Marssilla Wounded Kneen muistoksi

Viimeisimpiä uutisia Pohjois-Amerikan tämän päivän intiaanien maailmasta.

Valvoja: Navajo Ashkii

Avatar
Navajo Ashkii
Viestit: 109
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2021 9:20 am

Marssilla Wounded Kneen muistoksi

Viesti Kirjoittaja Navajo Ashkii »

Marssilla Wounded Kneen muistoksi

Lauantaina, elokuun viidentenä päivänä 2022 alkoi Wounded Kneen verilöylypaikalle johtavalta tieltä kuulua matalaa, voimistuvaa jyrinää joka lopulta kohosi huumaavaksi pauhuksi. Sieltä saapui moottoripyörien johtamana ja rumpujen kumistessa intiaanien marssiosasto, joka tuli muistamaan ja kunnioittamaan Wounded Kneellä henkensä menettäneiden dakota-intiaanien muistoa.

Kun Wounded Knee Memorial -paraatilaiset tulivat jylyn ja jyrinän säestäminä verilöylypaikalle, he kantoivat lippuja, jotka edustivat omia heimokansojaan, mukaan lukien Pohjois-Carolinan Lumbee Nation, Shawnee Oklahoman Potawatomin kansa, New Yorkin irokeesikansakunta, Kul Wicasa Lower Brulesta, Sisseton Wahpeton Oyate, Cheyenne River Sioux Tribe, Oglala Lakota Nation ja Rosebud Sioux Tribe.

Wounded Kneen juurella intiaanit laskeutuivat moottoripyöriensä selästä ja koko osasto kohosi jalan huipulle, jonne Wounded Kneessä surmansa saaneet on haudattu joukkohautaan. Siellä he lauloivat Lakota-muistolaulua, samalla kun Peji Hotan (viisas) savu nosti heidän rukouksensa Tunkasilaan. Näin he olivat suorittaneet tehtävänsä.

Indianz.com 24.8.2022: They rode with a mission
Wounded Knee vuonna 1890

Loppu intiaanien vastarinnalle koko Lännessä tuli vuonna 1890. Silloin Wounded Kneen verilöylyssä ratsuväkirykmentti surmasi Wounded Knee-joen luona, Etelä-Dakotassa, saartamansa yli 300 dakota-intiaania. Intiaanien viimeisenkin vastarinnan lopullisesti kukistuttua ja heidän näinä aikoina virinneen ns. aavetanssi-liikkeen tultua tukahdutetuksi jäljelle jääneet tungettiin ahtaisiin reservaatteihin. Niissä heidän elämänsä jatkui kuin varastoituna ja säästöliekillä, irvikuvamaisena vastakohtana entiselle vapaalle elämälle preerian vapaissa tuulissa.

Reservaatit sijoitettiin seuduille, jonne kukaan muu ei halunnut ja jotka olivat laiduntamiseen taikka viljelyyn miltei kelpaamattomia. Intiaaneille elämä reservaatissa merkitsi kaiken sen menettämistä, joka oli pitänyt heidän omanarvontuntoaan ja kunniakkuuttaan yllä. Useat intiaanit valitsivat itsemurhan, eivätkä alistuneet elämään reservaatissa. Nykyisin intiaanit reservaateissaan, joita edelleen on Yhdysvalloissa lukuisia, rahoittavat elämistään mm. pelikasinoilla, joiden ylläpitoon heille on myönnetty lupa.
"En voi uskoa, että olisimme hyödyttömiä - taikka muuten Jumala ei olisi luonut meitä. On olemassa vain yksi Jumala ja hän katselee alas meitä kaikkia. Me kaikki olemme Jumalan lapsia. Aurinko, pimeys ja tuulet - kaikki ne kuuntelevat, mitä meillä on sanottavaa." - Geronimo