Tunturisuden sivut

Taj Mahal - Intian helmi ja jalokivi - Ikuisen rakkauden symboli

Majesteettisena Yamuna-joen rantamilla kohoava Taj Mahal ilmentää puhtainta ja suurinta rakkautta ja romantiikkaa, joiden vuoksi se on rakennettukin. Satumaisen kaunis, palatsimainen monumentti, Taj Mahal sijaitsee Pohjois-Intiassa, Uttar-Pradeshin osavaltiossa, kahden miljoonan asukkaan Agran kaupungissa, noin 200 kilometriä Delhistä kaakkoon. Sitä pidetään yhtenä maailman kauneimmista rakennuksista ja rakentamiseen johtaneen syynsä vuoksi ikuisen rakkauden symbolina. Taj Mahal on Intian helmi ja muslimien rakennustaiteen jalokivi. Se edustaa hienointa arkkitehtuurin ja taiteen saavutusta täydellisessä harmoniassaan ja loistokkaassa rakennustaidossa, koko indo-islamilaisen arkkitehtuurin piirissä.

Sen rakennutti mausoleumiksi shaahi, mogulihallitsija Shah Jahan, joka oli alun perin, ennen valtaan nousuaan prinssi Shihab-ud-din Muhammad Khurram (1592 - 1666) - synnytyksessä kuolleelle lempivaimolleen numero 3 (tai 2), persialaissyntyiselle Arjumand Bano Begumille, eli Mumtaz Mahalille. Uuden nimen Mumtaz Mahal, Arjumand Bano Begum oli saanut Shah Jahanilta, ja se merkitsee "Palatsin valittu" tai "Palatsin jalokivi".

Traagisesti päättynyt synnytys oli lempivaimolla sarjassaan neljästoista. Kuollessaan Mumtaz Mahal oli 39-vuotias. Umpirakastuneelle shaahille tämä menetys oli hirvittävä järkytys ja siksi hän suruissaan pani kaipaustaan tukahduttaakseen alulle valtaisat rakennustoimet, joidenka tuloksena voimme vielä nyttenkin ihailla Taj Mahalia. Vaimon hautaholvi sijoittuu mausoleumissa sivukammioon. Mausoleumin nimi Taj Mahal on johdettu lempivaimon nimestä Mumtaz Mahal, ja se merkitsee Kruunun palatsia.

Taj Mahal

Taj Mahal on loistelias esimerkki persialaisen, islamilaisen ja intialaisen arkkitehtuurin yhdistymisestä. Persialaisuutta edustavat kupolit, geometrisuus sekä hiekkakiven ja marmorin käyttö - islamilaisuutta moskeijamaisuus, kuu-symbolit ja kukkakuvat. Vaikka Taj Mahalissa näkyvät nämä arkkitehtuurin aikakauden yleisvirtaukset, on se toteutukseltaan kuitenkin ainutlaatuinen eli uniikki.

Pyhä mies

Pyhä mies. Varanasi, Intia.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Mukashi Mukashi Photography


Pyhä mies

Taj Mahalin pyhä tyttö.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Charles Pieters


Taj Mahal

Taj Mahal maaliskuussa 2017.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Steven dosRemedios


Taj Mahal

Valtava rakennushanke

Rakentamiseen kului aikaa yhteensä 23 vuotta, vuosina 1630 - 1653. Valmiiksi itse päärakennus saatiin jo vuonna 1648, mutta ympäröivät sivurakennukset viisi vuotta myöhemmin. Suurmogulien aikana syntyneessä indo-islamilaisessa mogulityylissä yhtyvät kaaret ja rakennuksen sisäosaa rajaavat sileät muurit hindulaiseen rakennustekniikkaan ja seinien runsaaseen veistokoristeluun.

Muslimitaustansa vuoksi Shah Jahan rakennutti Taj Mahalin muistuttamaan moskeijaa; siinä on neljä minareettia ja kupolit, jotka ovat moskeijoille tyypilliset ominaisuudet. Minareettien keskellä olevan, kahdeksankulmaisen mausoleumin keskellä oleva pääkupoli kurottaa peräti 73 metrin korkeuteen. Sipulinmuotoisen, marmorisen kupolin korkeus on 35 metriä, joten sen korkeus on suunnilleen puolet koko mausoleumin korkeudesta. Sen ympärillä olevat identtiset kellotornit eli minareetit, kohottautuvat nekin 41,6 metriin. Niidenkin huipulla on pikkukupoli. Minareettien tarkoituksena on arkkitehtonisesti antaa tilaa ja ilmavuutta jykevälle mausoleumille ja samalla niiden myötä syntyy vaikutelma kolmiulotteisuudesta.

Taj Mahal

Rakennustöissä oli mukana yli 20 000 miestä ja heidän joukossaan olivat luonnollisestikin kaikki ajan parhaat mestarit. Pääarkkitehtinä toimi Ustad-Ahmad Lahori. Mukana piti olla runsaasti erityisammattilaisia, arkkitehtejä, kupolintekijöitä, käsityöläisiä, kaivertajia ja taiteilijoita, kuten kalligraafikkoja.

Shah Jahan itse valvoi työn edistymistä läheisen Agran linnoituksen tornista. Eikä hän vain sivulta seuraillut, vaan hän valvoi rakentamista jokikinen päivä pienintäkin yksityiskohtaa myöten. Pienimpiäkään virheitä ei rakentamisessa sallittu, sillä lopputuloksen piti olla täydellisintä, mihin ihminen ylipäänsä voi kyetä.

Kun Taj Mahalin seinäpintoja tarkastelee lähempää, voi huomata, että yksityiskohtien määrä on loputon. Jos erehtyy luulemaan, että muodot ja koristeet on tehty seiniin maalaten, saakin tulla huomaamaan, että kaikki on tehty kaivertaen ja upottaen. Lopputuloksen häikäisevyyttä voi vain ihailla.

Jotta palatsimainen mausoleumi vaikuttaisi mahdollisimman suurelta, viisas shaahi sijoitti vielä sen kukkulalle. Näin syntyvä optinen illuusio huijaa rakennusta lähestyvää katsojaa niin, että se näyttää entistäänkin valtavammalta.

Minareettien keskellä olevan mausoleumirakennuksen sisällä on useita huoneita kahdessa kerroksessa. Mausoleumi pitää sisällään kaksi kiviupotuksin koristeltua sarkofagia, jotka ovat korkeitten, marmoristen jalustojen päällä. Niiden sisällä lepäävät rakastavaiset, sekä lempivaimo Mumtaz Mahal, että itse shaahi, Shah Jahan. Nämä sarkofagiarkut ovat kuitenkin kopioita, sillä oikeat haudat ovat mausoleumin alemmalla tasolla. Jos haluaa tietää, missä päin on Mekka, niin pitää katsoa sarkofagien suuntaisesti jalkopäästä päin. sillä rakennustyöt tehneet mogulit olivat islamin uskoa tunnustaneita muslimeita.

Valtaisassa rakennushankkeessa käytettiin apuna yli tuhatta norsua. Eri puolilta Intiaa ja Aasia tuotujen rakennusmateriaalien joukossa oli rakennuksen julkisivuihin käytetty valkoinen marmori. Marmorilaatujakin käytettiin useampia erilaisia, ja niitä tuotiin Rajasthanista, Punjabista, Kiinasta, Tiibetistä, Afganistanista, Sri Lankasta ja Arabiasta.

Taj Mahalin portti

Taj Mahalin portti. Alueen eteläpäädyssä on kolmikerroksinen pääportti (darwaza), jonka katolla on hindulaiset paviljongit. Portti on vuorattu nykyisin kuparilla, alun perin hopealla. Sen seiniin on kaiverrettu Koraanin tekstejä.

Valojen ja tunnelmien vaihtumista - kuin paratiisissa - yksi uuden maailman seitsemästä ihmeestä

Pitsipintainen, itämaiden satupalatsia muistuttava Taj Mahal elää ja muuntaa tunnelmiaan vuorokauden aikojen ja auringon kierron myötä. Kirkkaan aamun ja keskipäivän helmenhohto vaihtuu illan hetkillä punaisen ja kullan satuhämyisiin sävyihin.

Juuri auringonlaskun aikoihin mausoleumin sanotaan näyttäytyvän salaperäisimmillään ja kauneimmillaan, kun ilta-auringon kultasäteet tekevät marmoripinnalla taikojaan. On sanottu, että Taj Mahalin erilaiset värisävyt tunnelmineen kuvastelevat naista ja naisen vaihtelevia mielialoja.

Ja kun kuu kohoaa illan tummuessa Intian kuumalle taivaalle, kylpee Taj Mahal sen loisteessa kuin täydellisesti hiottu timantti. Ken saa kerran kokea ja nähdä tämän, hän ei enää hetkeäkään ihmettele sitä, miksi Taj Mahal on yksi uuden maailman seitsemästä ihmeestä! Taj Mahalin vertaamattoman kauneuden kuvaamiseen eivät mitkään sanat riitä.

On sanottu, että ilman Taj Mahaliin liittyvää rakkaustarinaa rakennus olisi vain yksi kaunis rakennus maailman kauniiden rakennusten joukossa - mutta rakkaustarina tämän uskomattoman monumentin taustalla saa Taj Mahalin lopullisesti syttymään elämään.

Taj Mahalin aitojen sisäpuolella olevan holviportin jälkeen aukeaa pääsy puistoalueelle, joka ympäröi tätä Unescon maailmanperintökohdetta. Mausoleumia ympäröivä puutarha on satumaisen kaunis keinotekoisine kanavineen ja suihkulähteineen. Puutarha on tarkasti geometrisesti muotoiltua ja symmetriaa noudattelevaa ja kulkuväyliäkin reunustavat molemmin puolin symmetrisesti asetellut koristepuut.

Yksi maailman kuvatuimpia kohteita on Taj Mahalin julkisivu ja edusta, jossa olevan kanavan kimaltavaan veteen kuvastuu Taj Mahal peilikuvana. Kokonaisuutena mausoleumi ympäröivine puutarhoineen muodostaa kuin maanpäällisen paratiisin, jollaiseksi se alunalkaen tarkoitettiinkin.

Taj Mahalin portti
Taj Mahal

Turisteja, pyhiinvaeltajia ja rakkauden palvojia

Maailmanperintökohde Taj Mahal on hyvin suosittu matkakohde ja siellä käy jopa yli 20 000 ihmistä, intialaisia ja turisteja päivittäin. Vain perjantaisin alue on suljettu. Vuosittain kävijöitä on lähes 4 miljoonaa, heistä 200 000 tulee ulkomailta.

Valtavasta väkimäärästä huolimatta alueella vallitsee yleensä suuri hiljaisuus, sillä kaikki paikalle saapuvat sokaistuvat ja haltioituvat näkemästään ja voi kuulla vain korkeintaan hämmästyneitä huokauksia ja kuiskailuja. Ihmiset vaikenevat ihastuksesta ja kunnioituksesta.

Taj Mahalin kaksonen - musta mausoleumi

Shah Jahanin suunnitelmissa oli rakennuttaa Taj Mahalin viereisen joen toiselle puolelle mustasta marmorista tehty mausoleumiversio itselleen. Sen rakentaminen ei koskaan toteutunut. Voi vain yrittää kuvitella, millaisen häikäisevän kaksikon nämä valkoinen ja musta mausoleumi olisivatkaan yhdessä muodostaneet.

Uudempien tutkimusten mukaan tämä kuitenkin vaikuttaa vain urbaanilta legendalta. Shah Jahanin syöksi vallasta hänen oma poikansa, joka passitti Shahin Agrassa sijaitsevaan vankilaan, josta oli tietenkin suora näkymä Taj Mahalille. Siellä entinen hallitsija eli loppuelämänsä ihaillen aikaansaannostaan.

Taj Mahal

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Flickr/Chetan Karkhanis
*Kuvat - Copyright © Flickr/rusticus80


Taj Mahal

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/rusticus80


Taj Mahal

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Raluy Schneider


Taj Mahal

Intian nousevaa nuorisoa. Poika pitää käsissään Ganesh Chaturthi -patsasta. Ganesha Chaturthi on yksi hindujen suurista juhlista. Sitä vietetään Ganesha-jumalan syntymäpäivän kunniaksi hindukalenterin Bhaadrapadan kuussa.

Lähteet
Taj Mahal, India
Unesco: Taj Mahal
Teemamatkat: Intian Taj Mahal häikäisee
Rantapallo.fi: Taj Mahal on maailman kaunein rakkaudentunnustus
Tiia, Albatros Travel: Taj Mahal - viimeinen rakkauskirje
Spectrum: Intian arkkitehtuuri
Blogi: Matkalla maailman ääriin: Taj Mahal - ikuisen rakkauden symboli