Intiaanit taiteilijoiden ikuistamina

Intiaanien mailla, preerioilta vuorille - hiljaisuutta ja viisautta, sotahuutoja ja rumpujen kuminaa.

Valvoja: Navajo Ashkii

Avatar
Navajo Ashkii
Viestit: 111
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2021 9:20 am

Intiaanit taiteilijoiden ikuistamina

Viesti Kirjoittaja Navajo Ashkii »

Intiaanit taiteilijoiden ikuistamana

Kuvat The Booth Museum of Western Art - Copyright JR P - Creative Commons

Intiaaniheimoja oli ja on edelleen tänäkin päivänä yli Pohjois-Amerikan mantereen sadoittain. Meille tutuimpia niistä ovat kirjallisuudesta ja westerneistä apachet, dakotat, lakotat, pawneet, irokeesit, komanssit, navajot, cherokeet, mohawkit, mohikaanit, iowat, kiowat, cheyennet ja missourit - ehkä hieman oudompia vaikkapa jicarillat, opelousat, tillamookit, kickapoot, bellacoolat ja pascagoulat.

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Tuhansia vuosia oli kulunut siitä, kun hevoset olivat Amerikasta kadonneet ja ennen kuin intiaanit ja hevoset löysivät toisensa ja liittyivät yhteen - mutta molemmat olivat kuin luotuja toisilleen. Sen 400 - 500 vuoden aikana, jolloin intiaanit ovat omistaneet hevosia, useat eurooppalaiset kansat ovat liikkuneet hevosineen heidän maillaan. Espanjalaiset, ranskalaiset ja englantilaiset taistelivat vallasta mailla, jotka ikiajat olivat kuuluneet intiaaneille. Heidän mukanaan tulivat hevoset, joista intiaanitkin saivat yhä pitävämmän otteen.

Ensimmäisinä intiaaneista hevosia haltuunsa saivat he, jotka 1500-luvulla olivat kanssakäymisissä espanjalaisten valloittajien kanssa. Ajankohta ei ole vuoden tarkkuudella tiedossa, eikä myöskään se, että miten ensimmäisiä hevosia intiaaneille siirtyi. On mahdollista, että espanjalaiset niitä joitakin antoivatkin, palkkiona niistä palveluksista, joita he intiaaneilta saivat.

Intiaanit oppivat myös varsin varhain ostamaan hevosia ja antoivat vaihtokaupassa niistä mitä erilaisimpia, tulijoiden himoitsemia tarpeita. Myöhemmin intiaaniheimot kuljettivat hevosia toisille, hevosettomille heimoille ja kävivät kauppaa hevosillaan muiden heimojen kanssa.

Hevosia siirtyi intiaaneille myös niin, että he suoraan varastivat niitä. Oli intiaaniheimoja, kuten apassit, jotka myöhemmin erikoistuivat ryöstämään kokonaisia hevoslaumoja, ne ensiksi villiinnyttäen ja pois omistajiltaan ajaen. Hevosia myös karkaili maahan muuttajilta ja villiintyi. Näistä villihevoslaumoista osansa kiinni ottivat myös intiaanit.

https://www.tunturisusi.com/wildwest/intiaanit.htm
"En voi uskoa, että olisimme hyödyttömiä - taikka muuten Jumala ei olisi luonut meitä. On olemassa vain yksi Jumala ja hän katselee alas meitä kaikkia. Me kaikki olemme Jumalan lapsia. Aurinko, pimeys ja tuulet - kaikki ne kuuntelevat, mitä meillä on sanottavaa." - Geronimo