Tiaiset
Lapintiainen

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Martha de Jong-Lantink
*Kuva sivun yläreunassa keskellä - Copyright © Francesco Veronesi
*Kuva sivun yläreunassa oikealla - Copyright © Jargal Lamjav


LAPINTIAINEN (Parus cinctus)

Lapintiainen on suuripäinen, palleroinen ja pitkäpyrstöinen tiainen. Sillä on pituutta 12,5 - 14 cm. Lapintiainen muistuttaa hieman hömötiaista, mutta siltikin erot ovat selviä. Lapintiaisen päälaki on silmiinpistävän ruskea. Höyhenpuku on tuuheampi,kuin muilla tiaisilla. Selkäpuoli on vaaleamman ruskea kuin päälaki. Posket ja vatsapuoli ovat valkeat, kupeet enemmän tai vähemmän kellanruskeat. Leukalappu on musta ja selvästi suurempi, kuin hömötiaisella.

Ravinto

Lapintiainen syö hyönteisiä, hämähäkkejä ja siemeniä ja varastoi ravintoa muiden tiaisten tapaan kaarnankoloihin, jäkälien sekaan ja muihin vastaaviin piiloihin. Talvisin lapintiainen vierailee myös lintulaudoilla ja on silloin melko peloton.
Levinneisyys

Lapintiainen on taigan lintu, jonka esiintymisalue ulottuu Skandeilta Alaskaan. Suomessa se pesii Lapissa ja Perä-Pohjolassa, ja parimäärä on n. 40 000. Laji elää noin 10 miljoonan neliökilometrin alueella ja sen maailman populaatio on 0,5 - 5 miljoonaa yksilöä.

Lapintiainen

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Crotach


Lapintiainen on paikkalintu, mutta pieni osa, lähinnä nuoria lintuja, voi syksyisin vaeltaa etelään, jolloin yksittäisiä lintuja tavataan etelärannikkoa myöten. (Levinneisyys: Wikipedia)

Siperiantiainen eli harmaapäätiainen

Englanninkielisessä maailmassa lapintiainen tunnetaan nimillä Siberian tit eli siperiantiainen, tai grey-headed chickadee eli harmaapäätiainen.

Äänet

Hömötiaisen ja lapintiaisen erottaminen äänen perusteella voi olla joskus vaikeaa. Lapintiaisella on suuri määrä ääniä varastossaan. Monet äänistä ovat hömötiaismaisia, kuten "tseeh-tseeh-tseeh" - usein sen edellä on lyhyt "tsi" tai "tsitsi" ja lyhyt "psit". Muita lapintiaisen ääniä ovat käpylintumainen "tjytt tjytt", ja surahtava "tsi-err". Hätäilyäänenä on "piv piv". Lauluna kuulee käheähköä "tsjip tsjiep tsjiep tsjiep tsjiep", tai lyhyen sarjan pehmeästi pudoteltuja tavuja, esimerkiksi "ptsi-duj, ptsi dyj..." tai "ptsiti-dui, ptsiti-dui...".

Pesintä

Lapintiainen pesii Pohjois-Suomen havumetsissä, lähinnä mäntykankailla, harvakseltaan myös tunturikoivikoissa. Metsä-Lapissa se on yleisin tiaislaji, mutta jo Peräpohjolassa hömötiainen ohittaa sen.

Lapintiaisen pesä on usein vanhassa tikankolossa, mutta se voi myös itse kovertaa pesäkolonsa. Pesii joskus myös pöntöissä. Pesämateriaalina on pääasiassa sammal, mutta vuorauksena myös jäniksen- ja poronkarvat, sekä riekonhöyhenet. Aikavälillä toukokuun lopusta kesäkuun alkuun lapintiainen munii 5 - 11, mutta useimmiten 7 - 9 valkoista munaa, joissa on suhteellisen suuria, punaruskeita täpliä. Naaras hautoo 14 - 15 vrk. Emot huolehtivat yhdessä jälkeläisistä, jotka saavuttavat lentotaidon noin 19 vrk:n ikäisinä. Lapintiaisella on yksi pesye vuodessa.

Lähteet
*Kotimaan luonto - WSOY
*Lars Jonsson: Linnut luonnossa - Tunturit ja havumetsä
*Antti Halkka - Jani Kaaro - Juha Valste - Seppo Vuokko: Suuri suomalainen luonto-opas
*Carl-Fredrik Lundevall: Suomen linnut - WSOY
*BirdLife Suomi
*Suuri suomalainen luonto-opas - Linnut Antti Halkka - Suuri Suomalainen Kirjakerho 2004
*Nicolai, Singer, Wothe: Linnut - Tammi
*Aho, Lähteenmäki: Talvilintujen ruokinta - Kirjayhtymä
*Hario, Lehikoinen, Pyhälä, Pynnönen-Oudman, Toiviainen: Suomen muuttolinnut - WSOY
*Hildén, Tiainen, Valjakka: Muuttolinnut - Kirjayhtymä
*Tapio Solonen: Suomen linnusto - Lintutieto
*Juhani Lokki, Jörgen Palmgren: Suomen ja Pohjolan linnut - WSOY
*Koko maailman linnut - Helsinki Media
*Koko perheen luonto-opas - Gummerus
*Lars Imby: Suomen linnut - Gummerus
*Jim Flegg: Eurooppalainen lintukirja - Karisto
*BirdLife Suomi
*Taiteilijaveljekset von Wright - Suomen kauneimmat lintumaalaukset - Valitut Palat


Lapintiainen
Lapintiainen (Parus cinctus)

Kuvauspaikka Suomen Lappi, 6.4.2014.
Lapintiainen
Lapintiainen (Parus cinctus)

Kuvauspaikka Altai Venäjä, 27.5.2012.
Harlekiinipyrstötiainen
Harlekiinipyrstötiainen (Aegithalos concinnus)

Kontrastina lapintiaisen harmaille sävyille on pyrstötiaisiin kuuluva harlekiinipyrstötiainen, joka suorastaan hehkuu väriloistoa. Myös luonto ympärillä on toisenlainen ja Lapin naavakuuset ovat vaihtuneet etelän kukkapuihin.
Kauneus näyttäytyy linnuissa, kuten kaikkialla, monin erilaisin tavoin. Lapintiainen on harmaudestaan huolimatta kaunein lintu maan päällä - onko rumaa lintua olemassakaan - kuten on toisella tavalla kaunein myös harlekiinipyrstötiainenkin. Toinen vain on harmaa kun taas toinen on värikäs.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Hiyashi Haka
PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasia

Koiraeläimet

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)

Kissaeläimet

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut Villikissa
*** tunturisusi.com linkit ***