Intiaanit ja arkeoastronomia

Intiaanien mailla, preerioilta vuorille - hiljaisuutta ja viisautta, sotahuutoja ja rumpujen kuminaa.

Valvoja: Navajo Ashkii

Avatar
Navajo Ashkii
Viestit: 109
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2021 9:20 am

Intiaanit ja arkeoastronomia

Viesti Kirjoittaja Navajo Ashkii »

Intiaanit ja arkeoastronomia

Arkeoastronomia on tieteenala, joka pyrkii selvittämään kuinka muinaiset ihmiset tulkitsivat taivaalla näkyviä ilmiöitä, kuten tähtiä ja planeettoja ja niiden liikettä, ja mikä vaikutus näillä oli heidän kulttuuriinsa.

Myös intiaanit seurasivat tarkoin tähtiä. Eliväthän he luonnon keskellä ja näkivät illan tummuessa, kuinka taivaan lukemattomat tähdet syttyivät tuikkimaan.

Kuva

Pohjois-Amerikan eri alkuperäisheimoilla oli erilaisia käsityksiä siitä, mitä tähdet ovat ja mitä ne merkitsevät. Jotkut uskoivat, että yötaivaalla tähtineen oli suuri hengellinen merkitys. Eräissä heimoissa liitettiin tuikkiviin tähtiin ihmisten erilaisia ominaisuuksia. Kaikkien alkuperäiskansojen, myös intiaanien parissa, uskottiin, että taivaalla tähtineen oli olemassa jokin suurempi sanoma ja merkitys. Mikä se olikaan, sitä yritettiin tulkita monin tavoin.

Tähtitaivaan yksi ominaisuus intiaanienkin parissa on ollut se, että se valtavalla suuruudellaan ja käsittämättömyydellään on asettanut heidätkin iltanuotiolla pohtimaan kaikkien ihmisten lailla sitä, että mitä elämä on - mistä me tulemme ja mikä on elämämme tarkoitus.

Päälliköiden neuvosto - Pohjan kruunu

Pawnee intiaanien Skidi-heimo kutsui taivaalla näkyvää tähtien muodostamaa piiriä "päälliköiden neuvostoksi". Heidän mielestään nämä tähtipäälliköt olivat kuin intiaanien vanhimpia jäseniä, jotka antoivat heimolleen neuvojaan ja ratkoivat päivittäisiä ongelmia. Ylimpänä tähtipäälliköillä oli "Päätähti", johon he kaikki olivat yhteydessä ja jota nykyisin kutsutaan Pohjantähdeksi. Skidi-heimolle tämä päätähti edusti heidän jumalaansa, jota he kutsuivat nimellä Tirawahat.

Skidi-heimossakin asuinsijan yläosaan jätettiin aukko, mutta ei vain siksi, että savu menisi ulos, vaan myös siksi, että "neuvoston" tähdet näkyisivät selvästi. Tämän koko heidän neuvostonsa nimi nykyisin on Pohjan kruunu. Se on pieni Herkuleen ja Karhunvartijan välissä oleva pohjoistaivaan tähdistö, joka näyttää puoliympyrältä.

Kuva

Rapusumu on jäänne supernovasta, jonka intiaanitkin näkivät. Supernova oli niin kirkas, että se voitiin nähdä päivälläkin.

Supernova intiaanienkin taivaalla vuonna 1054

New Mexicosta ovat tutkijat löytäneet luolamaalauksen, joka näyttää kuvaavan supernovan räjähdystä. Sehän on huikaisevan kirkas taivaan ilmiö, joka varmasti kaikkina aikoina vetää ihmisten katseet puoleensa. Historiallisena aikana supernovia on nähty vain alle kymmenen kertaa. On päätelty, että tässä on ollut kyseessä supernova, jonka seurauksena taivaalla nykyisin näkyy Rapusumu. Rapusumu eli Äyriäissumu on supernovajäänne Härän tähdistössä. Supernova havaittiin 4. heinäkuuta 1054.

Navajoille tähdet ovat taivaalle viskattuja kvartsinpalasia

Navajojen legendan mukaan Aurinko luotiin kvartsista luomaan valoa ja lämpöä, minkä se muuten tekeekin -ja samasta kvartsista tehty Kuu puolestaan tarjoamaan viileyttä ja kosteutta. Navajot eivät kuitenkaan olleet öiseen aikaan tyytyväisiä valon määrään, ja niinpä Auringon ja Kuun tekemisestä jäljelle jääneet kvartsinpalaset viskattiin taivaalle tähdiksi.

Hopien sininen tähti

Navajojen lailla Hopit ovat uskoneet, että maailmoja on ennen meidän nykyistä maailmaamme ollut useita. Kukin maailma on päättynyt "sinisen tähden ilmestymiseen". Lounaisesta Amerikasta on löydetty hopien kaiverruksia, joista on päätelty, että he ovat uskoneet vieraisiin avaruusolentoihinkin.

Eri heimoilla ja kansoilla samojakin uskomuksia

Vaikka intiaaniheimoilla oli erilaisia, erityisiä tähtimyyttejä, niin myös samanlaisia uskomuksia oli, ei vain eri intiaaniheimojen parissa vaan maailman kaikkien kansojen parissa.

Vaikka maailma on suuri, niin kaikki ihmiset ovat aina eläneet saman tähtitaivaan alla ja vaikka heidän välillään on ollut tuhansia kilometrejä, ovat yhteiset tähtitaivaan ilmiöt synnyttäneet myös yhteisiä myyttejä.

Nat Staff: Heritage Special: Honoring and Understanding Traditions, Customs and Beliefs
"En voi uskoa, että olisimme hyödyttömiä - taikka muuten Jumala ei olisi luonut meitä. On olemassa vain yksi Jumala ja hän katselee alas meitä kaikkia. Me kaikki olemme Jumalan lapsia. Aurinko, pimeys ja tuulet - kaikki ne kuuntelevat, mitä meillä on sanottavaa." - Geronimo