Tunturisuden sivut
H.C. Andersen

H. C. Andersen - Tanskan suuri satusetä

H.C. Andersenin kirjoittamien tarinoiden ja satujen joukossa ovat sellaiset, kuolemattomat mestariteokset, kuin Ruma ankanpoikanen, Paimentyttö ja nokipoika ja Pieni tulitikkutyttö.

Vaikka H.C. Andersen on yksi maailman suurimmista sadunkertojista, oli hän eräänlainen ulkopuolinen ja poikkeus omana elinaikanaan. Hän ei katsonut taaksepäin ja ammentanut ideoitaan romantiikasta, vaan hänen katseensa suuntautui kohti tulevaisuutta. Hän erottautui näin modernina ja kehittyvänä kirjailijana ideoillaan ja aatemaailmallaan useimmista oman aikansa tanskalaisista kirjailijoista.

H.C. Andersen H.C. Andersen


Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Sofi


Liisan ihmemaa

Liisa ihmemaassa

Liisan seikkailut ihmemaassa, tai lyhyemmin, Liisa ihmemaassa - on lastenkirjallisuuden ja fantasiaseikkailun suuri klassikko. Sen on kirjoittanut englantilainen matemaatikko, pappi, harrastelijavalokuvaaja ja kirjailija Lewis Carroll (1832 - 1898).

Liisan ihmemaa Liisa ihmemaassa
Koivu ja tähti

Koivu ja tähti on Sakari Topeliuksen klassikkosatu, jossa sisarukset, poika ja tyttö vaeltavat kaukaa vierailta mailta kohti kotiaan. Heidän ainoina suunnannäyttäjinään kohti kotia ovat vain koivu ja taivaalla tuikkiva tähti.

Etsivä löytää - Kolkuttavalle avataan Koivu ja tähti


Robert Louis Stevenson

Robert Louis Stevenson: Aarresaari

Skotlannissa syntynyt Robert Louis Stevenson (1850 - 1894) vietti nuoruuttaan seikkailemalla merillä ja mantereilla. Matkoiltaan hän kirjoitti lukuisia kirjeitä, esseitä ja matkakertomuksia. Stevenson tunnetaan ennenkaikkea romanttisesta merirosvoromaanistaan Aarresaari (Treasure Island, 1883). Se ilmestyi aluksi pojille tarkoitettuna jatkokertomuksena ja oli ensimmäinen Stevensonin kirjoittama romaani. Jo ilmestymisaikanaan kirja sai suunnattoman suosion ja sen jälkeen yhä uudet sukupolvet ovat heittäytyneet kirjan mukana seikkailujen syövereihin.

Etsivä löytää - Kolkuttavalle avataan Robert Louis Stevenson: Aarresaari


Sherlock Holmes

Sherlock Holmes - kaikkien aikojen mestarisalapoliisi

Kotkannenäisen, haukankatseisen ja savipiippua polttelevan Sherlock Holmesin nimi on lukemattomissa maailman kielissä käsite, joka merkitsee samaa, kuin kaikkien aikojen mestarisalapoliisi.

Sherlock Holmes Sherlock Holmes


Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © givingnot@rocketmail.com
Aforismit

Aforismeja, viisauksia, sanontoja, sananlaskuja ja mietelauseita ihmiselon eri alueilta.

Etsivä löytää - Kolkuttavalle avataan Aforismit - Mietelauseet - Sananlaskut


Don Quijote Sancho Panza Dulcinea Miguel de cervantes Saavedra

Don Quijote on maailmankirjallisuuden kuuluisin romaani, jonka ensimmäinen osa julkaistiin 400 vuotta sitten. Don Quijote on niitä kirjoja, joista Raamatun jälkeen on otettu eniten painoksia ja joita on käännetty useimmille kielille. Kirjasta on otettu tuhansittain uusia painoksia kymmenillä eri kielillä.

Etsivä löytää - Kolkuttavalle avataan Don Quijote
Sadun maailma
Satuja ja tarinoita Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Skitterphoto
Zorro ratsastaa jälleen!

All rights reserved
© Flickr/alan - Gomora63
Art used wirh permission.


Zorro ratsastaa jälleen!

Zorro oli paikallinen varakas herrasmies, aatelismies ja kartanonomistaja Don Diego de la Vega. Hän puki yllensä Zorron sala-asun, laittaen kasvoilleen Zorrolle luonteenomaisen, mustan suojuksen, Zorro-naamion - ja lähti retkilleen hienossa hatussaan ja hienoissa saappaissaan, pitkä viittansa liehuen ja ratsastaen mustalla orhillaan aina silloin, kun häntä tarvittiin jonkun heikomman puolustamiseen taikka jonkin vääryyden oikaisemiseen. Zorro oli latinalainen hurmuri, joka oli samalla hienostuneen teennäinen herrasmies, ja rohkean häpeämätön köyhien sankari.

Etsivä löytää - Kolkuttavalle avataan Zorro ratsastaa jälleen!


Venäjän hengen jättiläiset Venäjän hengen jättiläiset
Suuret venäläiset kertojat ovat ylittäneet ikiajoiksi kaikki kielirajat ja aikarajat. He ovat kuolematon, ikinautittava osa suurinta maailmankirjallisuutta. Mestarillisten teosten valtava psykologinen ja eettinen voima ja lataus vangitsevat herpaantumattomaan otteeseensa yhä uudet lukijapolvet. Kaikkien venäläisten kertojien yhteisenä tunnusmerkkinä on inhimillisyys: "Ihmiset eivät ole sen paremmin hyviä kuin pahojakaan, he vain ovat enemmän tai vähemmän onnettomia ja myötätunnon tarpeessa".

Esittelyssä aforismiensa keralla joukko Venäjän suuria kertojia: Aleksandr Pushkin, Nikolai Gogol, Leo Tolstoi, Fjodor Dostojevski, Ivan Turgenev, Vladimir Nabokov ja Anton Tsehov - sekä säveltäjä Pjotr Tsaikovski.

Etsivä löytää - Kolkuttavalle avataan Venäjän hengen jättiläiset


Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Antony


Kolme muskettisoturia

Kolme muskettisoturia

Kolme muskettisoturia, jonka sankarit ovat Athos, Porthos ja Aramis - sekä d'Artagnan - on romanttinen seikkailutarina. Sen huikean jännittävät tapahtumat ovat kiehtoneet yhä uusia sukupolvia. Romaani kertoo kuningas Ludvig XIII:n, hänen vaimonsa kuningatar Anna Itävaltalaisen ja kardinaali Richelieun ajan Ranskasta ja sen sisä- ja ulkopoliittisista käänteistä. Historiallisten henkilöiden ja muskettisotureiden ohella keskeinen hahmo romaanissa on salaperäinen Mylady, Athoksen entinen vaimo ja kardinaali Richelieun kätyri.

Etsivä löytää - Kolkuttavalle avataan Kolme muskettisoturia


All rights reserved
*Kuva Kolme muskettisoturia-kirjan kannesta Copyright
© Flickr/consus-france
© Website/consus-france
Photo used with permission.
Tarzan

Tarzan, apinain kuningas

Yhdysvalloissaa syntynyt kirjailija Edgar Rice Burroughs (1875 - 1950) muistetaan ennen kaikkea Mars- ja Tarzan-kirjoistaan. Tarzanissaan hän loi miehisen ja uljaan sankarihahmon tyypin, joka tunnetaan kaikkialla. Hänen Tarzan-kirjojaan on käännetty lukuisille kielille ja myyty satoja miljoonia ympäri maailman. Jo vuoteen 1947 mennessä kirjoja oli myyty yli 20 miljoonaa kappaletta.

Etsivä löytää - Kolkuttavalle avataan Tarzan, apinain kuningas


Robin Hood

All rights reserved
*Kuva - Copyright © Flickr/Don-Pixel
Photo used with permission.


Robin Hood, joka ryösti rikkailta ja antoi köyhille - köyhän, sorretun ja puutteenalaisen suurin ystävä

Englantilaisessa kansan tarinaperinteessä syntynyt Robin Hood oli lainsuojaton ja henkipatto, joka eli ystävineen Sherwoodin metsissä, lähellä Nottinghamin linnaa. Vaikka Robin Hood olosuhteiden pakostakin oli lainsuojaton, ei hän suinkaan ollut mikään tavallinen, paheksuttava rikollinen, vaan ihan päinvastoin. Robin Hood edusti ihmisenä ja miehenä kaikkein suurinta hyvyyttä ja jaloutta. Hän ei milloinkaan sallinut tehtävän pienintäkään vääryyttä tai loukkausta naiselle. Hän kylläkin ryösteli paljon, apoteilta, paroneilta, ritareilta, seriffeiltä ja prioreilta, mutta vain siksi, että nuo miehet edustivat normannien hallitusta kaikessa julmuudessaan - ja vain siksi, että hän halusi auttaa muita, köyhiä.

Etsivä löytää - Kolkuttavalle avataan Robin Hood, joka ryösti rikkailta ja antoi köyhille - köyhän, sorretun ja puutteenalaisen suurin ystävä


Sadun maailma

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © jeremiasss


Robinson Crusoe

Kun seikkailunhaluinen Robinson Crusoe 19-vuotiaana karkasi merille, ei hän tiennyt, että näkisi kotimaansa seuraavan kerran vasta kolmenkymmenenviiden vuoden kuluttua. Tästä ajasta suurimman osan hän vietti autiosaaren vankina, aluksi ypöyksin, myöhemmin alkuasukas Perjantai kumppaninaan. Saarella ollessaan Robinson voitti neuvokkuudellaan ja sinnikkyydellään ne suuret vastukset, jotka hän joutui kohtaamaan.

Etsivä löytää - Kolkuttavalle avataan Robinson Crusoe


Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Robinson Crusoe-kirjan kannesta - Copyright © Toekneesan
*Kuva Don Quijotesta - Copyright © Taylor Stevens
Grimmin sadut

Grimmin veljesten sadut

Grimmin veljesten saduissa ovat usein vastakkain hyvä - viattomuus, nuoruus ja kauneus - ja paha - julmuus, itsekkyys ja kateus. Satujen onnelliset loput antavat meille kauniin toivon siitä, että niin saduissa kuin elämässä yleensäkin hyvyys aina lopulta voittaa pahan.

Grimmin sadut - Prinsessa Ruusunen - Punahilkka - Lumikki ja seitsemän kääpiötä - Paimenpoika - Makea puuro - Tuhkimo - Trude-rouva Grimmin sadut


All rights reserved
*Kuva - Copyright
© deviantART.com/dark-spider - Cris Ortega
© Website/Spider's Soul - Cris Ortega
Art used with permission.


Punahilkka

Punahilkka

Punahilkka on Grimmin veljesten klassikkosatu.

Punahilkka Punahilkka


Trude-rouva

Trude-rouva

Trude-rouva on Grimmin veljesten klassikkosatu.

Trude-rouva Trude-rouva


Prinsessa Ruusunen

Prinsessa Ruusunen

Prinsessa Ruusunen on Grimmin veljesten klassikkosatu.

Prinsessa Ruusunen Prinsessa Ruusunen


Lumikki

Lumikki

Lumikki on Grimmin veljesten klassikkosatu.

Prinsessa Ruusunen Lumikki


Tuhkimo

Tuhkimo

Tuhkimo on Grimmin veljesten klassikkosatu.

Prinsessa Ruusunen Tuhkimo
Satutyttö
*** tunturisusi.com linkit ***