James Fenimore Cooper

Karl May, Jan Nowee, James Oliver Curwood, James Fenimore Cooper, Zane Grey.

Valvoja: Navajo Ashkii

Avatar
Wyatt Earp
Site Admin
Viestit: 29
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2021 6:21 am

James Fenimore Cooper

Viesti Kirjoittaja Wyatt Earp »

Kuva

Viimeinen mohikaani. - Kuva Copyright Michael Studt.

James Fenimore Cooper (1789 - 1851)

James Fenimore Cooper on intiaaniromaanin isä, joka kirjoitti yli 30 romaania - myös meritarinoita, sekä historiallisia ja romanttisia kertomuksia. Viimeinen mohikaani (The Last of the Mohicans, 1826) on Cooperin tunnetuin teos. Cooperin kirjallinen ura ei alkanut suurella menestyksellä. Omaa tyyliään etsiessään hän kirjoitti ensimmäisen oman kirjansa Precaution vuonna 1820 ja tavoitteli siinä Jane Austenin tyyliä.

Toisessa kirjassaan The Spy vuonna 1821 hän sisällöllisesti ja tyylillisesti oli kirjailija Walter Scottin
kynänjäljillä. Tämä Yhdysvaltain sisällissodan aikoihin kuvauksessaan sijoittunut teos toi Cooperille jo mainetta kirjailijana. Nuori kotka ja vanha metsästäjä (The Pioneers) ilmestyi vuonna 1823 ja kirja oli ensimmäinen niistä, joissa Cooper keskittyi rajaseutujen pioneerien seikkailuihin ja elämään. Tämä aihemaailma kiehtoi häntä kirjailijana seuraavat kaksikymmentä vuotta.

Kuva

Kuva Copyright Kioskilänkkärit kautta aikain.

Näissä kirjoissa sankarina oli Natty Bumppo, ja hänellä oli intiaanitoveri Chingachgook. Tässä sarjassa ilmestyivät klassikot Viimeinen mohikaani (The Last of the Mohicans), sekä Ruohoaavikko (The Prairie, 1827), Haukansilmä (The Pathfinder, 1840) ja Hirventappaja (The Deerslayer, 1841). Viimeisestä mohikaanista on tehty useampia elokuvia ja tv-westernejä.

Kuva

Kuva Copyright Kioskilänkkärit kautta aikain.
"Mister, I've been in a really bad mood for the last few years, so I'd appreciate it if you'd just leave me alone." - Wyatt Earp