Karjapaimenet taiteilijoiden ikuistamina

Helpoimmin Villistä Lännestä muistetaan sodat, seriffit ja sankarit. Todellisia Lännen asuttajia ja sankareita olivat ne lukemattomat, nimettömiksi ja kasvottomiksi jääneet uurastajat, jotka raivasivat ja asuttivat maan.

Valvoja: Navajo Ashkii

Avatar
Thomas Custer
Viestit: 5
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2021 12:33 pm

Karjapaimenet taiteilijoiden ikuistamina

Viesti Kirjoittaja Thomas Custer »

Karjapaimenet eli cowboyt taiteilijoiden ikuistamana

Kuvat The Booth Museum of Western Art - Copyright JR P - Creative Commons

Lännen laajat ja laveat ruohostomaat, preeriat ja raikas vesi mahdollistivat laajamittaisen karjankasvatuksen. Niinpä Etelävaltioiden rancheilla kasvatettiinkin tuhansittain lehmiä. Niitä kaitsemaan ja myös kuljettamaan laajan karjakaupan myötä pohjoisiin osavaltioihin, tarvittiin karjapaimenia - jotka tunnemme nimityksellä cowboyt.

Karjatila toisensa jälkeen syntyi kasvattamaan nautoja, jotka aikanaan kuljetettiin suurissa karjanajoissa lihan ostajille. Tällaisella karjanajolla saattoi olla mittaa parituhatta kilometriä ja se kestikin pisimmillään nelisen kuukautta. Näissä karjanajoissa cowboyt riensivät ratsuillaan laumojen kupeilla.

Villissä lännessä eli Mississipin ja Kalliovuorten välisellä alueella, arvellaan työskennelleen parhaimmillaan 30 000 cowboyta. Muita, muualla maailmassa vähemmän tunnettuja nimityksiä Amerikassa cowboyn sijaan olivat vaquero, cowpunch, cowhand ja buckaroo.

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Cowboyn oli usein istuttava hevosensa selässä, satulassa, tunti toisensa perään. Niinpä satulan rakenteeseen ja mukavuuteen kiinnitettiin suurta huomiota. Lännensatulat eroavat monellakin tavalla muista satuloista. Lännenratsastuksessa käytettävässä satulassa on hyvin korkea etu- ja takakaari. Espanjalaisten valloittajien satulaa muistuttava lännensatula on suunniteltu työsatulaksi ja on siksi erittäin mukava istua.

Cowboyn oli osattava heittää lassoa, saadakseen vangituksi juoksevan hevosen taikka lehmän. Tämä lasso oli 10-15 metriä pitkä, punottu hamppuköysi. Lasso-sanan alkuperä on meksikolaisten kielessään käyttämästä sanasta lazo.

Lassoa tarvittiin myös silloin, kun saatiin kiinni hevosvarkaita. Hevosvarkaus oli murhaakin pahempi rikos, ja hevosvarkaat hirtettiin kiinni saataessa lähimpään puuhun, lassolla.
"Ei ole mitään pelättävää. Seitsemäs ratsuväkirykmentti selviytyy kaikista niistä haasteista, joita se kohtaa." - Ratsuväenkomentaja George Armstrong Custer, vähentäessään ratsuväkirykmenttinsä vahvuutta hieman ennen Little Bighornin taistelua, jossa hän miehineen tuli täydellisesti lyödyksi.