Susisivut
Venäläistä maisemaa
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä, venäläinen Muraviov Vladimir Leodinovich (1861 - 1940): "Hirviä talvimaisemassa" - Copyright © Flickr/sofi01


Suomi Venäjä raja

SUSIEN RAJANYLITYKSET

Susien suorittamien Suomen valtakunnan rajojen ylitysten kokonaismäärät vuosina 1968-2008 Rajavartiolaitoksen havaintojen mukaan.

1.1.1968 - 31.12.2008 välisenä aikana Rajavartiolaitoksen partiot ovat merkinneet muistiin kaikki toteamansa susien suorittamat valtakunnanrajanylitykset. Yli 99 prosenttia havainnoista on tehty Neuvostoliiton/Venäjän vastaisella rajalla. Havaintoja on verrattu Karjalan tasavallan puolella viranomaisten tekemiin vastaaviin havaintoihin. Vaihtelutrendeissä ei ole eroja. Muutamia susia on mennyt Suomesta Ruotsiin ja ainakin yksi tullut Suomeen.

Toisen maailmansodan jälkeen keskimäärin kerran vuosikymmenessä Suomi sai vastaanottaa itärajan takaa susiekspansioita. Pääosa susista tuli Pohjois-Karjalaan ja Kainuuseen. 1950- ja 1960-lukujen taitteessa yhteen tällaiseen ekspansioon osallistui noin 50 sutta, jotka kaikki tapettiin Suomen puolella. Ekspansiorytmi säilyi tällaisena 1990-luvun alkuun saakka.

Kun järjestäytynyt, valtion valvoma metsästys loppui itärajan takana ja vapaamman metsästyskulttuurin aika koitti, myös rajanylitysten muodostama kuva siirtymistä muuttui epäsäännöllisemmäksi. Uuden tilanteen Karjalan tasavallan susille loi myös ravintotilanteen muuttuminen; hirvi- ja metsäpeurakanta taantuivat voimakkaan metsästyksen tuloksena.

Aiemmin Karjalan tasavallan susikannan yksilömäärä on pudonnut kolmannekseen ja Suomeen on muodostunut oma, pesivä susikanta. Rajanylityksiä suorittavat reviiriensä puitteissa myös Suomeen muodostuneen kannan yksilöt. Tämä näkyy rajanylitysten määrän stabilisoitumisena. Seurantatutkimus jatkuu.

Susien rajanylitykset Susien rajanylitykset Susien rajanylitykset
Rajavartio

Venäläiset susi-sanonnat

 • Sanontoja ja kielikuvia 1
 • Sanontoja ja sananlaskuja 2
 • Sanontoja ja sananlaskuja 3
 • Sanontoja ja sananlaskuja 4
 • Kasakoiden sananlaskuja 5


 • Susi (Canis lupus) Venäjällä

 • Susi (Canis lupus)
 • Susien rajanylitykset


 • Suomen maarajojen pituudet

  Venäjä 1340
  Norja 736
  Ruotsi 614

  Geenivaihto Venäjältä

  Suomen susikannan hoitosuunnitelmassa selvitettiin, että maamme susikanta säilyy elinvoimaisena niin, että geenivaihtoa tulee Venäjän puolelta. Jos susia ei tule rajojen takaa, Suomen oman susikannan tulisi olla vähintään noin 25 lisääntyvää paria. Geenitutkimuksissa on selvitetty, että alle kolme prosenttia Suomen susikannasta kuuluu Venäjän Karjalasta tulleisiin yksilöihin. Karjalassa elää nykyään 300 - 350 sutta.

  Karjalan susimäärään vuonna 2016 sellainen tarkennus, että loppujen lopuksi edes Venäjällä, saatika Suomessa, ei tiedetä tarkemmin Karjalan susien määrää. Suomessa on ainakin viimeiset 20 vuotta arvioitu, että Karjalassa olisi noin 300 sutta. Kuinka monta siellä todellisuudessa on, kukapa tuon tietää.

  Lähteet
  Erkki Pulliainen, Luonnon Puolesta
  Rajavartiolaitos
  RKTL

  Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Ylin kuva, muistutus Venäjältä tuleville Suomen nopeusrajoituksista, Kuusamon eteläpuolella - Copyright timo_w2s
  *Kuva rajavartija rajavyöhykkeellä - Copyright Elissa Ernst
  Susisivut