Kolmioka, papavi ja kentuckynkahvipuu

Kasvien, puiden ja pensaiden käyttöä mitä erilaisimmin tavoin. - Keltamänty. Amerikan järviruoko. Amerikanluumu. Intiaanisivellin.

Valvoja: Navajo Ashkii

Avatar
Navajo Ashkii
Viestit: 109
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2021 9:20 am

Kolmioka, papavi ja kentuckynkahvipuu

Viesti Kirjoittaja Navajo Ashkii »

Kuva

Kolmioka, kuva Copyright geneva_wirth, Creative Commons.

Kolmioka (Gleditsia triacanthos) ja cherokeet

Intiaanien kulttuuri ei jättänyt jälkeensä temppeleitä ja pyramideja, mutta se jätti pysyviä jälkiään siihen ekoympäristöön, jossa he elivät. Kautta eteläisten Appalakkien kasvaa kolmioka niillä paikoilla, joilla cherokeet vuosisatoja sitten elivät. Cherokeet kasvattivat kolmiokaa monenlaisiin käyttötarkoituksiin. He saivat siitä sokeria, puuta erilaisiin käyttötarkoituksiin kuten aseisiinsa ja myös spiritualistisiin tarkoituksiin.

Alunalkaen tutkijat havaitsivat kolmioan ja cherokeiden yhteyden siitä, että kun osui paikalle, jossa kasvoi kolmiokaa - niin kivenheiton etäisyydellä siitä oli aina muinainen cherokeiden asuinpaikka.

Kuva

Papavin hedelmät, kuva Copyright Wendell Smith, Creative Commons.

Intiaanit muovasivat ympäristöään, kasvattamalla myös monia muita puu- ja kasvilajeja, kuin kolmiokaa. Näihin kuuluivat papavi (Asimina triloba), joka on annoonakasvien heimoon kuuluva kesävihanta hedelmäpuu - ja kentuckynkahvipuu (Kentucky coffeetree) (Gymnocladus dioicus), sekä oletettavasti monet muut.

Kuva

Kentuckynkahvipuu, kuva Copyright K M, Creative Commons.

Kentuckynkahvipuuta intiaanit käyttivät ravintoon, lääkkeisiin ja seremoniallisiin tarkoituksiin. Puun siemenistä voidaan valmistaa juomaa ja siitä syystä valkoiset antoivat puulle nimeksi kahvipuu. Juomaa saattoi nauttia kahvin korvikkeena.

Lähteet:
Andrew R. VanNatta: Ecological Importance of Native Americans Culture to the
Kentucky Coffee Tree (Gymnocladus dioicus) .
ScienceDaily: Forests reveal lingering effects of native cultures.
"En voi uskoa, että olisimme hyödyttömiä - taikka muuten Jumala ei olisi luonut meitä. On olemassa vain yksi Jumala ja hän katselee alas meitä kaikkia. Me kaikki olemme Jumalan lapsia. Aurinko, pimeys ja tuulet - kaikki ne kuuntelevat, mitä meillä on sanottavaa." - Geronimo