Yhdysvaltain sisällissota

Helpoimmin Villistä Lännestä muistetaan sodat, seriffit ja sankarit. Todellisia Lännen asuttajia ja sankareita olivat ne lukemattomat, nimettömiksi ja kasvottomiksi jääneet uurastajat, jotka raivasivat ja asuttivat maan.

Valvoja: Navajo Ashkii

Avatar
Thomas Custer
Viestit: 5
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2021 12:33 pm

Yhdysvaltain sisällissota

Viesti Kirjoittaja Thomas Custer »

Kuva

Etelävaltioiden menestyksekäs kenraali ja Konfederaation armeijan ylipäällikkö Robert E. Lee ratsailla jo tappion tunnelmissa. Ylipäällikkönä toimiessaan Lee saavutti lukuisia voittoja 1863, mutta yrittäessään tunkeutua Potomacjoen yli pohjoisille alueille hän kärsi tappion Meaden joukoille Gettysburgissa. Leen häviö Appomattoxissa kenraali Grantin armeijalle johti antautumiseen ja sodan päättymiseen vuonna 1865.

Kuvat The Booth Museum of Western Art - Copyright JR P - Creative Commons

Yhdysvaltain sisällissota 1861 - 1865

Pohjois- ja etelävaltioiden välinen sisällissota alkoi 12.4.1861, kun etelävaltioiden joukot tulittivat Etelä-Carolinassa, Fort Sumterin linnakkeeseen sijoitettuja liittovaltion joukkoja. Jännitys ja lopulta sota pohjoisten ja eteläisten osavaltioiden välillä oli seurausta alueiden jyrkästä erilaisuudesta sekä erilaisesta suhtautumisesta orjakysymykseen.

Etelävaltioissa orjuutta kannatettiin. Etelän plantaasitalous nojasi kokonaisuudessaan Afrikasta tuotujen orjien käytölle. Orjuutta merkittävämpi tekijä sodan syitä etsittäessa on kuitenkin etelä- ja pohjoisvaltioiden taloudellisen ja yhteiskunnallisen järjestelmän erilaisuus, ja siitä aiheutuneet intressien ristiriidat. Etelä halusi myydä puuvillaa suoraan Eurooppaan, mutta pohjoisvaltioiden teollisuus halusi, että mahdollisimman paljon puuvillasta jalostettiin ensin pohjoisvaltioiden tehtaissa. Liittovaltio tuki tätä tullipolitiikallaan. Etelälle jäi vain raaka-aineiden tuottajan asema pohjoisen rikastuessa kehittyneemmän teollisuutensa ansiosta.

Ennen puhjennutta sisällissotaa kärjistynyt tilanne johti siihen, että eteläiset valtiot erosivat liittovaltiosta ja perustivat oman liittovaltionsa, konfederaation. Ensimmäisenä liittovaltiosta erosi Etelä-Carolina ja siihen liittyivät pian myös Mississippi, Florida, Alabama, Georgia, Louisiana ja Texas. Sodan sytyttyä vielä Virginia, Arkansas, Tennessee ja Pohjois-Carolinakin liittyivät eteläiseen konfederaatioon.

Kuva

9.4.1865 sisällissota päättyi pohjoisvaltioiden, joilla oli materiaalinen ja tekninen ylivoima, voittoon - vaikkakin etelällä oli ollut joukkojensa johdossa paremmat kenraalit. Presidentti Abraham Lincolnin laatiman esityksen mukaisesti eteläiset valtiot palautettiin rauhanteon yhteydessä varsin lievin ehdoin unionin yhteyteen. Kaikki etelän puolella taistelleet saivat heti armahduksen, kun olivat valmiit vannomaan uskollisuusvalan unionille.
"Ei ole mitään pelättävää. Seitsemäs ratsuväkirykmentti selviytyy kaikista niistä haasteista, joita se kohtaa." - Ratsuväenkomentaja George Armstrong Custer, vähentäessään ratsuväkirykmenttinsä vahvuutta hieman ennen Little Bighornin taistelua, jossa hän miehineen tuli täydellisesti lyödyksi.