttöjen huomion

Jos poika ottaa puusta palan tuulenpesää ja puhaltaa sen sisällä olevaa pölyä tytön vaatteille, hän saa tytön peräänsä.

Tyttö rakastuu poikaan, jos hänelle sanoo loitsun: "Seuraa minua niin kuin piru kahtatoista lautamiestä".

Pojan on saatava vedetyksi tytön letti kolme kertaa kätensä läpi, ja näin tyttö mieltyy poikaan.

Jos poika kiertää tytön makuuhuoneen kolme kertaa myötäpäivään ja kerran vastapäivään ja ottaa sitten oikean jalkansa sukan ja panee sen huomaamatta tytön sänkyyn, saa hän ihanimmankin tytön rakastumaan silmittömästi itseensä.

Jos poika saa pujotetuksi tytön kauluksesta punaisen langan, saa hän tytön omakseen.

Saadakseen tytön suopeaksi itselleen, pojan on saatava salaa leikatuksi tytöltä pari hiusta itselleen.

Sika ja hali

Sika on tavalla taikka toisella mukana myös lemmentaioissa. Kuten huomaamme sioista, pullapitkoista, puolukoista, nuppineuloista, vedestä ja muista taikojen apuvälineistä - ne olivat sellaisia arkisia asioita, joita entisinä aikoina oli kaikissa oloissa helposti ulottuvilla.

Jos toinen on käynyt jo peräti inhottavaksi ja hänestä haluaa päästä ihan pikana eroon, on käytävä halaamassa sikaa ja supistava sian korvaan: "mieluummin halaan sinua, kuin *kumppanin nimi*".

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Pam Link

Tunteiden viilentämistä

Jos rakkauden ensihuuma on ohi ja toinen jo hieman tympäiseekin ja tahtoo lopullisesti viilentää tunteensa toista kohtaan, niin tätä pitää sopivasti potkaista vasemmalla kantapäällä, kun nousee ylös hänen viereltään.

Mies saa naisen pois perästään niin, että panee hänen hiuksiaan vasemman kenkänsä sisään, juuri kantapään alle. Sen jälkeen reipasta kävelyä tai peräti juoksua.

Jos haluaa pääsä eroon vaikeasta suhteesta, on syleiltävä kumppanin vaatteita, ennen kuin hän lähtee. Hänen ei tee enää sen jälkeen koskaan mieli palata, eikä syleilijä itsekään enää ikinä kaipaa kumppaniaan - vaan mahdollisesti suunnittelee jo uusia lemmentaikoja uuden "uhrin" nappaamiseksi.

Rakkauden merkkejä - päivänkakkara auttaa aina

Jos laskee samaan aikaan kolmena iltana peräkkäin taivaalta 90 tähteä, niin näkee neljäntenä iltana juuri samaan aikaan rakkaansa.

Jos esiliinan tai hameen etumukseen palaa reikä, se tietää hyvää onnea rakkaudessa ja lemmenpoluilla.

Varma enne rakkaudesta on se, jos vaatteeseen ilmestyy ruostepilkkuja.

Kannattaa aina iltaisin katsoa vaatteidensa pinnat. Sillä jos löytää vaatteeltaan langanpätkän, niin se tietää ihailijaa. Vaalea lanka tarkoittaa vaaleaa, tumma tummaa ihailijaa. Mitä ylempää langanpätkä löytyy, sitä rikkaampi on ihailija.

Rakastaa ei rakasta

Vanha ja ikuisesti hyväksi havaittu tapa on tarkistaa, nyppimällä päivänkakkaran terälehtiä, rakastaako hän sinua: rakastaa, ei rakasta, rakastaa, ei rakasta, rakastaa...

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Giancarlo Gallo


Perseidien tähdenlento

12.8. kuvattu perseidi, eli tähdenlento, jollaisia on laajalti Euroopassa ja myös Suomessa kutsuttu Laurin kyyneliksi, koska nämä erityiset tähdenlennot vuosittain sijoittuvat Laurin päivän tienoille. Tähdenlento saattomatkalla tietää rakkaudessa hyvää.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © TheBrockenInaGlory
Jos toista saattaessaan näkee tähdenlennon, saa haluamansa ihmisen.

Jos satuttaa kyynärpäänsä, menettää seitsemän päivän rakkauden.

Vatsakivut ovat selvä merkki siitä, että hän, jota rakastat, ei rakastakaan sinua.

Kun leipoo reikäleipää, ja se reikä vinksahtaa keskeltä hieman sivuun, on se selkeä enne siitä, että on saava tulevaisuudessa lesken puolisokseen!

Suuria leipiä ja pullia leipova nainen saa rikkaan aviomiehen.

Jos leipoo sellaisen leivän, jossa toinen puoli on pulleampi kuin toinen, on saava puolisokseen paksuhuulisen lesken!

Sellainen nainen, joka pitää leipoessaan kovaa ääntä, läiskien ja mäiskien taikinaa ja käsiään - on myös avioliitossa oleva äänekäs ja sen lisäksi vielä äkäinen ja toruvakin.

Sellainen tyttö, joka ei osaa edes kunnon saunavihtaa kauniisti sitoa, saa aviomiehekseen juopporetkun nahjakkeen.

Jos ihmisen vaatteelle laskeutuu ruskea hämähäkki, niin on hän pikapuoliin kohtaava morsiamensa/sulhasensa.

Jos unohtaa tai laiskuuttaan ei pese navetan ikkunoita, saa omakseen rääväsuisen, tupakalta ja hieltä haisevan miehen vätyksen.

Kissa

Jos pari on illanvietossa keskenään, tutustumassa toisiinsa ja kissa tulee kiehnäämään heidän jalkoihinsa, niin he eivät tule menemään keskenään naimisiin.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva - Copyright © Flickr/Tomi Tapio K

Rakkauden ilmiöitä ja suurinenäisiä miehiä

Suutari tulee mieheksi sellaiselle naiselle, joka leipoo koloreunaisia pullia.

Jos nainen jättää kauhan kiehuvaan kattilaan, on hän saava itselleen vihaisen aviomiehen.

Jos naisen keskimmäinen varvas on pitempi tai yhtä pitkä, kuin isovarvas, hän ottaa miehestään voiton joka asiassa.

Nainen, jonka sukat ovat makkaralla, on vaimonakin epäsiisti ja huolimaton.

Jos harjaa hiuksiaan illalla, on saava osakseen köyhän miehen.

Nuttura

Jos naisella on hiusnuttura, josta sojottaa irrallisia hiuksia, on se merkkinä siitä, että hyvin epäsiisti leskimies on haluamassa juuri tätä naista. Jane Fondan hiukset ovat kauniisti.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva - Copyright © Flickr/Retrogasm


Jos tyttö jää herättyään mieluusti lojumaan vuoteeseensa, eikä ylösnoustuaan sijaa heti vuodettaan, on hänelle tuleva patalaiska mies.

Peräti ihan ruman sulhasen kohtaa sellainen neito, joka lakaisee lattian huonosti.

Suurinenäisestä miehestä saa hyvän puolison. Paitsi, että hän on hyvin ja isosti varustautunut lapsentekovehkeittensä puolesta, hän on vielä siisti ja hyvätapainen.

Jos mies pitää kasveista ja kohtelee eläimiä lempeästi, on hän lempeä myös naisia ja vaimoaan kohtaan.

Törppösuu-ukon saa sellainen nainen, joka ei pidä kahvipannunsa ulkopuolta puhtaana.

Jos sulhanen istuu häissä morsiamensa helman päälle, hän ei ole paha ihminen.

Kuulutusta ja kihlausta

Jos kuulutuksia hakeva nuoripari matkallaan osuu näkemään oravan, se enteilee suruja tulevaan avioliittoon.

Jos haluaa kauniita lapsia, on kihlasormuksensa ensimmäiseksi näytettävä kauniille ihmisille.

Jos saa sulhaseltaan kihlausaikana lahjaksi käsineet tai aamutossut, on avioliitto aikanaan päätyvä eroon.

Muistamisen arvoista

Sudesta unta näkevä on saava hyvin köyhän sulhasen, mutta jos näkee unta karhusta, saa pohatan.

Mies paljastaa luonteenpiirteensä hatullaan: jos se on silmillä, hän on paha - jos se on takaraivolla, hän on hyvä - jos hattu on kallellaan, hän on huikentelevainen seikkailija ja parantumaton renttu.

Kun pesee silmänsä sammakonkudulla ja kasvonsa koivunmahlalla, tulee kauniiksi.

Erikoistilanteita - leipurin laulua aamutuimaan

Jos näkee kesän ensimmäisen pääskysen toisen pääskysen seurassa, menee itse samana vuonna naimisiin.

Kun on nähnyt valkoisen hevosen sata kertaa - olipa se vaikka sama hevonen, jonka on nähnyt eri päivinä - niin ensimmäinen mies, joka kädestä tervehtii, on tuleva puoliso.
Poikien kosinta onnistuu, kun he saunovat lehtipuilla lämmitetyssä saunassa kolmena torstaina peräkkäin, niin että hikoavat, mutta eivät peseydy, vaan keräävät hikihelmiä rinnaltaan talteen. Muutama hikihelmi syötetään huomaamattomasti esimerkiksi leipäpalaan kätkettynä neidolle, johon on mieltynyt. Silloin tyttö poikkeuksetta kiihkeästi rakastuu kosijaan.

Kun leipomispäivän aamuna laulaa, niin se mies, joka silloin ensiksi astuu ovesta sisään, on oleva tuleva puoliso. Kannattaa siis tarkoin miettiä, uskaltaako ja kannattaako aamutuimaan leipoessaan laulaa. Sehän riippuu tilanteesta, kuten aina tekee.



Kun tyttö laittaa nuppineulan hameensa helmaan, niin pojat juoksevat hänen perässään.

Tunteet jotakin ihmistä kohtaan viilenevät, kun käy halaamassa kolme kertaa rannalla veden huuhtelemaa kiveä.

Mistä tietää olevansa rakastunut - ja mitä merkitsee huulten kutitus?!

Jos huomaa istuvansa varpaat sisäänpäin käännettyinä, tietää olevansa aivan varmasti syvästi rakastunut.

Jos nainen, tavallisessa ompelutyössä, tekee yllättäen virheen, ovat hänen ajatuksensa miehissä.

Jos laittaa ruokaan liikaa suolaa, on rakastunut.

Jos tyttö yllättäen ja yksikseen, ilman mitään ulkoista syytä, puhkeaa nauruun ja kikatukseen, on hän rakastunut.

Jos huulia kutittaa, tietää se sitä, että on suukkoja ja suukkosia tulossa.

Naimaonnea - isän näköisyys auttaa tytärtä

Ruokailun jälkeen äiti ei saa perheessä jäädä ruokapöytään istumaan, jos hän haluaa tyttärensä miehelään.

Kun vieras tulee taloon sisään, on hänen heti kohta käytävä istumaan, sillä jos hän jää seisoksimaan oven suuhun, on talon tytärten naimaonni heti kadotettu seitsemäksi vuodeksi.

Hevosenkenkä

Hevosenkenkähän on kaikkein parhaita onnentuojia monessakin asiassa. Niin myös naimaonnessa. Ruosteisen hevosenkengän löytäjä ja talteenottaja kohtaa pian miehen, ja pääsee onnellisiin naimisiin.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Andrew Hobbs


Tytölle ennustaa aikanaan hyvää naimaonnea se, jos hän on isänsä näköinen.

Hirsitaloa rakennettaessa pitää hirsien väliin piilottaa sormus. Se takaa kaikenlaisen onnen, myös naimaonnen.



Nainen pesemässä pyykkiä kylpyammeessa Elannon Jehu-pesuaineella vuonna 1956.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Helsingin kaupunginmuseo


Jos pesee pyykkiä hyvällä säällä ja pyykin ollessa kuivumassa paistaa edelleen aurinko, suosii pesijätärtä hyvä naimaonni.

Kun polttopuut pannaan takkaan tyvipää edellä, menevät talosta ensimmäisinä naimisiin vanhimmat lapset. Jos tehdään päinvastoin ja takkapuut asetellaan ohuempi pää edellä, avioituvat nuorimmat lapset ensin.

Heilastelua ja seurustelua - kutinaa vähän siellä sun täällä

Jos ei ole heilaa helluntaina, niin ei ole koko kesänä.

Jos haluaa heilan koko kesäksi, on hänen kanssaan päästävä seurustelusuhteisiin ennen kuin kuulee käen kukkuvan ensimmäisen kerran.

Kun tyttö menee kyläilemään sellaiseen taloon, josta hän haluaa tietyn pojan omakseen ja johon hän haluaa miniäksi, on hänen penkillä istuttava tarkasti, penkistä kohollaan olevan oksan päälle.

Kun oikea korva soi, on se merkkinä siitä, että oma kulta juuri parhaillaan ajattelee sinua.
Hiukset

Hiusten pituudellakin on rakkauden poluilla moninaista merkitystä. Vasta sitten saa ottaa miehen, kun oma hius ulottuu suuhun.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Julia Rylskova


Sulhanen on tiedossa, kun kantapää kutiaa.

Kun nainen heittää saunassa löylyä ja kiuas railakasti paukahtaa, tietää se löylynheittäjälle kosijaa!

Jos nuoren miehen sängyllä kävelee mehiläinen, tietää se miehelle morsianta.

Se, joka pääsee kahvipöydässä ensimmäisenä ottamaan juuri leivotun leivonnaisen, voi alkaa siitä paikasta odottaa kosintaa.

Jos oikean käden sormissa on pilkkuja, tietää se kilpakosijoita.

Tylsän puukon omistava mies on saava myös tylsän vaimon.

Niin kauan, kuin mies ei osaa kunnolla heinäseivästä tehdä ja teroittaa, ei hän tule toimeen naisväen kanssa.

Tulitikku

Tulitikku kertoo rakkaudesta omalla, lahjomattomalla tavallaan. Tulitikkutestillä on helppoa ja luotettavaa mitata rakastavaisen parin rakkauksien voimat. Mies ja nainen sytyttävät yhtä aikaa palamaan tulitikun ja pitävät niitä sitten pystyssä sormiensa välissä. Kumman tikku palaessaan ja palettuaan kallistuu enemmän toista kohti, hän rakastaa enemmän.

Tulitikun avulla näkee myös sen, mistä päin tuleva puoliso tulee. Yksin sytytetään tulitikku, pidetään sitä pystyssä, ja sinne minne tikku kallistuu osoittamaan, sieltä saapuu sulho tai siellä asuu morsian.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Andreas H

Rakastetun nimen selvittelyä - vaatii tieteellisyyttä

Kun onnistuu laskemaan seitsemänä peräkkäisenä kuutamoiltana seitsemän tähteä - niin ensimmäinen mies, joka sen jälkeen tervehtii kädestä pitäen, on tulevan aviomiehen kaima!

Jos nainen löytää pitkän hiuksen vaatteistaan, kuten ainakin etsiessään voi löytää, niin: hiusta aletaan kiertää sormen ympärille ja samalla luetellaan aakkosia. Se kirjain, jonka kohdalla hius päättyy, on tulevan aviopuolison sukunimen alkukirjain.

Jos on enemmän tunneihminen, voi selvitellä tulevan puolisonsa nimen heinätestillä. Heinällä kutitellaan omia huulia ja samalla luetellaan nimiä. Sen nimen kohdalla, jonka kohdalla heinä eniten kutittaa, on kyseessä tulevan puolison nimi.

Illalla otetaan seitsemän paperipalasta. Kuudelle kirjoitetaan miehen nimiä, yhdelle kirjoitetaan vanhapiika. Nämä laput laitetaan yöksi tyynyn alle. Aamulla otetaan lapuista, silmät kiinni pitäen, yksi. Se nimi, joka lapussa lukee, on tulevan puolison nimi. Jos lapussa lukee vanhapiika, on jäävä naimattomaksi. Täysin varmaa se kuitenkaan ei ole, koska kaikissa taioissa esiintyy myös poikkeustapauksia.

Sulhasia ja sulhasehdokkaita

Jos vesikattila pääsee liedellä kiehumaan yli, jäävät sulhaset tulematta.

Jos tulen sytyttämisessä on ongelmia, ovat sulhaset silloin juuri nukkumassa.

Jos ei lakaise lattiaa loppuun asti vaan jättää työn kesken, menevät sulhaset ohitse.

Jos tyttö syö mielellään leivänkannikoita, hän menee perheen ainoan pojan kanssa naimisiin.

Lehmät

Jos kaikki lehmät makaavat aamulla samalla kyljellä, niin illalla saapuu sulhasia taloon.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Verna Koskinen
Mies saa lemmittynsä suostuvaiseksi kosintaan, jos ennen kosintaa pujottaa pikkuriikkisen sammakonpojan kolme kertaa kummaltakin puolelta kihlasormuksen läpi.

Salaseurailua. Kun sulhanen tulee kylään, on kahvipöydässä laskettava salaa, kuinka monta suupalaa hän kahvipöydän tarjoiluista ottaa. Parillinen luku tarkoittaa avioliittoa vieraan ja perheen tyttären kanssa, pariton tarkoittaa sitä, että avioliittoa ei tule.

Sulhanen varmistaa hankkeittensa onnistumisen niin, että hän morsiamen kodissa huomaamattomasti sanoo itsekseen: "Minä susi, muut lampaita".

Kaunotar

Kuva Copyright © Sergey Zhirnov - Creative Commons.

Huonostikin voi käydä - uskottomuutta

Jos äiti paikkaa esiliinansa, tyttäristä tulee huoria.

Hailakat ja suuret silmät ovat aina varmuudella uskottomuuden merkki.

Huoruuteen taipuvaisten kämmenet ovat aina, kätellessäkin, kosteat.

Harmaat ja vielä verestävät silmät kertovat henkilön taipumuksesta haureelliseen elämäntapaan.

Runsaan maidon taikka kerman käyttö kahvissa on varmin merkki henkilön irstaasta luonteenlaadusta.

Jos haluaa, että omasta tyttärestä ei tule huoraa, on tytär tervattava ennen kesätöiden aloittamista. (Huh huh!)

Miehet, joilla on jakaus keskellä päätä, ovat naisiin meneviä.

Suippo- ja pitkäkyntiset miehet ovat aina luonteeltaan haureellisia.

Jos joku on vietellyt neidolta hänen miehensä, niin miehen saa takaisin seuraavalla menettelyllä: lähteestä haetaan 9 kiveä, ja sitten kierretään kivien kanssa viettelijän talo. Tämän jälkeen kivet jätetään talon pihalle. Näin mies palaa katuvana takaisin.

Lemmentaikoja

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Kitty of doom

Vanhoja suomalaisia lemmentaikoja

1. lempeä voidaan nostattaa tulen yli hyppien, lämpimien hiilien päällä kävellen, savun läpi kävellen, lämpimällä kiukaankivellä tai uunihavulla jalkojenväliä pyyhkien, hiuksia kahareisin sukien ja kylpien.

2. lempeä nostatetaan laittamalla kammatessa irronneet hiukset tuleen sanoin "lempi nousee kuin savu hiuksista".

3. lapsen saaneen ystävän antaman lahjan uskotaan nostattavan lemmenhaluja ja parantavan lapsionnea.

4. nuorukaisen lempeä voidaan nostattaa lämmittämällä sauna ukkosen pirstomilla puilla ja laittamalla tuleen hius tai nuorukaiselle kuuluva esine.

5. lemmen nostattamiseen käytetty kylpyvesi tuodaan jäätymättömästä lähteestä tai virtapaikasta.

6. lapselle voidaan hankkia naimaonnea punomalla vanne pihlajanoksista, pujottamalla lapsi vanteen läpi, roiskimalla lapsen päälle lähdevettä ja loihtimalla "nouse lempi liuhumahan, kunnia kupahumaan, tämän lapsen lantehille".

7. neidon lempeä nostatetaan hakemalla vettä hetteestä, sitomalla vastat punaisella langalla, lämmittämällä sauna, kylvettämällä neitoa leppävastoilla, pujottamalla neito pihlajaisen renkaan läpi ja loihtimalla "nouses lempi liehumahan, tänä keitona kesänä".

8. hiusten pesemisen, kuivaamisen ja sukimisen uskotaan nostattavan lempeä ja houkuttelevan kosijoita (pestään iltaisin, suitaan aamuisin).

9. neidot kutsuvat kosijoita kiipeämällä korkealle mäelle ja puhaltamalla lepästä tai katajasta valmistettuun torveen ("neidon torvi").

10. kosijoita kutsutaan puunlehdillä viheltäen.

Kaunotar

Kuva Copyright © Sergey Zhirnov - Creative Commons.

11. aamu ja iltakasteella, maidolla ja hunajalla kylvettämisen uskotaan nostattavan lempeä.

12. ihastus voidaan saada lemmekkääksi koskettamalla tätä "vahingossa", huutamalla ääneen nimeään tai ottamalla tältä salaa hius tai esine.

13. lempeä kutsutaan kesäöisin suurten kivien päällä istuen.

14. lempeä voidaan kutsua kävelemällä joelle, riisumalla vaatteet yksi kerrallaan, kumartumalla veden ääreen ja pesemällä kasvot huolellisesti (peseytymisen jälkeen "voi nähdä puolisonsa").

15. lempeä nostattavina eleinä pidetään silmäripsien osumista yhteen ja sormien menemistä lomittain.
16. neidon lempeä nostatetaan keräämällä polttopuiksi törröttäviä oksia ("poikapuita"), noutamalla vettä hetteestä tai kuohuvasta koskesta ja kylvettämällä neitoa sanoin "nousoo tällä neitosella vielä lempi liehumah, nousoo avo astumah, kunnivo kuulumah, tämä neito mieholah".

17. neitoa kylvetetään lemmekkääksi lämpimällä kiuashavulla hosuen ja loihtien "tuloo meijän neitosella lempi liehumah, kunnivo kuulumah, avo astumah, niin kirkkahasti kuin hiilet kiukoasta paistaa".

18. kesän ensimmäinen vasta heitetään saunan katolle kosijoita houkuttelemaan (jos perheessä naimaikäisiä neitoja).

19. kiukaan paukahtamisen löylyä lyötäessä uskotaan tietävän kosijoita.

20. ensimmäisen tapaamisen ja ensimmäisten sanojen muistelua pidetään lempeä nostattavana.

21. lempeä voidaan nostattaa vierekkäin nukkumalla (toisiaan koskettamatta).

22. lempeä nostattavina toimina pidetään salaa tapailemista, yhdessä nukkumista, käden pitämistä toisen kaulalla, polvella istumista, lähekkäin tanssimista ja yöaikaan yhdessä kävelemistä.

23. marineidot kutsuvat kosijoita iltaisin nimikkopuun lehdillä soittaen (jos eivät saavu jäädään "lehdellä soittelemaan").

24. marit kutsuvat kosijoita kysleä eli kannelta soittaen.

25. lemmenkylyn laittamiseen kuuluu saunan lämmittäminen pihlajaisilla puilla, kylpyveden tuominen lähteestä, kukkien ja heinien lisääminen veteen ja vedellä valaminen lemmenlukuja lukien (laitetaan yöaikaan).

26. kasvoilla, kupeilla ja iholla tuntuvaa kuumottavaa tunnetta pidetään lemmen saapumisen merkkinä.

27. lempeä karkotetaan pujottamalla lähteestä otettu kivi paidan läpi tai lyömällä paitaa kolmasti kylmään kiukaaseen.

28. kosijoiden saapumista voidaan tiedustella laittamalla lehtiä tyynyn alle, katsomalla vedenpintaa tuohusten valossa ja kantamalla vajasta sylillinen halkoja (parillinen vai pariton määrä).

29. kosijoita kutsutaan hajallaan olevia hiuksia sukien ja laulaen "suotuni, luotuni, tule päätäni harjaamaan".

30. perhosparin näkemisen uskotaan tietävän kosijoita.

31. kosijoita kutsutaan laskemalla tähtiä ("seitsemän tähteä, seitsemänä iltana"). ?



33. lempeä nostatetaan ottamalla kiukaasta kivi, pujottamalla lämmin kivi rakastetun paidan läpi ja loihtimalla "olokoon syvämmes yhtä var kun tämä kiv".

34. lempeä karkotetaan sitomalla kiviä vastapuolen paitaan ja heittämällä paita kaivoon sanoin "olokoon syvämmes yhtä kylmä kun tämä kiv" (toisen tavan mukaan lyödään paitaa kylmää uunia vasten sanoin "sun sylämmes olkoon niin kylmä kun toi muuri").

35. lempeä voidaan karkottaa ottamalla molemmilta osapuolilta vaatekappale, pitämällä vaatteita kiinni toisissaan ja repimällä vaatteet rikki.

36. lempeä nostattavina toimina pidetään kielestä puraisemista, silmien ja hiusten pesemistä auringonnousun aikaan, hiusten sukimista, irronneiden hiusten ottamista talteen ja palmikoiden sitomista kolmella nauhalla.

37. kosijoiden saapumista tiedustellaan käeltä sanoin "kuku kultani käköni, helkyttele hietarinta, kuku kullak kulmiltas, hopieset huuliltas, vieläk olev villapeänä, kauvan kassan kantajana, sano totta niinkuv vettä".

38. kosijoiden tuloa ennustetaan ottamalla kasasta halko, nukkumalla yö halon kanssa ja katsomalla halon muodosta kosijoiden piirteitä.

39. lempeä nostatetaan viemällä neito veden ympäröimän kiven päälle, valamalla neitoa vedellä, soittamalla kulkusia ja loihtimalla "niim miun kunnivoni kuulukkah niinkun tämä kello on".

40. neidon lempeä nostatetaan kaatamalla päällensä vettä ympyräksi taivutetun vitsan läpi ja lausumalla "nouse noppa, seiso seppä, kohuo urosten kokka, tämän neitosen nenille, tämän peiposem peräh".

41. kosijoita kaipailevaa neitoa vastotaan sanoin "mi ol lehtie, se ol lempie, mi on urpue, se ol sulhuo".

42. lempeä nostatetaan ottamalla sukaan jääneitä hiuksia, leikkaamalla palanen paidan helmasta (jalkovälin kohdalta), käärimällä hiukset palaseen ja asettamalla käärö mielitietyn huivin alle.

43. lempeä voidaan viilentää sitomalla vastapuolen hiuksia kivien ympärille ja lukemalla viilentäviä lukuja.

44. naimaonnea parannetaan pukemalla päälle kahdet vaatteet sanoin "nuttu nurin, onni oikein" (alimmaiset puetaan nurinperin).

45. lempeä nostatetaan kylpemällä polulla kasvaneista vesoista sidotulla vastalla.

46. kosijan olinpaikkaa tiedustellaan ottamalla käteen leppäkerttu ja kysymällä "lennä, lennä leppotiira, mistä piika äijän saapi, iästä vai lännestä, vai poikkipuolen pohjasista".

47. lempeä nostatetaan sanoin "nouse lempi liehumahan, kunnia kupajamahan, läpi linnan, läpi lännen, läpi kuuen kyläkunnan, jos et tartu tältä puolta, tule turuu tuolta puolta, höyhen tyynyjen sisässä".

48. "lempeyees liikkukoon, kunniass kuulukoon, läpi kuuen kyläkunnan, läpi seitsemän pitäjän, nuoret miehet mielimään, sulhaiset suvaitsemaan, lesket lemmen katsomaan", "heitä nyt herjat helmoistais, päältäis pahat pakinat, kaik miehet mielimään, sulhaiset suvaitsemaan, noutamaan nuoret miehet", "kunnias kuulukoon, niinkun kukko laulo, lempeyes liikkukoon, niinkun hopeat hilajat", "tule sulho suomen maalta, kaala sulho karjalasta, omajais ottamaan, kanajais katsomaan, tätä neittä noutamaan, varttais valitsemaan", "nouse kiihko kiima suosta, häkärä häjyn pesästä", "kuin lie lehtii vastass hyväss, kuin lie varpuin lukkuu, niin on luku sulhasii, kuin lie lehtii vastass hyväss, kuin lie varpuin lukkuu, niin on miestä katsomassa" (nostatussanoja).

49. kosijoiden tuloa tiedustellaan käeltä sanoin "kuku, kuku, kultalintu, rinta hieta, helkyttele, kuku kullat rinnastas, hopieiset huuliltas, vieläkö viivyn villapeänä, kauan kassan kantajana".

50. lempeä nostatetaan sukimalla hiuksia, ottamalla talteen irronneet hiukset, laittamalla hiukset tuleen ja loihtimalla ensimmäisen savun tuprahtaessa "noin miun lempeni liehukoh, kun nuo tuola tuulessa".

51. neito voi nostattaa lempeään istuutumalla saunan kynnykselle kahareisin, sukimalla hiuksiaan, ottamalla talteen irronneet hiukset, kylpemällä ja polttamalla hiukset sanoin "niin minun lempi liehukoon, niin minun auvo astukoon, niin kunniani kuulukoon, kuin tämä savu ilmassa".

32. lempeä voidaan nostattaa pesemällä mielitietyn vaate omien vaatteiden kanssa.

52. lempeään voi nostattaa nousemalla aikaisin aamulla, sukimalla hiuksiaan, virittämällä tulen ja laittamalla irronneet hiukset tuleen sanoin "näin miun lempeni liehukkah, kuin tämä savu".

53. lempeä nostatetaan laittamalla veteen hopearahoja, valamalla päätä hopeavedellä ja heittämällä loppu vesi ilmaan sanoin "niin ylähänä olkoh lempeni, kun tämä vesi on ylähänä".

54. lemmenkylpy lämmitetään riipimällä vastasta lehdet, hakemalla järvestä kylpyvesi, kylpemällä riivityllä vastalla ja polttamalla riivityt lehdet räppänän alla sanoin "niin miun lempeni kohokkoh, kuin tämä savu kohuou".

55. lempeä nostatetaan hakemalla avannosta vettä, lämmittämällä vesi kiukaan perillä, valamalla vettä kylvetettävän päälle ja soittamalla kylvetettäessä tiukua sanoin "niin miun lempeni liehukkoh, kuin tämä kello soittau".

56. lempeä voidaan nostattaa peseytymällä lumessa auringon noustessa sanoin "olkoon maineeni niin puhdas, kun tämä lumi, ja katsokoon minua jokainen, niin kun tuota päivännousua".

57. lempeä nostatetaan pitämällä vesiastiaa neidon pään päällä ja valamalla vettä sanoin "nouse, lempi, liehumah, nouse, auvo, astumah, kolmessa kokon sulassa, kuuvessa kukon sulassa, seitsemessä kalan evässä, kuulusaksi kunnivoksi, auvoksi astumah, lemmeksi liehumah".

58. neidon naimaonnea voidaan parantaa sanoin "nouse, lempi, liehumah, kirjo korja, kiitämäh, kultana kumottamah, hopiena hohtamah, jott ois naiset naurusuulla, miehet mielellä hyvällä, pojat pyöris polvillah, tämän neitosen eressä".

59. lemmenkylpy valmistetaan hakemalla hetteestä vettä, jättämällä hetteen haltijalle vastalahja, valamalla vesi turpeenpalan läpi, lämmittämällä kylpy ukkosen murtamilla puilla, sitomalla vasta kolmesta kuivalla maalla kasvavasta koivusta ja kylpemällä sanoin "lähes, lempi, liehumah, auvoni, astumah, niin miun lempeni loitokkali kuulukkoh".

60. neidolle voidaan kutsua kosijoita sitomalla vasta kolmesta puusta (viehkasta, näreestä ja koivusta, kolme varpaa kustakin) ja kylvettämällä neitoa sanoin "nouse, lempi, liehumah, nouse, auvo, astumah, jotta tulis tuonnempua, ettis etempiä, kirja-korja kiijättäis, repoturkki rennättäis, vihmuis silmät viijelläki, kuhkais vatta kuuvellaki, seittemenki siän palais, tämän peiposen peräh, tämän lapsen lantehilla".

61. lemmenkylpy lämmitetään ottamalla puuta kolmesta ukkosen lyömästä puusta, hakemalla vesi "tulisen kosken" kuohuista ja kylpemällä sanoin "nousis lempi liehumah, auvinkoh astumah, neijon kuulusan kojista, tulis viejät veräjillä, ottajat ovilla, tulis tuojat tuonnempuata".

62. lempeä voidaan nostattaa valamalla neitoa hetteestä tai koskesta tuodulla vedellä ja loihtimalla kylvetettäessä "nousoo tällä neitosella, vielä lempi liehumah, nousoo avo astumah, kunnivo kuulumah, vielä tästä neitosesta, juopi suku suuret sarkat, heimokunta hempeet pikarit".

63. neidon lempeä nostatetaan hosumalla takapuoleen lämpimillä havuilla ja lukemalla "tuloo meijän neitosella, lempi liejumah, kunnivo kuulumah, niin kirkkahasti, kuin hiilet kiukuasta paistaa, niin kirkkahasti, tämä lempi liejukkah, tämän tytön peräh, silmät vihmuu viijeltä, kupu kuhkaa kuuvelta, säkähinä syän palaa, vatsa tuiskuu tulena, tämän peipposen perällä, tämän sotkan suojuksih".

64. lempeä nostatetaan sanoin "nouse, lempi, liehumah, nouse, auo, astumah, miehen mieltä kääntämäh, aivoja asettamah, pane tuska tuhniohon, pakko paian helman alle".

65. kosijoita voidaan houkutella laskemalla hiukset hajalle, sytyttämällä päreeseen tuli ja heilauttamalla hiuksia palavan päreen kanssa sanoin "näin minun lempeni liehukoon".

66. lempeä nostatetaan ottamalla kiukaasta kuumaa tuhkaa, levittämällä tuhkaa ympärilleen ja loihtimalla savun noustessa "noin miun lempeni liehukkah, kunnivoni kuulukkah, ku toi savu levinnöö ympäri ilmast, niin miun lempeni levikkäh, moni katsois kasvohoni, varteheni valkuttais".

67. lemmenvasta sidotaan kolmen lehtipuun varvuista (sydämeksi leppää ja pihlajaa, ympärille koivun varpuja).
68. lemmenkylpy lämmitetään yöllä kenenkään huomaamatta.

69. lempeä nostatetaan hakemalla vesi koskesta tai hetteestä, valamalla kylvetettävää kolmesta kohdasta ja heittämällä loppu vesi polunhaaraan.

70. "nouse, lempi, lievulla, nuoren neiton kassasesta, nouse, lempi, alta lauan, alta lempilautasen" (lempeä kutsutaan hiuksista ja lauteiden alta).

71. lempeä kehotetaan liikkeelle sanoin "mene, lempi, liikkehelle, kunnivo kuulusalle, nyt on lemmen liikeaika".

72. lempeä voidaan viilentää ottamalla koskesta kiviä ja lukemalla "kivi kylmä jään alainen, vilu virran pohjimainen, tule syöntä kylmämään, vatsoa vilustarnaan, vieraasta vilustamaan".

73. pari saatetaan yhteen kosken rantaan kävelemällä, ottamalla vettä pahkaiseen kuppiin, kiertämällä pari veden kanssa ja antamalla molempien juoda kupista ("silloin rakastuvat toisilleen").

74. "peze oamut, peze illat, yöseämi kuivoale, päiväseämi harjoele, siidä käyäh kuuvet koizat, seittsemät ne selgiävät, kaheksat on toivojate" (hiusten pesemisen ja harjaamisen uskotaan houkuttelevan kosijoita).

75. nuorukainen voidaan saada lemmekkääksi hieromalla hikeä tämän vaatteisiin ("tällöin hiet sekoittuvat ja mieli kiintyy neitoon").

76. pari saatetaan erilleen lämmittämällä kylpy tuulen kaatamilla puilla, ottamalla vesi kahdeksi haarautuvasta purosta ja kylvettämällä osapuolia sanoin "siitä lemmen lievittelen, laskettelen, lannistelen, painan suruisat sytämmet, erillehen toisistansa, ijäksensä, ilmaksensa, polveksensa, päiviksensä, jottei tunne toinen toista, eikä yhtehen yritä".

77. "morsian, sisaruoni, puhu tulta puikkoseh, hienoseh hiilyehen, älä lienosti levitä, äsken lempi liehuavi, hyvä auosi tulevi" (tuleen puhaltaminen lempeä nostattavaa).

78. "morsien, sisoriseni, kabulehti, lagluoni, assu hanhen asselilla, taputa tavin jaloilla, ässen lembes liehunoo, hyvä auvossas tuloo" (hanhen lailla astuminen lempeä nostattavaa).

79. neidon lempeä nostatetaan jokivedellä valaen, kekäleellä sivellen ja loihtien "kippu kiirehil tylikybenil, maata ni istuo, syvvä ni juvva, duumil hyvil, ajatuksil parembil".

80. lempeä voidaan nostattaa sanoin "nouze, lembi, lemmon kattilaa, yllene yli kynsii, ylleene maaha i mieroo" tai "ritsii riizu paijad, nuorilla poijalla nuoldavaks, moa dai mieruo myö".

81. lemmenkylpy lämmitetään männynkävyillä ja silmälähteestä tuodulla vedellä (loppu vesi palautetaan lähteelle).

82. lempeä nostatetaan vastomalla nuorukaista sanoin "kuin tästä vastasta lähtöy sauhut moada i mieruo myö, niin läksiis tsestiis" tai "mi palavuoks palaudu, sen palavuks palau".

83. lempeä nostatetaan polttamalla kuivia vastoja, hyppimällä tulen yli ja loihtimalla "kuin täs tuli leviey, miun lembi levikkäh" tai "kuin tämä savu yläh nousoo, miun lembi yläh nouskah".

84. ikävää voidaan lieventää valamalla kylmää vettä sanoin "kuin tämä vesi on kylmä, muga miun syväin olgah kylmä".

85. lemmenvastaa sidottaessa hoetaan "mie taijon taikavassan, leyhkäytän lempivassan, puut punaset, moat siniset, lehet lemmenkarvalliset".

86. kosijoiden saapumista tiedustellaan leppäkertulta sanoin "lennä, lennä, leppäkerttu, minne päin sä lentänet, sielt kosiat tulkohon, sulhaset suihkahtako".

87. lempeä nostatetaan polttamalla kammatessa irronneita hiuksia sanoin "kuin tämä tuloopi tukan käry ilmalla ensimäiseksi, tulkahan minun lempeni liikkumaan ensimäiseksi ilmalla".

88. lemmenkylpyyn nostetaan vettä sanoin "kuin tämä vesi yläh nousoo, miun lembenj yläh nouskah".

89. kosijoita toivotaan laittamalla tikkuja muurahaispesään ja loihtimalla "kuin kusjoit kupehtavat näihin ympärillä, niin pojat kupehtakoot miun ympärillä".

90. perheen vanhin tytär toivoo kosijoita nostamalla liepeitään sanoin "mie tyttö vanhin ta miun lempeni vanhin".

91. lempeä kutsutaan sanoin "nousepa, lempi, liehumane, kunnia kupajamahan, lehen puussa liekkuessa, ruohon maahan nousteessa" (toivotaan saapuvan kesän aikana).

92. lempeä kaipailevaa ylistetään sanoin "pääskynen paras lintusista, tämä parvesta parahin, ruskia merellä ruoko, ruskiempi sie sitäkin, kaunis armas auringoinen, kaunihimpi sie sitäkin, kirkas tähti taivahalla, kirkahampi sie sitäkin" tai "puhas ön pulmunen merellä, puhtaampi sinä sitäi, kirkas tähti taivosella, kirkkaampi sinä sitäi, valkia merellä vaahti, valkeempi sinä sitäi, kaunis koivu kankahalla, kauniimpi sinä sitäi".

93. neitoa loihditaan lemmekkääksi sanoin "paan mie miehet mielimähän, mielet keikelehtämähän, syämet sykkelehtämähän, varpahat vapajamahan, jott ei yölläkän makoa, ei päten päivälläkään" tai "pala, miehen nuoren mieli, pala, vatsa valkiaisen, sytytä syän tulehen, jos ei saisi öissä maata, päten päivissä levätä" tai "kuun kirkauveksi, päivän valkeueksi, mesi keitä, mieli käännä, nuoren miehen mieli murra, syäntä hypittämähän, mieltä keikäreytämähän, tämän peiposen perälle, sekä lapsen lantehille, kupehille kummallekki, vasemalle varjollensa".

94. mielitietylle leivottaessa hoetaan "suostu minun suoloni, rakastu minun rakehin, lepy miun leipini".

95. lemmenkylpyä lämmitetään sanoin "nouse, lempi, heräjä, lempi, jos et nouse, niin mie nostan, jos et heräjä, niin mie herätän, nouskohon lepästä lempi, läpi kiukasin kivistä, läpi saunan sammalista, minkä vettä viskonen, noille kuiville kiville, se meiksi muuttukoon, simaksi sirahtakoon".

96. "nouse, lempi, liehumah, kekäleinä keikkumah", "a mie nostan siulla lempii", "nouse, lempi, liehumahan, kunnia, kupahumahan, tämän peiposen perällä, tämän lapsen lantehilla" (nostatussanoja).

97. lemmenkylvyssä loihditaan "kun on saunan lämpimät mänöö, sinne on minun lempen mänköön, kuin on tämän saunan uuni ärisöö, niin on minun lempen ärisköön".

98. "nouse, lempeni, levosta, haon alta haltiani, nouse, kiihku, kiimasuosta, häkärä, häjyn purosta, nouse ilman nostumatta, kiihy ilman kiroamatta, kuin et nouse, niinp on noiun, kuin et kiihy, niin kiroan" (lempeä nostatetaan haosta, suosta ja purosta).

99. "riisu pois riihirievut, kaskivaattehet karista, pane päälle lempipaita, lempiä lekuttamah", "pois on heitän hellevaatteet, piikkopaijat piällä heitän, lahjapaijat piällä laitan, kukkapaijat kuumottelen" (lempivaatteisiin pukeutumisen uskotaan nostattavan lempeä).

100. lemmenvastaa sidotaan sanoin "taian tehä taikavastan, kukkalatvan laitatella, jolla neittä kylvettelen, kassapiädä kapsuttelen, panen langat lautasille, silmille siniset rihmat, kultarihmat kulmasille, hobijaiset huulosille, jotta noutais nuoret miehet, segä sulhaset suvaitshis".

101. kylvetettäessä ihoon tarttuvien lehtien uskotaan kertovan lemmen nousemisesta ("mi on lehteä, se on lembie").

102. nuorukaisen lempeä nostatetaan sanoin "kuun kukkuuveks, päivän valakeuveks, nuorten naisten mielhyviks, morsiimiin suvattavaks".

103. neidon lempeä nostatetaan sanoin "nosta lemmet liehumahan, kunniat kupahumahan, veret kasvoihin kasoa, punamarjat poskipäihin, jott olis kaunis neiti nuori, piika piettävä pyhäinen" tai "nouse, lempi, liehumaan, kunnivo, kuulumaan, tämän lapsen lantehilla, tämän peiposen perillä, tämän allin assuntaa, tämän linnun liikuntaa".

104. lemmenvasta taitellaan nuorten koivujen latvavarvuista (yksi varpu kustakin, koivujen tulee olla riittävän kaukana toisistaan).

105. lempeä nostatetaan vettä valamalla ja nostamalla valuvaa vettä ihoa ja kasvoja pitkin sanoin "nouse, lempi, liehumahan, kunnivo, kuulumaan".

106. lemmenkylpy valmistetaan "ennen päivän nousemista, auringon ylenemistä, koillisen koittamista, mussan linnun muuttumista" ("kuin ikkunoille päivä läikähtää, niin lempi läikähtäköön").

107. lemmenvasta laaditaan koivun ja lepän varvuista, heinistä ja kukista.
108. lemmenvastalla kylvettäessä hoetaan "mi urpua, se poikuo, mi lehtii, se lempii", "nouse, lempi, lepän juureen, ennen päivän nousemista, auringon ylenemistä" tai "nouse, lempeni, norosta, sinisukka suon sisästä".

109. lemmenkylpyyn käytetty vesi haetaan "vennosta joesta, läikkyvästä lähtehestä, heikkuvasta hettehestä".

110. neito nostattaa lempeään sanoin "kuin on kaunis päivä nousoo, neido vielä kaunehembi", "muut ollah lambahat, mie olen kondie, miun valdoinj vanhin olgah" tai "mie suurenen sueksi, kaunistunp on karhuloiksi, muut on muuttuis mustaks mullaks".

111. lempeä viilennetään pesemällä käsiä kaivo tai lähdevedellä ja loihtimalla "niinkuin on tämä vesi kylmää, niin kylmäks hän minuun tulkoon".

112. parin lempeä voidaan viilentää hakemalla kolme kiveä pohjoiseen päin virtaavasta ojasta, hokemalla "näin kylymä olokaah heijjän syvämmesäk, kun tämä kiv on teällä veessä", menemällä parin luokse, kävelemällä osapuolten välistä, puhaltamalla kumpaakin kolmasti, puristamalla riepuun käärittyjä kiviä ja ajattelemalla "näin kylymä olokaan teijjän syvämmennyk, kun tämä kiv on tässä, tulukaan taijjasta taika, taika tajan tehtäitä".

113. paria saatetaan erilleen sanoin "kivi kylmä maan alainen, vatsoa vilustamaan, syäntä kylmyttämään, kolm ol kylmiä kiviä, joilla mie välillä kävin, kävin kertoa yheksän, olkaa erinnä toisistanne, ijäksinne, päiviksinne, jot ej tunne toinen toista, jot ej tunne, ejkä tiiä, eikä yhteen yritäk".

114. "nouse, lempi, liehuamaha, kunnia, kukahuama tämän neitosen emällä, tämän peiposen perällä, tämän kunnahan kukuilla, tämän lapsen lantehilla, tämän pääskyn päätulilla", "ota hiili hiiloksesta, kivi kuuma kiukoasta, kuusi kuumoa kiveä, syäntä sytyttämähän, vatsoa varistamahan, miesten mieltä kääntämähän, miesten mielitiettäväksi, sulhasten suattavaksi, kaikkien katseltavaksi, mennä mielensä palaa, sekä tulla tuohkuohon, kekälennä kiehkuohon", "sytytä syän tulehen, ja vatsa varistumahan, syän veret nureksimahan, selkäsuonet soutamahan, käet tänne käpyämähän, mennä mielensä palaa, sekä tulla tuohkuohon, niinkun tuli palavi, valkeinen valvattavi, tämän tyttären tyköhön", "kun yksi yrittänee, yheksän yrittäköhön, kaheksan kavahtuohon, tämän tyttären tyköhön, tämän lapsen lantehille, tämän hanhen hartehille, tämän kumpahan kukuille", "kuule, kuu, palate, päivä, pala, nuorten miesten mieli, sytytä syämet tuleen, vaai valkian väkeen, nosta mielet meltteisille, jott ei saisi öissä maata" (nostatussanoja).

115. lempeä nostatetaan taittamalla vasta yhdeksän puun yhdeksästä lehvästä, kylpemällä ja viskaamalla vasta kylvyn jälkeen ilmaan sanoin "noin minun kunniani kuuluvoon, noin minun lempeni liehuvoon, kuin tuo vasta on tuolla".

116. "vaan kun mie koivuun kohosin, taitoin sitten taikavastan, lempivastan liekautin" (lemmenvastan taittaminen).

117. "nouse, lempi, lehvän alta, varastaiten vastan alta, tääl ois kaunis katsomatta, viemättä verevä neito, ei oo naitu nainta vuonna, viety viimessä kesänä", "palat tul, palat, takla, tämän neijjon nuorem peälle, tämäl lapsel lanteille", "heitäp pois herjapaita, panep peälles parasta, helleitä helemolles, kulleita kulumilles", "nousen, neiti, lähtiistä, hienohelema hettiistä, tuop tuokko puhasta vettä, kannu kullan karvallista, jolla neitinem pesekse, kylän kukka kuurohokse", "nouse, kunnia, kukoistamaan, tähtenä kimottamaan, miehen ainoan avuksi, yksinäisen ympärille", "pala tuli, pala pakkula, pala, miehen nuoren mieli, rakkaus, tulena tuika" (nostatussanoja).


118. lempeä nostatetaan viemällä neito lähteelle, sitomalla pihlajainen vanne, käärimällä vanteen ympärille punaista villalankaa, pujottamalla neito vanteen läpi, vastomalla neitoa ja roiskimalla päälleen vettä sanoin "nouse, lempi, liehumaan, kunnia, kupahumaan, tämän lapsen lantehille, jos et tänä kesänä, niin elä sinä ilmoisna ikänä".

119. lempeä nostatetaan kylpemällä kesän ensimmäisellä vastalla, viskaamalla vasta syrjäiseen paikkaan ("jotta ei saa kukaan sen päällitse kulkee") ja loihtimalla "nouse nyt, lempi, liehumaan, kunnia, kupahumaan, näihen lehesten aikana".

120. "mäp pois pilivi päiväm piältä, piäsis päivä paistama, aurinko helottamma, tulis sukukuntin kuloks, heimokuntih helyks", "kuuna tyttö paistamahan, tähtenä kimottamahan", "taitin mie vastan varvikosta, otin vettä lähteestä, pesemään mun pienoistani, puhistamaan pulmoistani", "ken on päällen kahtonoopi, kahtuon metosin silmin, lemmen silmin liehauon, paah nyt kulta kuultamaan, hopia helistämään", "tässä vastassa hyvässä, kuin liene lehtiin luku, niin on miestä kahtomaan, mikä lie urpiin luku, se sulhasten luku" (nostatussanoja).

121. "tulipa metinen pilvi, satoi mettä taivosesta, mettä taivahan navalta, nostin lemmen liehumaan, kunniankin kuulumaan" (kesäsateen uskotaan nostattavan lempeä).

122. "paan näölle näyttämähän, poskille punottamahan, mie hankin metusen vastan, metusista mättähistä, korkeista koivuloista, lehtosista liekuvista, mie lyön lemmen löylyt, luonnon löylyt löyhyttelen, kivisille kiukosille", "otan vettä lähtehestä, jolla pesen neion silmät, silmistänsä sirkiäksi, korvistansa korkiaksi, kasvostansa kaunihiksi, punaseksi poskistansa, miesten nähä, naisten nähä, sekä kaiken kansan nähä", "otin puhkan puun kylestä, pahkan päivän nousennasta, veen otin vennon lähtehestä, jolla nostan neion lemmen, neion lemen liehumahan, kunnian kupahumahan" (lemmenkylvyn laatimista).

123. puolison lempeä voidaan nostattaa hokemalla salaa kämmenelle "kuudama ei voi nousematta olla, niinkuin sie et voi minutta olla, kui päivä ei voi nousematta olla, niin sie et voi minutta olla, kui pätsissä hilet palavat ollah, ninkuin siun sydänalas minuh palavuduis" ja sivelemällä kämmenellä toista.

124. kosijan lempeä nostatetaan virittämällä istumasijalleen pieni tuli sanoin "noin mieles palavuun, kun tuo tuli palaa".

125. "ol yksi sokia ämmä, kylvetti tytöt kylältä, jott nuo nahit naitaisii, män too metsään kesällä, vitsaksen vitsikosta, vastakseen varvikosta, otti tuolt sitt oivan vastan, koko kolmesta puusta, pieksi pihjalan lehill, hamps haavan lehtosill, komps koivu lehtosill, jott nuo nahit naitaisi" (lemmenkylvettäjä).

126. "tuoho nousi tuomi kaunis, karkasi kataja kaunis, katajaisen kaunis marja, tuomehen hyvä hetelmä, joka siintä oksan otti, se otti ikuisen onnen, joka siintä lehen leikkais, se leikkas ikuisen lemmen" (marjat, oksat ja lehdet).

127. "menin me metsää kesällä, tei me vastan pihlajasta, kylvettelin neitojain, sitt kokosin tuleen koprat, kylvettelin neitojain, tulliit tuolta kolmet kosiat" (pihlajainen lemmenvasta).

128. saamelaiset selvittävät kosijan luonnetta viskomalla maahan palavia kekäleitä (jatkaa palamista pahankurinen, alkaa savuamaan hyväluontoinen).

129. tulen polttamaa reikää vaatteissa pidetään lempeä nostattavana (tulen valitsema).

130. tulen nopean syttymisen uskotaan tietävän hyvää onnea lemmenasioissa ("katso kuinka lempesi roihuaa").

131. leipomuksien palamisen uskotaan tietävän epäonnea lemmenasioissa ("lempi paloi leipien mukana").

132. puolison henkilöllisyyttä selvitetään laittamalla tyynyn alle pala maata uuden kuun aikaan (uskotaan näyttäytyvän unessa).

133. mansit uskovat joen näyttävän tulevan puolison kasvot veden pintaan katsottaessa (ajatellaan olevan "vedenhaltijoiden vieraana").

134. "lennä, lennä, leppätiira, missä päi miu sulhasei" ("pannaan leppätiira kädelle ja minne päin se lentää siellä on sulhanen").

135. "lähteköön lepästä lempi, kihotkohon kiukuasta, löyly luokoon sulhasia, rapakivet rakkautta" (lempi nousee leppäpuista).

136. nuorukaisen lempeä nostatetaan ottamalla havuja kaksihaaraisesta katajasta, sitomalla havuista vasta ja kylvettämällä nuorukaista sanoin "kaksin, kaksin, katajatkin on kaksin, kaksin".

137. "pala tuli, pala taula, pala nuorten miesten mieli, paras siulle, ei pahinta, paras poikien seasta, verevin vesien päältä" (lempeä nostatetaan tulen keralla).

138. neidon lempeä nostatetaan ottamalla turvetta "semmoisen lammikon laidalta missä sammakot ovat keväällä lempineet", pujottamalla neito turpeen läpi ja kylvettämällä neitoa sanoin "lähe nyt lempi liehumahan, kunnia kuhajamahan, niinkuin savu ja saunan löyly, nouse kirppu kiimasuosta, häkärä häjyn lahesta".

139. "nouse lempi lähteestä, hienohelma hetteestä, näköpiät näyttämää, poskipiät punottamaa, pojat eistä ottamaa, takkaa tavottamaa, kupehelta kummaltai, kansa kaikki kahtomaa, ihmiset ihhoomaa" (lemmen nostaminen lähteestä).

140. kosijaa houkutellaan palaamaan pyörähtämällä kolme kertaa myötäpäivään ja loihtimalla "niin noppeest kui mie pyörähän, niin noppeest tehköö mieleis takasi" (hoetaan kosijan lähdettyä).

141. "lennä, lennä, leppä tiiri, mis päi miu sulhaseini" ("leppätiiri otetaan käteen, vapaasti annetaan kävellä ja sitte sanotua mainitut sanat siit mihipäi lähtyö lentämiä siel on morsia tahi sulhanen mut jos männyä muaha ennustua kuolemua").

142. "ken on päälle katsonevi, katsokoon metosin silmin, lemmen silmin liehatkohon, ku lie lehtien lukua, tässä vastassa hyvässä, niin on miestä katsomassa, ku lie urpien lukua, tässä vastassa hyvässä, niin on luku sulhasien" (lemmen silmät, hyvä vasta).
143. selkupit pitävät puolison hiusten sukimista ja täiden etsimistä lempeä nostattavina toimina.

144. "armasleikkie ja lemmenkiikkuo ne om pelanna" (pojan ottaessa tytön huulilta tikun ja päinvastoin).

145. "kenen kassa avahu auk siis se sinä vuon mäni miehelle, aamul mäntii katsmaa kenen kassa on avahunt" (letti auennut yöllä).

146. "arparuahoo solmivatten ehtoolla ja siit likat sitte ennusteli" (yhteen solmituista ruohoista naimaonnea).

147. "menin armastakoukkua Hautalan Jussin kans", "ne kävel armaslenkkua" (käsikynkkää).

148. "piti kahtua halkolatehel läpi, siellä toisella puolen oli sitte yrkämies" (tulevan puolison näki katsomalla halkopinon läpi saunasta tullessaan).

149. "miä händ aim piäm melez" (mielessä pidetty = mielitietty).

Lähteinä
*Marjut Hjelt: Pieni taikakirja
*Kustaa Vilkunan kirjoittama Vuotuinen ajantieto, kustannusosakeyhtiö Otava, 4. painos, Keuruu 1976
*Outi Lauhakangas : Parempi pyy : sananparsiopas
*Tarja Pulli: Koko perheen kansanviisaus