Yellowstonen kansallispuiston intiaanit

Viimeisimpiä uutisia Pohjois-Amerikan tämän päivän intiaanien maailmasta.

Valvoja: Navajo Ashkii

Avatar
Navajo Ashkii
Viestit: 109
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2021 9:20 am

Yellowstonen kansallispuiston intiaanit

Viesti Kirjoittaja Navajo Ashkii »

Yellowstonen kansallispuiston intiaanit

Yellowstonen kansallispuisto (engl. Yellowstone National Park) juhlii tänä vuonna 150-vuotisjuhlaa liittovaltion kansallispuistona.

Yellowstone on ollut hyvin merkittävä paikka intiaaneille jo hyvin kauan aikaa sitten. Todisteita ihmisten asumisesta paikalta on noin 10 000 vuoden takaa. Varsinaisesti Yellowstonen maiden käyttö lisääntyi merkittävästi noin 3 000 vuotta sitten. Noiden aikojen jälkeen ainakin 27 intiaaniheimoa on asunut Yellowstonen mailla.

Ensimmäinen Yellowstonessa käynyt valkoihoinen oli todennäköisesti John Colter, joka vieraili siellä 1800-luvun alussa.

Ratkaiseva ja tuhoisa vuosi intiaanien kannalta oli vuosi 1872, jolloin presidentti Ulysses S. Grant perusti Yellowstonen kansallispuiston ja otti näin maat liittovaltion käyttöön. Päätös vaikutti tuhansiin ihmisiin ainakin 27:stä eri intiaaniheimosta. Yli 10 000 vuoden historia pyyhkiytyi näin pois kynän painalluksella.

Vähitellen intiaaniheimo toisensa jälkeen oli pakotettu siirtymään pois Yellowstonen mailta. Nykyisin ja erityisesti tänä Yellowstonen juhlavuotena 2022 intiaanien ääntä taas kuullaan, kun päätetään Yellowstonen kaltaisten puistomaiden käytöstä ja suojelusta. Sanotaankin, että alkuperäiskansojen äänien tulisi aina olla ympäristönsuojeluliikkeiden eturintamassa.

Indianz.com 1.3.2022: The Native history of Yellowstone National Park
"En voi uskoa, että olisimme hyödyttömiä - taikka muuten Jumala ei olisi luonut meitä. On olemassa vain yksi Jumala ja hän katselee alas meitä kaikkia. Me kaikki olemme Jumalan lapsia. Aurinko, pimeys ja tuulet - kaikki ne kuuntelevat, mitä meillä on sanottavaa." - Geronimo