Sacheen Littlefeather ja etniset petokset

Viimeisimpiä uutisia Pohjois-Amerikan tämän päivän intiaanien maailmasta.

Valvoja: Navajo Ashkii

Avatar
Wyatt Earp
Site Admin
Viestit: 22
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2021 6:21 am

Sacheen Littlefeather ja etniset petokset

Viesti Kirjoittaja Wyatt Earp »

Sacheen Littlefeather ja etniset petokset

Kun Sacheen Littlefeather kuoli 2. lokakuuta 2022, näyttelijän ja aktivistin elämää pohdiskelevat muistokirjoitukset pitivät häntä intiaanien edelläkävijänä.
Sacheen Littlefeather (alk. Marie Louise Cruz, 14. marraskuuta 1946 Salinas, Kalifornia, Yhdysvallat – 2. lokakuuta 2022 Novato, Kalifornia, Yhdysvallat[2]) oli yhdysvaltalainen alkuperäiskansa-aktivisti, näyttelijä ja malli. Hänet muistetaan vuoden 1973 Oscar-palkintojen jakotilaisuudesta, jossa hän kieltäytyi Marlon Brandon puolesta tälle Kummisetä-elokuvasta myönnetystä palkinnosta. Brando boikotoi Oscar-tilaisuutta, sillä hän vastusti vääristynyttä tapaa, jolla Hollywood esitti Amerikan alkuperäiskansoja elokuvatuotannoissa. Samalla Brando halusi kiinnittää laajan yleisön huomion Wounded Kneen valloitukseen.

Sacheen Littlefeather syntyi Kalifornian Salinasissa. Hänen nimensä oli alkujaan Marie Cruz. Hänen isänsä kuului, hänen omien sanojensa mukaan, apasseihin ja yaquihehin ja hänen äitinsä oli eurooppalaistaustainen yhdysvaltalainen. Littlefeatherin kasvatti pääosin hänen äitinsä vanhemmat. Hän alkoi kiinnostua omasta identiteetistään opiskellessaan Haywardin collegessa. Hän osallistui muun muassa vuonna 1969 Alcatrazin valtaukseen, jonka aikana hän otti myös käyttöönsä nimen Sacheen Littlefeather.

Littlefeather pääsi 1970-luvulla opiskelemaan sanfranciscolaiseen American Conservatory Theateriin. Hän työskenteli tämän jälkeen radiotuotannoissa ja televisiomainoksissa, mutta hän ei juuri saanut rooleja Hollywood-elokuvista.

Littlefeather tapasi Marlon Brandon, kun hän oli 1970-luvun alussa puhumassa Yhdysvaltain telehallintoviraston tilaisuudessa rotu- ja vähemmistöasioista. Brando pyysi Littlefeatheria edustamaan häntä vuoden 1973 Oscar-gaalassa. Brando aikoi boikotoida gaalaa protestina tavalle, jolla elokuva-ala kuvasi Yhdysvaltain alkuperäisasukkaita. Brando halusi myös tuoda esiin Wounded Kneen tilanteen, jossa Amerikan intiaaniliikkeen edustajat olivat vastakkain Yhdysvaltain liittovaltion sheriffin ja muiden lainvalvojien kanssa.

Brando olisi saanut gaalassa parhaan miespääosan Oscarin elokuvasta Kummisetä. Littlefeather nousi Marlon Brandon puolesta lavalle ja kertoi, että Brando kieltäytyy palkinnosta alkuperäisasukkaiden kohtelun vuoksi. Hän ei kuitenkaan saanut lukea Brandon kirjoittamaa viestiä, vaan hän sai vain 60 sekuntia aikaa sanoa sanottavansa. Littlefeather sai kuitenkin puheen myöhemmin esille lehdistötilaisuudessa, ja The New York Times julkaisi sen kolme päivää myöhemmin. Littlefeather sai gaalassa sekä applodeja että buuauksia, mutta yleisön vastaanotto gaalan jälkeen oli pääosin kielteinen. Monet näyttelijät, kuten John Wayne, Clint Eastwood ja Charlton Heston, arvostelivat Brandoa ja Littlefeatheria. Yhdysvaltain elokuva-akatemia pyysi Littlefeatherilta lähes 50 vuotta myöhemmin anteeksi tämän saamaa kohtelua.

Littlefeatherilla oli Oscar-gaalan jälkeisinä vuosina rooleja muun muassa elokuvissa The Trial of Billy Jack (1974), The Gang that Couldn't Shoot Straight ja Winter Hawk sekä televisiossa. Littlefeather sanoo joutuneensa Hollywoodin ”mustalle listalle”. Hän menetti myös näyttelijäinliitto SAG:n jäsenyyden.

Littlefeather lopetti uransa pian tämän jälkeen. Hän opiskeli Antiochin yliopistossa holistista hoitoa, kirjoitti terveysaiheisia kolumneja kiowojen sanomalehteen ja opetti perinteistä lääketiedettä Tucsonissa. Hän perusti Pohjois-Amerikan alkuperäisasukkaiden esiintyvien taiteilijoiden rekisterin ja oli edistämässä alkuperäisasukkaiden huomioimista televiossa ja elokuvissa. (Wikipedia)
Kaikki muuttui viimeistään siinä vaiheessa, kun Sacheen Littlefeatherin hautajaiset olivat ohi. Tällöin esitettiin, että Sacheen Littlefeather itse ei ollutkaan laisinkaan intiaani. Hänen kahden sisarensa mukaan hänellä ei ollut laisinkaan White Mountain Apache- tai Yaqui-perimää geeneissään. Hän oli tämän mukaan syyllistynyt etniseen petokseen ja esiintynyt koko elämänsä ja uransa ajan intiaanina, vaikkei sitä laisinkaan ollutkaan.

Tämä on tietysti ollut suuri shokki monille, sillä Sacheen Littlefeather oli ollut suuri sankaritar uuden sukupolven Amerikan intiaanien keskuudessa.

Asiaa selvitellyt tutkija, joka opettaa Amerikan intiaanien kulttuurista omaksumista, uskoo, että Littlefeatherin alkuperäisen identiteetin tutkiminen on välttämätöntä, vaikka se merkitseekin sitä, että sankarittaren taru vedetään alas. "Pretendialismi" – teko, jossa teeskennellään edustettavan Amerikan intiaanien kulttuuria ja perimää – tekee todellista haittaa, ja Littlefeatherin tapaus saattaa valaista sitä, miksi ihmiset esittävät tällaisia ​​väitteitä ja kuinka he selviävät siitä.

Indianz.com 28.10.2022: Sacheen Littlefeather and ethnic fraud – why the truth is crucial, even it it means losing an American Indian hero
"Mister, I've been in a really bad mood for the last few years, so I'd appreciate it if you'd just leave me alone." - Wyatt Earp