Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright Bandelier National Monument

TUPSUKORVAORAVA (Sciurus aberti) - (Woodhouse, 1853)

Tupsukorvaorava on Pohjois-Amerikassa elävä oravalaji - ja sielläkin se elää vain rajoittuneella alueella.

Tupsukorvaorava

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Bandelier National Monument NPS Photo - Sally King

Ominaisuuksia

Tupsukorvaoravalla on korvien päässä karvatupsut, jotka ovat erityisen näyttävät talvipuvussa. Turkin väri on harmaa, vatsapuoli on valkoinen. Häntä on leveä ja tuuhea. Pituutta on 46 - 58 cm, hännän pituus on 19 - 25 cm.

Tupsukorvaorava

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Bandelier National Monument NPS Photo - Sally King


Tupsukorvaorava

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Bandelier National Monument NPS Photo - Sally King

Päiväeläimiä

Tupsukorvaoravat ovat liikekannalla ja ravinnon haussa päiväaikaan. Ne heräilevät jo hyvissä ajoin ennen auringon nousua. Puissa tupsukorvaoravat liikkuvat paljon hyppien puista toisiin.

Erityisesti lisääntymisaikana useat urokset ajavat puissa takaa yhtä naarasta, ja säpinä ja vauhti on kova. Näissä yhteyksissä urokset voivat ottaa yhteen varsin aggressiivisesti.

Päivän mentyä tupsukorvaoravat kiirehtivät takaisin, hyvin ansaitulle levolle pesänsä turviin ennen auringonlaskua.

Lisääntyminen

Tupsukorvaorava lisääntyy joko kerran taikka kahdesti vuodessa. Kantoaika on 40 vrk. ja poikasia syntyy 3 - 4. Poikasten syntymäpaino on 12 grammaa ja pituus 60 mm.

Metsästys

Tupsukorvaoravia metsästetään sekä syötäväksi, että turkiksiin.

Ravinto

Keltamänty (Pinus ponderosa) kävyn siemenineen ja muinekin osineen, kuten silmuineen, hedekukkineen ja sisempine kuorineen, on tupsukorvan ravintoa ympäri vuoden. Se voi syödä myös sieniä, haaskojakin, luita ja hirvensarvia.

Tupsukorvaorava

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Bandelier National Monument NPS Photo - Sally King

Levinneisyys

Tupsukorvaorava on kotoperäinen eli endeeminen oravalaji, joka elää vain Pohjois-Amerikassa. Siellä sen elinseutua ovat Kalliovuoret Yhdysvalloista Meksikoon. Wyoming, Colorado, Uusi Meksiko, Arizona ja Utah Yhdysvalloissa - sekä Sierra Madre Occidental, Sonora, Chihuahua ja Durango Meksikossa.

Vuorilla tupsukorvaorava elää 1 800 - 3 000 metrin korkeudessa, siellä, missä kasvaa keltamänty, sen tärkein ravinnonlähde ja myös turvan ja pesäpaikan antaja.

Lähteet
ADW Animal Diversity Web
IUCN


Tupsukorvaorava

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Jonathan Creel
Eläimet
Linnut
Ihmisen seurassa
Ihminen