Ukkoskarhun Intiaanileiri

Oikeita Amerikan intiaaneja - ja suomalaisia intiaaniharrastajia ja Villin Lännen ystäviä Suomen kamaralla.

Valvoja: Navajo Ashkii

Avatar
Navajo Ashkii
Viestit: 111
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2021 9:20 am

Ukkoskarhun Intiaanileiri

Viesti Kirjoittaja Navajo Ashkii »

Kuva

Ukkoskarhun intiaanileiri kesällä vuonna 1983, kuvaaja Teuvo Kanerva, kuva Copyright Museovirasto. Portin pielessä on opastaulu, jonka mukaan "Intiaanikylä on auki uteliaille klo 14 - 19. Opastettu kiertokäynti leirissä ja aitan yläkerran esinemuseossa hinta 5 mk lapset ja aikuiset.

Ukkoskarhun intiaanileirit

Ukkoskarhu = Seppo Haltsonen, intiaani-kulttuurin tunnetuksi tekijä ja Hopeanuoli -lehden kirjoittaja, järjesti lapsille ja nuorille suunnattuja intiaanileirejä eri puolilla Suomea vuosina 1978-1985.
Hän vaikutti omilla toimillaan ja kirjoituksillaan hyvinkin ratkaisevasti intiaani-kulttuuritietoisuuden lisääntymiseen Suomessa. Seppo Haltsonen oli karismaattinen intiaanitietäjä. Hän oli taitava käsistään ja valmisti myös myyntiin erilaisia intiaanituotteita.

Haltsosen intiaanileireillä lapsina olleista monet jatkoivat iän karttuessa leirin ohjaajina. Monet intiaaninuolen puremat jatkoivat tavalla taikka toisella intiaaniharrastustustaan myöhemmin myös aikuisvuosinaan. Eräät suuntautuivat syvemmällekin intiaanien kulttuuriin, opiskellessaan antropologiaa, historiaa, uskontotieteitä tai arkeologiaa. Toiset päätyivät jatkamaan nuorena opittuja käsityöläisen taitoja mm. artesaaneina, seppinä yms. Haltsosen "oppilaita" on myös esiintyvien taiteilijoiden ja muusikoiden joukossa.

Intiaanien tussusotaa

Intiaanileireillään Seppo Haltsonen toimi vetäjänä eli intiaanipäällikkönä. Hän kehitti myös tussusodan. Siinä ammuttiin nuolilla, joiden kärjessä ei tietenkään ollut terää, vaan pehmeä tussu. Ihan kivuton ei tällainen tussunuolikaan kuitenkaan ollut osuessaan.

Vaikka Seppo Haltsonen piirtyikin historian lehdille erityisesti intiaaniharrastuksensa myötä, niin hän saavutti kuuluisuutta jo 1960-luvun alussa, voittamalla maraton-twistin maailmanmestaruuden tyttöystävänsä Katin kanssa.

Inkpaduta-klubi

Haltsosen leirillä kuusi osanottajaa perusti oman soturiseuransa vastapainoksi lastenleirien kaupallisuudelle. Tämän Inkpaduta-klubin toimintamuotoja olivat perehtyminen intiaanien historiaan ja kulttuureihin, leirien järjestäminen, perinteisten asusteiden, aseiden ja muiden tarvikkeiden valmistaminen sekä erilaisten aktiviteettien kehittäminen.

Lähteet
Simo Hankaniemi: Seppo Haltsonen 1940 - 2010
Museovirasto
kvaak.fi
KLEIO 2/2017
"En voi uskoa, että olisimme hyödyttömiä - taikka muuten Jumala ei olisi luonut meitä. On olemassa vain yksi Jumala ja hän katselee alas meitä kaikkia. Me kaikki olemme Jumalan lapsia. Aurinko, pimeys ja tuulet - kaikki ne kuuntelevat, mitä meillä on sanottavaa." - Geronimo