Wabanakit vaativat tasa-arvoa

Viimeisimpiä uutisia Pohjois-Amerikan tämän päivän intiaanien maailmasta.

Valvoja: Navajo Ashkii

Avatar
Navajo Ashkii
Viestit: 109
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2021 9:20 am

Wabanakit vaativat tasa-arvoa

Viesti Kirjoittaja Navajo Ashkii »

Wabanakit vaativat tasa-arvoa

Wabanaki Nations tavoittelee "tasa-arvoa" heimosuvereniteetilleen.

Mainen alueella asuu viisi liittovaltion tunnustamaa intisaanien kansakuntaa. Mutta Aroostook Band of Micmacs, Houlton Band of Maliseet Indians, Passamaquoddy Tribe Indian Townshipissa, Passamaquoddy Tribe Pleasant Pointissa ja Penobscot Nation eivät pysty käyttämään oikeuksiaan samalla tavalla kuin maan muut intiaaniyhteisöt.

Seuraukset ovat olleet tuhoisia. Olipa kyseessä veden turvaaminen yhteisöissä, yleisen turvallisuuden parantaminen tai intiaanien lasten suojeleminen Indian Child Welfare Act (ICWA) -lain avulla, heimojen johtajat sanovat jäävänsä jälkeen, kun on kyse todellisesta itsemääräämisoikeudesta. Muut heimot ovat tukahduttaneet näiden heimojen pyrkimykset määrätä itse kohtaloistaan.

Nyt tehty lakiesitys Advancing Equality for Wabanaki Nations Act, yrittää korjata tilanteen niin, että nämä kyseiset heimot voisivat tulevaisuudessa itse määrätä itselleen tärkeistä asioista, kuten huolehtia ihmisten terveydestä, hyvinvoinnista ja turvallisuudesta.

Jos lakiesitys H.R.6707 hyväksytään, on se ensimmäinen kerta, kun kansakuntamme voi ottaa haltuunsa arvokkaimmat luonnonvaramme - lapsemme", sanoi Peter-Paul, jonka heimo sijaitsee Mainen pohjoisimmassa osassa. "Sen avulla voimme aloittaa kansakuntamme rakentamisen auttamalla meitä luomaan ensimmäisen oikeusjärjestelmämme, tuomioistuinjärjestelmän, joka valvoo Intiaanilasten lastensuojelulain tapauksia."

Erilainen kohtelu johtuu Maine Indian Claims Settlement Actista vuodelta 1980. Liittovaltion laki, joka on nyt yli neljä vuosikymmentä vanha, asettaa joukon esteitä Houlton Bandille, Passamaquoddy Tribelle ja Penobscot Nationille heidän suvereenien oikeuksiensa suhteen.

Indianz.com 4.4.2022: Wabanaki Nations seek ‘equality’ for their tribal sovereignty
"En voi uskoa, että olisimme hyödyttömiä - taikka muuten Jumala ei olisi luonut meitä. On olemassa vain yksi Jumala ja hän katselee alas meitä kaikkia. Me kaikki olemme Jumalan lapsia. Aurinko, pimeys ja tuulet - kaikki ne kuuntelevat, mitä meillä on sanottavaa." - Geronimo