Sumakki

Kasvien, puiden ja pensaiden käyttöä mitä erilaisimmin tavoin. - Keltamänty. Amerikan järviruoko. Amerikanluumu. Intiaanisivellin.

Valvoja: Navajo Ashkii

Avatar
Navajo Ashkii
Viestit: 111
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2021 9:20 am

Sumakki

Viesti Kirjoittaja Navajo Ashkii »

Kuva

Sumakki, kuva Copyright Nayuki, Creative Commons.

Sumakit eli nystysumakit (Rhus)

Sumakit eli nystysumakit (Rhus) on kasvisuku sumakkikasvien heimossa. Sukuun kuuluu noin 200 lajia (Toxicodendron-suku mukaan lukien), joita kasvaa maailman lauhkeilla ja lämpimillä alueilla. Ne ovat tavallisesti kaksikotisia puita, pensaita tai liaaneja. Sumakeista monet ovat hyötykasveja, esimerkiksi koristekasveja, tanniinien tai mausteiden lähteitä.

Monet intiaaniheimot käyttivät sumakin eri osia mitä erilaisimpien sairauksien hoitoon, ripulista astmaan ja kurkkukivusta sydänoireisiin. Myös haavat, ihottumat, oksentelut ja verenvuodot hoidettiin sumakilla.

Marjoista, juurista, kuorista ja lehdistä voitiin valmistaa erilaisia väriaineita. Marjoja käytettiin myös mausteissa ja marjoista saatiin kirpeää ja virkistävää juomaa.

Lehtiä voitiin sekoittaa myös tupakkaan, ja näin saatiin hyvin hienotuoksuista tupakkaa. Tupakkahan oli intiaaneille pyhä kasvi, jolla oli syviä uskonnollisia merkityksiä. Tupakkaa ei poltettu ajanvietteenä, kuten meillä. Se oli varattu seremoniallisia sauhutteluja varten ja sillä sinetöitiin kauppa- ja ystävyyssuhteita.

Lähteet:
American Indian Health and Diet Project: Sumac
Seura, Jani Kaaro: Tupakka oli intiaanien pyhä kasvi
"En voi uskoa, että olisimme hyödyttömiä - taikka muuten Jumala ei olisi luonut meitä. On olemassa vain yksi Jumala ja hän katselee alas meitä kaikkia. Me kaikki olemme Jumalan lapsia. Aurinko, pimeys ja tuulet - kaikki ne kuuntelevat, mitä meillä on sanottavaa." - Geronimo