Keltamänty Pinus Ponderosa

Kasvien, puiden ja pensaiden käyttöä mitä erilaisimmin tavoin. - Keltamänty. Amerikan järviruoko. Amerikanluumu. Intiaanisivellin.

Valvoja: Navajo Ashkii

Avatar
Navajo Ashkii
Viestit: 111
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2021 9:20 am

Keltamänty Pinus Ponderosa

Viesti Kirjoittaja Navajo Ashkii »

Kuva

Kuva keltamännystä Copyright Chris M Morris - Creative Commons

Keltamänty (Pinus ponderosa)

Pohjois-Amerikan länsiosassa kasvaa keltamänty eli lännenkeltamänty, jota on nimitetty myös ponderosamännyksi. Nimensä puu on saanut runkonsa keltaoranssista kaarnasta. Nuorten puiden kaarna on hyvin tummaa, lähes mustaa. Keltamänty kasvaa luonnonvaraisena Kanadan, Yhdysvaltojen ja Meksikon länsiosissa, yleensä vuoristoissa. Kanadassa se kasvaa vain Brittiläisessä Kolumbiassa. Yhdysvalloissa sitä on länsirannikolta itään Pohjois-Dakotaan ja Texasiin saakka.

Keltamänty on suurikokoinen ainavihanta havupuu. Se voi saavuttaa peräti 72 metrin korkeuden ja runko voi olla paksuudeltaan eli läpimitaltaan 2,5 metriä.

Kuva

Kuva keltamäntymetsästä Copyright Skip Russell - Creative Commons

Ravintona, lääkekasvina ja rakennusaineena

Eri intiaaniheimot käyttivät keltamännyn eri osia erilaisiin tarkoituksiin. Sitä käytettiin lääkkeissä ja
ruoka-aineissa. Siitä saatiin kuituja säikeisiin ja sitä käytettiin sinisen värin aikaansaamisessa. Luonnollisestikin keltamännystä saatiin polttopuuta ja myös rakennuspuuta.

Lääkkeeksi keltamännystä saatiin pihkaa, jota käytettiin silmien ja selkäsärkyjen hoitoon ja siitä saatiin
myös hyvää deodoranttia kainaloihin. Eivät intiaanitkaan halunneet lemuta hieltä, vaan mieluumminkin ihanan raikkaalta keltamännyn pihkalta. Antiseptisena aineena keltamännyn pihkalla hoidettiin myös erilaisia ihon tulehduksia ja ihovammoja, haavoja ja palovammoja.

Lääkkeenä pihkaa eli luonnonhartsia ja keltamännyn oksia käytettiin myös lämmittäen yrttihöyrynä hengitysteiden raikastavaan hoitoon. Pihkaa myös pureskeltiin suussa purukumin tapaan.

Ravintona keltamännystä käytettiin sen siemeniä ja kuoren sisäosaa. Vain 8 mm:n pituiset siemenet murskattiin ja niitä voitiin käyttää leivän valmistamiseen. Kuoren sisäosaa syötiin sellaisenaan, mutta useimmiten se kuivattiin, jauhettiin jauheeksi ja sitä lisättiin keittoihin tai jatkeeksi leipätaikinaan.

Koritöissä käytettiin keltamännyn neulasia.

Lähteenä
Oregon Encyclopedia: Frank A. Lang: Ponderosa pine
naturalmedicinalherbs.net: Ponderosa Pine


Intiaanien lääkekasvit
"En voi uskoa, että olisimme hyödyttömiä - taikka muuten Jumala ei olisi luonut meitä. On olemassa vain yksi Jumala ja hän katselee alas meitä kaikkia. Me kaikki olemme Jumalan lapsia. Aurinko, pimeys ja tuulet - kaikki ne kuuntelevat, mitä meillä on sanottavaa." - Geronimo