National Bison Range takaisin intiaaneille

Viimeisimpiä uutisia Pohjois-Amerikan tämän päivän intiaanien maailmasta.

Valvoja: Navajo Ashkii

Avatar
Navajo Ashkii
Viestit: 111
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2021 9:20 am

National Bison Range takaisin intiaaneille

Viesti Kirjoittaja Navajo Ashkii »

National Bison Range takaisin intiaaneille

Rummutuksen ääni täytti National Bison Range -alueen kumpuilevat kukkulat. Yhdistyneiden salish- ja kootenai-heimojen jäsenet ja naapurit kokoontuivat suuren teltan alle laulamaan ja tanssimaan historiallisen tapahtuman kunniaksi: heimot saivat takaisin Bison Range -alueen hallinnon yli vuosisadan liittovaltion hallinnon ja lähes kaksi vuosikymmentä kestäneiden neuvottelujen jälkeen.

Tämä kaikki juontaa juurensa vuoden 1855 sopimukseen, jolloin intiaanien oikeuksia ei kunnioitettu ja hallitus valtasi tämän maan", sanoi Stephanie Gillin, CSKT:n luonnonvaraosaston villieläinbiologi.

Ilman heimojen suostumusta liittovaltion hallitus perusti National Bison Range -alueen vuonna 1908 19 000 hehtaarin suojelualueeksi Flathead Indian Reservationin keskelle. Heimojäsenet suljettiin biisonien alueen hallinnan ulkopuolelle huolimatta siitä, että he osallistuivat biisonilauman luomiseen.

CSKT:n tuottaman elokuvan "In the Spirit of Atatice" mukaan Atatice-niminen mies huomasi 1870-luvulla, että biisonien määrä oli laskemassa Flathead Valleyssä, ja hän toivoi voivansa aloittaa lauman kasvattamisen heimomailla. Vaikka Ataticen visio ei toteutunut, hänen poikansa Latati jatkoi myöhemmin isänsä työtä. Kulkiessaan biisoninmetsästyksessä Kalliovuorten itäpuolella Latati päätti johtaa orpovasikoiden lauman alueen yli ja takaisin Flathead Reservationiin. Eläimet kukoistivat hänen hoidossaan ja niistä tuli ensimmäinen hoidettu biisonilauma Flathead Valleyssa.

"Tänään olemme täällä kunnioittaaksemme esi-isiemme näkemystä, ennakointia, viisautta ja rohkeutta ja erityisesti Ataticea ja hänen poikaansa Latatia", kuvernööriluutnantti Kristen Juras kertoi juhlijoille lauantaina.

CSKT:n heimojen puheenjohtaja Tom McDonald sanoi, että Bison Range -alueen palauttaminen heimojen hallintaan on muutakin kuin pelkkää maata. Hän sanoi, että korjaamalla pitkäaikaisen vääryyden se auttaa lisäämään luottamusta ja rohkaisemaan yhteistyötä heimokansojen ja valtion virastojen välillä, palauttaen kunnian kerran rikotuille sopimuksille ja sallien heimojen hallita maata niin kuin he olivat tehneet jo tuhansia vuosia.

Montana Free Press 24.5.2022: A Bison Range homecoming
"En voi uskoa, että olisimme hyödyttömiä - taikka muuten Jumala ei olisi luonut meitä. On olemassa vain yksi Jumala ja hän katselee alas meitä kaikkia. Me kaikki olemme Jumalan lapsia. Aurinko, pimeys ja tuulet - kaikki ne kuuntelevat, mitä meillä on sanottavaa." - Geronimo