Intiaanit ja kalkkunat

Intiaanien mailla, preerioilta vuorille - hiljaisuutta ja viisautta, sotahuutoja ja rumpujen kuminaa.

Valvoja: Navajo Ashkii

Avatar
Navajo Ashkii
Viestit: 109
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2021 9:20 am

Intiaanit ja kalkkunat

Viesti Kirjoittaja Navajo Ashkii »

Kuva

Farmari ja kalkkuna, kuva Copyright www.freepik.com.

Intiaanit ja kalkkunat

Kalkkuna kuuluu amerikkalaisten kiitospäivään ja jouluun. Mutta jo satoja vuosia ennen näitä traditioita Kaakkois-Amerikan intiaanit kasvattivat kalkkunoita. Amerikassa on varsin vähän sellaisia eläimiä, jotka siellä on domestikoitu eli kesytetty ja kasvatettu ihmisen hyötyeläimiksi. Ensimmäistä kertaa tutkijat esittävät nyt, että kalkkunoiden kasvattamisen Amerikassa aloittivatkin intiaanit, eivät valkoiset.

Ensimmäistä kiitospäivää kalkkunoineen Amerikassa juhlittiin vuonna 1621. Mutta jo satoja vuosia ennen sitäkin intiaanit napostelivat kalkkunoita suihinsa mitä suurimmalla mielihyvällä. Kalkkunoita hyödynnettiin myös muuten, niiden höyheniä käytettiin nuolissa, päähineissä ja vaatteissa. Kalkkunan luista intiaanit valmistivat erilaisia työkaluja sekä kaluja ja esineitä seremonioihinsa. Myös intiaanien taide-esineissä olivat kalkkunat mukana vaikkapa kaiverruksina.

Kalkkunoista intiaanit suosivat erityisesti koiraita, koska ne ovat höyheniltään värikkäämpiä, kuin naaraat. Tämä on käynyt ilmi, kun on tutkittu intiaanien hyödyntämien kalkkunoiden säilyneitä luita.

ScienceDaily: Native Americans raised turkeys long before first Thanksgiving.
"En voi uskoa, että olisimme hyödyttömiä - taikka muuten Jumala ei olisi luonut meitä. On olemassa vain yksi Jumala ja hän katselee alas meitä kaikkia. Me kaikki olemme Jumalan lapsia. Aurinko, pimeys ja tuulet - kaikki ne kuuntelevat, mitä meillä on sanottavaa." - Geronimo