Sivu 1/1

Sumakki

Lähetetty: Pe Syys 03, 2021 12:02 pm
Kirjoittaja Navajo Ashkii
Kuva

Sumakki, kuva Copyright Nayuki, Creative Commons.

Sumakit eli nystysumakit (Rhus)

Sumakit eli nystysumakit (Rhus) on kasvisuku sumakkikasvien heimossa. Sukuun kuuluu noin 200 lajia (Toxicodendron-suku mukaan lukien), joita kasvaa maailman lauhkeilla ja lämpimillä alueilla. Ne ovat tavallisesti kaksikotisia puita, pensaita tai liaaneja. Sumakeista monet ovat hyötykasveja, esimerkiksi koristekasveja, tanniinien tai mausteiden lähteitä.

Monet intiaaniheimot käyttivät sumakin eri osia mitä erilaisimpien sairauksien hoitoon, ripulista astmaan ja kurkkukivusta sydänoireisiin. Myös haavat, ihottumat, oksentelut ja verenvuodot hoidettiin sumakilla.

Marjoista, juurista, kuorista ja lehdistä voitiin valmistaa erilaisia väriaineita. Marjoja käytettiin myös mausteissa ja marjoista saatiin kirpeää ja virkistävää juomaa.

Lehtiä voitiin sekoittaa myös tupakkaan, ja näin saatiin hyvin hienotuoksuista tupakkaa. Tupakkahan oli intiaaneille pyhä kasvi, jolla oli syviä uskonnollisia merkityksiä. Tupakkaa ei poltettu ajanvietteenä, kuten meillä. Se oli varattu seremoniallisia sauhutteluja varten ja sillä sinetöitiin kauppa- ja ystävyyssuhteita.

Lähteet:
American Indian Health and Diet Project: Sumac
Seura, Jani Kaaro: Tupakka oli intiaanien pyhä kasvi