Intiaanit maailman pisimpiä 1800-luvulla

Intiaanien mailla, preerioilta vuorille - hiljaisuutta ja viisautta, sotahuutoja ja rumpujen kuminaa.

Valvoja: Navajo Ashkii

Avatar
Navajo Ashkii
Viestit: 109
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2021 9:20 am

Intiaanit maailman pisimpiä 1800-luvulla

Viesti Kirjoittaja Navajo Ashkii »

Intiaanit maailman pisimpiä 1800-luvulla

Ehkä yllättävältäkin kuulostava tieto on se, että intiaanien parissa oli 1800-luvulla heimoja, joissa miesten keskipituus oli suurempi, kuin missään muualla maailmassa, kuten Euroopassa.

Tennesseen Yliopiston antropologit ovat tutkineet antropologian isäksi kutsutun Franz Boasin 1800-luvulla tekemiä selvityksiä. Hän on mm. mitannut ja ylöskirjannut 1123:n, miespuolisen tasankointiaanin pituudet. Nämä "tasankojen ratsastavat intiaanit" kuuluivat kahdeksaan eri intiaaniheimoon. Franz Boas havaitsi, että kaikissa näissä kahdeksassa heimossa miehet olivat pidempiä, kuin olivat aikakauden valkoiset miehet - ja joidenkin heimojen miehet olivat huomattavastikin pidempiä.

Franz Boasin tutkimia heimoja olivat Assiniboine, Blackfeet, Crow, Sioux, Arapaho, Cheyenne, Kiowa ja Comanche. 1800-luvun puolivälissä amerikkalaisten, valkoisten miesten keskipituus oli 168 cm ja Euroopassa miesten keskipituus oli vielä hieman pienempi. Intiaaneissa tuohon aikaan pisimpiä olivat cheyennet, joilla miesten keskipituus oli 178 cm. Arapaho-miesten keskipituus oli 175 cm, crow-miesten keskipituus oli 174 cm ja sioux-miesten keskipituus oli 173 cm.

Pisimmät yksittäiset intiaanimiehet olivat parimetrisiä. Esimerkiksi apassipäällikkö Mangas Coloradas oli pituudeltaan 198 cm.

Kuva

Touch the Clouds istuu kuvan vasemmassa reunassa, kuva vuodelta 1877, kun intiaanit olivat Washingtonissa tapaamassa Yhdysvaltain presidenttiä, Rutherford Birchard Hayesia.

Todellinen jättiläinen noina aikoina oli myös lakotapäällikkö Touch the Clouds, hänellä oli mokkasiineissaan mittaa joidenkin lähteiden mukaan jopa 206 cm, mutta todennäköisimmin hänen pituutensa oli noin 196 cm. Nimensä mukaisesti hän kosketti päällään jo pilviä. Hänellä oli painoakin 130 kg ja hän on taistelijan varustuksissaan ollut varmasti aikalaisille hyvin pelottava näky.

Intiaanien pituuden taustalla ovat olleet mm. heidän terveelliset elintapansa, heidän monipuoliset ja terveelliset ruokavalionsa ja myös se, että heimoissa terveydenhoitokin oli merkittävässä asemassa. Intiaanit eivät olleet niin rikkaita, kuin valkoiset, mutta he elivät huomattavasti terveellisemmin. He söivät paljon proteiinipitoista lihaa ja myös erilaisia vihanneksia aikana, jolloin monille valkoisille miehille vihannekset olivat tyystin tuntemattomia.

Vielä 1900-luvun alkupuolella suomalaismiehet olivat vain 167,7 senttiä pitkiä ja naiset 153,9 senttiä. Nykyisin suomalaisten miesten keskipituus on 179 - 180 cm. Täällä on siten saavutettu sama keskipituus, joka cheyenne-miehillä oli jo lähes 200 vuotta sitten.

Lähde
Notes from the Frontier: STANDING TALL: 1800s Native Americans Were Tallest in the World.
"En voi uskoa, että olisimme hyödyttömiä - taikka muuten Jumala ei olisi luonut meitä. On olemassa vain yksi Jumala ja hän katselee alas meitä kaikkia. Me kaikki olemme Jumalan lapsia. Aurinko, pimeys ja tuulet - kaikki ne kuuntelevat, mitä meillä on sanottavaa." - Geronimo