Venäjän jatkuva vaikutus Alaskassa

Viimeisimpiä uutisia Pohjois-Amerikan tämän päivän intiaanien maailmasta.

Valvoja: Navajo Ashkii

Avatar
Navajo Ashkii
Viestit: 109
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2021 9:20 am

Venäjän jatkuva vaikutus Alaskassa

Viesti Kirjoittaja Navajo Ashkii »

Venäjän jatkuva vaikutus Alaskassa

Kun Venäjä pyrkii liittämään itseensä naapurimaansa Ukrainan väkisin, on syytä muistaa venäläisten historiaa Alaskan alkuperäiskansojen keskuudessa.

Venäläiset tutkimusmatkailijat 1700-luvun alussa raivasivat polun venäläiselle vaikutuskaudelle, joka jatkuu edelleen. Alaskassa monilla paikoilla on edelleen varhaisten venäläisten uudisasukkaiden antamia nimiä.

Myös venäläisten ortodoksinen uskonto näkyy ja vaikuttaa Alaskassa edelleen tänäkin päivänä.

Venäläisillä oli noina aikoina ihan oma Amerikkansa. Venäläinen Amerikka (venäjäksi: Русская Америка, latinoitu: Russkaya Amerika) oli nimi Venäjän imperiumin siirtomaa-omaisuuksille Pohjois-Amerikassa vuosina 1799–1867. Ne koostuivat enimmäkseen nykyisestä Alaskasta Yhdysvalloissa, mutta sisälsivät myös pieniä etuvartiokohtia Kaliforniassa , mukaan lukien Fort Ross, ja kolme linnoitusta Havaijillakin, mukaan lukien venäläinen Fort Elizabeth. Asutukset keskittyivät Alaskaan, mukaan lukien pääkaupunki Novo-Arkangeliin (Uusi Arkangeli), joka on nykyään Sitka.

1860-luvulla Venäjän hallitus oli valmis hylkäämään Venäjän Amerikan siirtomaan. Innokas liikametsästys oli vähentänyt turkiseläinpopulaatiota vakavasti, ja brittien ja amerikkalaisten kilpailu entisestään pahensi tilannetta. Tämä yhdistettynä niin kaukaisen siirtokunnan hallitsemiseen ja suojelemiseen liittyviin vaikeuksiin vähensi kiinnostusta aluetta kohtaan. Niinpä venäläinen Amerikka myytiin Yhdysvalloille vuonna 1867 - 7,2 miljoonalla dollarilla - 2 senttiä hehtaarilta, mikä vastaa noin 127 miljoonaa dollaria vuonna 2021.

Siirron jälkeen monet paikallisen Tlingit-heimon vanhimmat väittivät, että "Castle Hill" oli ainoa maa, joka Venäjällä oli oikeus myydä. Muut alkuperäiskansojen ryhmät väittivät myös, etteivät he olleet koskaan luopuneet maistaan; amerikkalaiset tunkeutuivat kuitenkin Alaskaan ja ottivat sen kokonaan haltuunsa. Alkuperämaavaatimuksia käsiteltiin täysin vasta 1900-luvun jälkipuoliskolla, jolloin kongressi ja johtajat allekirjoittivat Alaskan alkuperäiskansojen sovittelulain.

Venäjän Amerikan huippukaudella venäläisten väkiluku oli enimmillään 700, mikä on hyvin vähän verrattuna 40 000 aleuttiin. Aleutit ja kreolit, joille oli taattu Yhdysvaltojen kansalaisten etuoikeudet, saivat mahdollisuuden tulla kansalaisiksi kolmen vuoden kuluessa, mutta harvat päättivät käyttää tätä mahdollisuutta. Kenraali Jefferson C. Davis määräsi venäläiset pois kodeistaan ​​Sitkasta väittäen, että asuntoja tarvitaan amerikkalaisille. Monet venäläiset palasivat Venäjälle, kun taas toiset muuttivat Tyynenmeren luoteeseen ja Kaliforniaan.

Native America Calling 16.3.2022: The continuing Russian influence in Alaska
Wikipedia: Russian America
"En voi uskoa, että olisimme hyödyttömiä - taikka muuten Jumala ei olisi luonut meitä. On olemassa vain yksi Jumala ja hän katselee alas meitä kaikkia. Me kaikki olemme Jumalan lapsia. Aurinko, pimeys ja tuulet - kaikki ne kuuntelevat, mitä meillä on sanottavaa." - Geronimo