New Deal cherokee-taiteilijoille

Viimeisimpiä uutisia Pohjois-Amerikan tämän päivän intiaanien maailmasta.

Valvoja: Navajo Ashkii

Avatar
Navajo Ashkii
Viestit: 109
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2021 9:20 am

New Deal cherokee-taiteilijoille

Viesti Kirjoittaja Navajo Ashkii »

New Deal cherokee-taiteilijoille

Vuonna 1935 Yhdysvallat oli suuren laman otteessa. Miljoonat ihmiset, myös maan taiteilijat, tunsivat talouskriisin vaikutuksen.

Vastauksena lamaan presidentti Franklin D. Roosevelt sisällytti joukon avustusohjelmia taiteilijoille osaksi laajempaa New Deal -ohjelmaa. Kuten suuri osa maata suuren laman aikana, taiteilijat kärsivät ankarista taloudellisista olosuhteista. "Taiteilijoiden on myös syötävä", sanoi yksi presidentti Rooseveltin neuvonantajista.

Näkyvin ja kestävin näistä ohjelmista oli Federal Art Project, osa Works Progress Administrationia. Toimintansa aikana 1935–1943 Federal Art Project sai tuhansia taiteilijoita luomaan toivoa, sitä tarvitsevassa maassa. Hanke tuotti yli 150 000 taideteosta maalauksista veistoksiin, seinämaalauksiin ja julisteisiin.

Nykyään ollaan Yhdysvalloissa taas taloudellisen ja kansanterveyskriisin alla. Vaikka ollaankin kaukana suuresta lamasta, ovat olosuhteet vaikuttaneet Cherokeeihin lähellä ja kaukana ja kaikilla elämänaloilla. Koko pandemian ajan apulaispäällikkö Bryan Warner, sekä Cherokee Nationin neuvosto ovat laatineet useita avustusohjelmia, joista yli 750 000 000 dollaria on annettu suorana käteisenä Cherokee -kansalaisille.

Tällä viikolla ehdotettiin neuvostolle Cherokee Artist Recovery Act -lakia (ARA) , joka sai inspiraationsa New Deal -aikakauden liittovaltion taideprojektista. Kolmen viimeisimmän vuoden jälkeen, jolloin taidegalleriat suljettiin, taidetunteja siirrettiin, taidemarkkinat muuttuivat virtuaalisiksi ja taiteen suojelijoiden ostovoima heikkeni, cherokee-taiteilijat ansaitsevat taas uutta vauhtia.

Jos esitetty projekti ARA hyväksytään, se sijoittaa 3 miljoonaa dollaria Cherokee-taideyhteisöön seuraavien kolmen vuoden aikana. Rahoista vähintään 1,5 miljoonaa dollaria käytetään taiteen ostamiseen Cherokee-taiteilijoilta. Tarjolle tulee myös varoja olemassa olevien taidetilojen parannuksiin. Lakiehdotus rahoittaa Cherokee-taideopetusta, jotta suuret Cherokee-taiteilijat voivat ansaita rahaa opettamalla ja inspiroimalla uutta Cherokee-taiteilijoiden sukupolvea seuraamaan heidän jalanjälkiänsä.

Indianz.com 26.9.2022: Cherokee Artist Recovery Act: A “New Deal” for Cherokee Creativity
"En voi uskoa, että olisimme hyödyttömiä - taikka muuten Jumala ei olisi luonut meitä. On olemassa vain yksi Jumala ja hän katselee alas meitä kaikkia. Me kaikki olemme Jumalan lapsia. Aurinko, pimeys ja tuulet - kaikki ne kuuntelevat, mitä meillä on sanottavaa." - Geronimo