Amerikan ja Saksan intiaaneja Suomessa

Oikeita Amerikan intiaaneja - ja suomalaisia intiaaniharrastajia ja Villin Lännen ystäviä Suomen kamaralla.

Valvoja: Navajo Ashkii

Avatar
Navajo Ashkii
Viestit: 111
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2021 9:20 am

Amerikan ja Saksan intiaaneja Suomessa

Viesti Kirjoittaja Navajo Ashkii »

Kuva

Intiaanipäällikkö Little Eagle Suomen vierailulla 1970-luvun taitteessa. Taustalla Aero Oy:n Caravelle-suihkuliikennekone. Kuva Suomen Ilmailumuseo.

Amerikan aitoja intiaaneja Suomessa

Suomessa on vieraillut menneinä vuosikymmeninä ihan aitoja Amerikan intiaanejakin, yleensä he ovat olleet täällä erilaisissa viihdytystehtävissä. Siihenhän on voinut riittää melkeinpä pelkkä näyttäytyminen intiaaniasussakin.

Intiaanipäällikkö Little Eaglen eli Pikku Kotkan (kuva yllä) ohjelmaan kuului esimerkiksi ratsastaminen halki Turun, Tropic-mehujen mainosmiehenä. Hänen vaimonsa Sa-nay-me-Na-ka oli myös mukana. Pariskunta jakoi intiaanipäällikköä esitteleviä kortteja suomalaisille, joista varmasti useimmat näkivät elämänsä ensimmäisen kerran aidon intiaanin. - Muitakin intiaaneja vieraili noina aikoina Suomessa. 1960-luvulla heitä oli Tivoli Matti Sariolan tivolisirkuksen tähtinä.

Kuva

The Broadnes -ryhmä, jonka muodosti saksalainen 7-henkinen Bosslen perhe. Perheen isä Erhard oikealla. Ryhmä on pukeutunut näyttäviin esiintymisvaatteisiinsa. Kuva Keravan museo.

Kuva

Suomen Tivolin tivolisirkuksen tai sideshow -teltan esiintyjät 1960-luvulla mainostamassa alkavaa esitystä ohjelmateltan edustalla olevalla korokkeella. Kuva Keravan museo.

Suomen tivolin saksalaiset intiaanit

Kuvassa yllä mahdollisesti saksalainen The Broadnes -ryhmä, jonka muodosti saksalainen 7-henkinen Bosslen perhe (intiaani - ja lännenmies asuiset). Olivatko perheenjäsenet sitten intiaaneja, vaiko saksalaisia, sitä emme tiedä - mutta ainakin intiaanit näyttävät hyvin aidoilta intiaaneilta.

Kuva

Kuva

Saksalaiset ovat olleet varsin innostuneita intiaaneihin. Esimerkiksi kesällä vuonna 2009 noin 40 000 saksalaista osallistui viikonloppuisin erilaisiin intiaaniaktiviteetteihin. Kuvissa intiaanien talviparaati.

Kuvat F Delventhal - Creative Commons.

Kuva

Kuva

Saksalaiset intiaaneina omassa maassaan kesällä 2017, kesäteatterin esityksessä.

Kuvat Torsten Behrens - Creative Commons.

Lähteet
Turun Sanomat, Jukka Saarinen: Suomi 1968
"En voi uskoa, että olisimme hyödyttömiä - taikka muuten Jumala ei olisi luonut meitä. On olemassa vain yksi Jumala ja hän katselee alas meitä kaikkia. Me kaikki olemme Jumalan lapsia. Aurinko, pimeys ja tuulet - kaikki ne kuuntelevat, mitä meillä on sanottavaa." - Geronimo