Muotisuunnittelija kopioinnista syytettynä

Viimeisimpiä uutisia Pohjois-Amerikan tämän päivän intiaanien maailmasta.

Valvoja: Navajo Ashkii

Avatar
Navajo Ashkii
Viestit: 111
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2021 9:20 am

Muotisuunnittelija kopioinnista syytettynä

Viesti Kirjoittaja Navajo Ashkii »

Muotisuunnittelija kopioinnista syytettynä

Yksi Indian Countryn tunnetuimmista muotisuunnittelijoista joutui tulen kohteeksi julkistettuaan kokoelman, jossa on silmiinpistäviä yhtäläisyyksiä toisen alkuperäisen taiteilijan töiden kanssa.
Bethany Yellowtail pyrki uudella tuotesarjalla kiinnittämään huomiota "innostaviin" alkuperäiskansojen naisiin ympäri maailmaa.

Mutta kiista nousi nopeasti sen jälkeen, kun toinen intiaaneihin kuuluva taiteilija, comanche-taiteilija Wakeah Jhane huomautti, että kaupalliset mallit seuraavat tarkasti työtä, jonka hän kehitti kaksi vuotta sitten tukeakseen syntyperäisiä naisia ​​ja alkuperäisiä perheitä, joihin COVID-19-pandemia vaikuttaa.

"Se. että valkoisten omistamat yritykset varastavat alkuperäiskansojen malleja, on hyvin loukkaavaa", toteaa Jhane. "Mutta se, että alkuperäiskansoihin lukeutuva taiteilija varastaa toiselta alkuperäiskansoihin lukeutuvalta taiteilijalta, nostaa koko asian aivan uudelle tasolle".

Jhanen vuoden 2020 tyot kuvaavat alkuperäisiä naisia ​​kulttuurisesti tunnistettavissa ulkomuodoissa. Yksi hahmo esimerkiksi edustaa pueblo-ihmisiä perinteisessä mekossa, kun taas toisessa on syntyperäinen havaijilainen nainen kukkapäähineineen. Kolmannessa on henkilö, jolla on kasvotatuointi, kulttuuriperinne, joka on nähty alkuperäiskansojen keskuudessa Kaliforniasta Uuteen-Seelantiin ja Alaskaan. Naisia ​​esittelevistä hahmoista puuttuvat määritellyt kasvonpiirteet, tyylillinen yksityiskohta, joka kulkee läpi Jhanen yli vuosikymmenen ajan luomissa päälinjan taideteoksissa.

Mutta Yellowtail, Northern Cheyenne-heimon kansalainen, joka sanoo kuuluvansa myös varisheimoon, kiistää jyrkästi yrityksensä varastaneen toisen syntyperäisen taiteilijan työn. Antamassaan lausunnossa hän kumosi vuoden 2022 mallistoa vastaan esitetyt "väärät väitteet", jotka hänen mukaansa perustuivat hänen "oman talonsa graafisen suunnittelijan" luomaan "alkuperäiseen taideteokseen".

Indianz.com 29.4.2022: Fashion designer Bethany Yellowtail denies ‘false allegation’ of artistic theft
"En voi uskoa, että olisimme hyödyttömiä - taikka muuten Jumala ei olisi luonut meitä. On olemassa vain yksi Jumala ja hän katselee alas meitä kaikkia. Me kaikki olemme Jumalan lapsia. Aurinko, pimeys ja tuulet - kaikki ne kuuntelevat, mitä meillä on sanottavaa." - Geronimo