Itsemurhat yleisiä alkuperäisasukkailla

Viimeisimpiä uutisia Pohjois-Amerikan tämän päivän intiaanien maailmasta.

Valvoja: Navajo Ashkii

Avatar
Wyatt Earp
Site Admin
Viestit: 28
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2021 6:21 am

Itsemurhat yleisiä alkuperäisasukkailla

Viesti Kirjoittaja Wyatt Earp »

Itsemurhat yleisiä alkuperäisasukkailla

Alkuperäisten amerikkalaisten eli intiaanien parissa itsemurhatilastot ovat korkealla. Myös interventiot eli väliintulot silloin, kun jonkun tiedetään suunnittelevan itsemurhaa, ovat niukkoja.

Joissakin tapauksissa esimerkiksi intiaanilasten kohdalla itsemurha-ajatuksiin voi ajautua joku, jonka yhteisöstä, koulusta tai muuten lähipiiristä joku on tehnyt itsemurhan.

Ei-latinalaisamerikkalaiset alkuperäiskansat Yhdysvalloissa kuolevat itsemurhiin useammin kuin mikään muu rotu tai etninen ryhmä, Centers for Disease Control and Prevention mukaan. Montanan intiaaninuorten itsemurhaluku on yli viisi kertaa isompi, kuin muiden samanikäisten nuorten. Montana sijoittui kolmanneksi huonoimmaksi osavaltioiden joukossa itsemurhakuolemien suhteen vuonna 2020, ja 10 prosenttia kaikista osavaltion itsemurhista vuosina 2017–2021 tapahtui intiaanien keskuudessa, vaikka he edustavat vain 6,5 prosenttia osavaltion väestöstä.

Huolimatta vuosikymmeniä kestäneestä itsemurhien ehkäisyä koskevasta tutkimuksesta, alkuperäiskansojen itsemurhaluvut ovat pysyneet itsepintaisesti korkeina, erityisesti 10–24-vuotiaiden intiaanien keskuudessa, CDC:n mukaan. Asiantuntijat sanovat, että tämä johtuu siitä, että kansallinen itsemurhien ehkäisystrategia ei tunnista alkuperäiskansojen ainutlaatuista kulttuuria ja siinä esiintyviä ongelmia.

Itsemurhaluvut ovat lisääntyneet myös muiden rotu- ja etnisten vähemmistöjen keskuudessa, mutta pienemmässä määrin.

Rakenteelliset ongelmat ja rakenteellinen epätasa-arvo, mukaan lukien alkuperäiskansojen terveyspalvelun alirahoitettu ja aliresurssoitu palvelu, vaikeuttavat myös itsemurhien ehkäisyä alkuperäiskansojen yhteisöissä.

Mary Cwik, psykologi ja vanhempi tutkija Johns Hopkins Bloombergin alkuperäiskansojen terveyskeskuksesta Baltimoressa, sanoi, että rakenteelliset puutteet ovat oireita kansallisesta strategiasta, joka ei ole yhteensopiva alkuperäiskansojen arvojärjestelmien kanssa.

Alkuperäiskansan yhteisöjen korkeiden itsemurhien syyt ovat monimutkaisia. Alkuperäiset amerikkalaiset kärsivät usein muita väestöryhmiä haitallisempien lapsuuskokemusten painosta – näitä ovat henkinen, fyysinen ja seksuaalinen väkivalta, parisuhdeväkivalta, päihteiden väärinkäyttö, mielisairaus, vanhempien ero tai avioero, vangitseminen ja köyhyys.

Nämä kielteiset kokemukset liittyvät sukupolvien välisiin traumoihin, jotka aiheutuivat rotusyrjinnästä, kolonisaatiosta, pakkosiirroista ja hallituksen hyväksymistä sisäoppilaitoksiin sieppauksista, jotka jatkuivat 1970-luvulle asti.

Näiden voimien niin pitkään muovaamat yhteisöt eivät voi mitenkään päästä eroon ongelmistaan nopeasti sairaanhoitopalvelujen avulla. Monet ihmiset intiaanien mailla kamppailevat säilyttääkseen toivonsa.

Teresa Brockie, apulaisprofessori Johns Hopkins School of Nursingista, on yksi pienestä mutta kasvavasta joukosta tutkijoita, jotka tutkivat itsemurhien ehkäisy- ja interventiostrategioita, jotka kunnioittavat alkuperäiskansojen uskomuksia ja tapoja. Näihin strategioihin kuuluu "savustus" – lääkekasvien polttaminen ihmisten puhdistamiseksi ja yhdistämiseksi luojiinsa.

Ilman tätä ymmärrystä tutkimus vaikeutuu, koska heimoyhteisöjen ihmisillä on "yleinen epäluottamus terveydenhuoltoon ja muihin kolonisoituihin järjestelmiin, jotka eivät ole auttaneet kansaamme tai osoittautuneet tukeviksi", sanoi Brockie, Fort Belknapin reservaatin Aaniiih Triben jäsen.

Indianz.com 6.2.2024: Native American Communities Have the Highest Suicide Rates, Yet Interventions Are Scarce
"Mister, I've been in a really bad mood for the last few years, so I'd appreciate it if you'd just leave me alone." - Wyatt Earp