Tunturisuden sivut
Merten nykypäivän jättiläisiä

Merillä erityyppiset laivat käyvät vuosi vuodelta yhä suuremmiksi. Ennätyksiä laivojen koossa rikotaan ja yhä isompia suunnitellaan. Vain öljytankkereiden kohdalla kaikkein suurinten aika on takanapäin.

Suurimmat laivat

Kautta aikain suurimmat, leveimmät ja pisimmät laivat - todelliset merten jättiläiset!

Tunturisuden sivuja Merten jättiläiset - maailman levein, pisin, valtavin laiva

Suurimmat laivat

Jäänmurtajia ja tutkimusaluksia. Mukana maailman suurin jäänmurtaja, venäläinen Arktika, joka valmistuu joulukuussa 2017.

Tunturisuden sivuja Jäänmurtajia ja tutkimusaluksia - maailman suurin jäänmurtaja Arktika

Suurimmat laivat

Maailman suurin risteilyalus on Harmony of the Seas. Aluksen pituus on 362,12 metriä. Eiffel-tornin korkeus on noin 50 metriä vähemmän, joten pystyyn käännettynä Harmony of the Seas olisi reilusti korkeampi.

Tunturisuden sivuja Maailman suurin risteilyalus Harmony of the Seas

Suurimmat laivat

Maailman suurin rahtilaiva on konttialus Oscar. Jos Oscarin kerrallaan kuljettama rahti kuljetettaisiin Boeing 747 lentokoneilla, niitä tarvittaisiin 1 100. Jos rahti kuljetettaisiin junilla, 2,5 km pitkiä tavarajunia tarvittaisiin 35. Isoja rekkoja Oscarin yhden lastin kuljettamiseen tarvittaisiin 11 400.

Tunturisuden sivuja Maailman suurin rahtilaiva, konttialus Oscar
Merten eilispäivän valtiaita

Laivat ovat menneinä vuosisatoina näytelleet hyvin tärkeää osaa ihmiskunnan historiassa. Uusia maita ja maanosia on etsitty ja löydetty, on käyty kauppaa, etsitty aarteitakin, sodittu ja merirosvoiltukin.

Purjelaivojen historiaa

Ammoisista ajoista lähtien ihminen on liikkunut vesillä. Aluksi liikkumisvälineet olivat pieniä ja alkeellisia, mutta kuitenkin veden pinnalla kelluvia. Airojen keksiminen aikaansai sen, että enää ei vain kelluttu ja kuljettu sinne, minne virta sattui viemään, vaan kyettiin etenemään määrättyyn suuntaan. Purjeiden myötä alkoi vesillä ja erityisesti merenkulussa aivan uusi aikakausi.

Tunturisuden sivuja Purjelaivojen historiaa

Purjelaivojen historiaa

Jo sanana "aarrelaiva" kiehtoo ja tempaisee mielikuvituksen mukaansa maailman merille, joiden syvyyksissä mittaamattomat aarteet vain odottavat löytäjäänsä.

Tunturisuden sivuja Aarrelaivat

Bountyn kapina

Oseanian vesillä purjehti 1789 Britannian amiraliteetin purjealus, HMS Bounty. Laivan kapteenina oli tiukkaa kuria kannattava mies, William Bligh (9.9.1754 - 6.12.1817). Laivan tehtävänä oli noutaa Tahitilta leipäpuuntaimia ja toimittaa ne Länsi-Intiaan. Miehistö joutui tällä matkalla koville ja napinat ja muut valittelut kapteeni William Bligh nujersi alkuunsa, käyttäen näissä toimissaan myös ankaria, ruumiillisia rangaistuksia. Pian paluumatkan alettua, 2 100 km Tahitista länteen lähellä Tongaa, Ha'apain saarten edustalla, laivalla nousi perämies Fletcher Christianin johdolla kapina.

Tunturisuden sivuja Pitcairn - Bountyn kapina

Kookossaaren aarteet

Syrjäinen ja asumaton, sademetsien peittämä Kookossaari Tyynellämerellä on varsin erityislaatuinen saari maailman kaikkien saarien joukossa. Se on ollut piraattisaari ja itse asiassa piraattien pankki ja kassaholvi. Saarelle on mitä ilmeisimmin kätkettynä suuri määrä piraattien eri vuosisatoina piilottamia, mittaamattoman arvokkaita aarteita, sillä saari oli vuosisatojen ajan merirosvojen piilopaikkana ja suojasatamana. Kookossaaren historiassa puhutaan "aarteenkätkennän kultakaudesta", ajanjaksosta, joka sijoittuu 1820-luvun tienoille. Kuuluisin noista kätketyistä aarteista, joista ei ole koskaan saarelta ainuttakaan löydetty, on Liman aarre.

Tunturisuden sivuja Kadonneet Kookossaaren aarteet - Liman aarre

Karibian piraatit

Karibian piraatit on käsite, joka nostaa heti mieliimme kiehtovan ja jännittävän kuvan entisaikojen merten paholaisista, merirosvoista. Piraatit ilmestyivät Karibian vesille 1500-luvulla, Amerikan löytämisen jälkeen.

Tunturisuden sivuja Piraatit - Karibian paholaiset

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Funk Dooby


Karibian piraatit

Löytöretkiä ja tutkimusmatkoja

Suurten löytöretkien ja tutkimusmatkojen kiehtovaa aikaa elettiin satojen vuosien ajan purjelaivakaudella. Yhä uudet saaret, maat ja jopa mantereet odottivat löytäjäänsä. Rohkeat miehet pistivät kaiken peliin ja purjehtivat vaaroja kaihtamatta maan ääriin, kohti tuntematonta...

Löytöretkiä ja tutkimusmatkoja Löytöretkiä ja tutkimusmatkoja
Kohti horisonttia
*** tunturisusi.com linkit ***