Cherokeet huolehtivat kielestään

Viimeisimpiä uutisia Pohjois-Amerikan tämän päivän intiaanien maailmasta.

Valvoja: Navajo Ashkii

Avatar
Wyatt Earp
Site Admin
Viestit: 23
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2021 6:21 am

Cherokeet huolehtivat kielestään

Viesti Kirjoittaja Wyatt Earp »

Cherokeet huolehtivat kielestään - Durbin Feeling Language Center aloittaa uuden luvun Cherokee-kielen elvyttämisessä

Cherokee-intiaanien uuden kielikeskuksen avajaisia on juhlittu Tahlequahossa, Oklahomassa.
"Cherokee-kieli on kulttuurimme ja identiteettimme ydin erillisenä kansana. Euroopan yhteyksistä lähtien cherokee-ihmisiä ovat koetelleet sodat, sairaudet, rikotut sopimukset, pakkosiirto, hallitusmme tukahduttaminen ja lapsiemme vieminen perheidensä luota sisäoppilaitoksiin, joissa heitä voidaan rangaista ankarasti vain siitä, että he puhuvat cherokeeta.
Olemme vahva kansa, mutta elämäntapamme ja kielemme ovat kuluneet näiden paineiden vuoksi ajan myötä. Seisomme nykyään maan suurimpana heimona yli 440 000 kansalaisella, mutta olemme kuitenkin vähentyneet vain noin 2 000 sujuvasti cherokeeta puhuvaan, joista suurin osa on yli 70-vuotiaita. Nyt ajan kuluminen ja ihmiselämän hauraus ovat suurin koettelemuksemme.

Muutama päivä sitten Cherokee-puhujat eri puolilta maata kokoontuivat yli 2 000 osallistujan joukolla Durbin Feeling Language Centerin avajaisiin. Tämä historiallinen, 52 000 neliöjalan laitos Tahlequahissa auttaa varmistamaan, että kieliketju, joka yhdistää meidät cherokee-esivanhemmiimme, ei koskaan katkea."
- By Principal Chief Chuck Hoskin Jr.
Durbin Feeling Language Center tarjoaa kaikki Cherokee Nationin kasvavat kieliohjelmat saman katon alle, mukaan lukien Tahlequah Cherokee Immersion Charter School ja Cherokee Language Master Apprentice Program aikuisopiskelijoille, heimon kääntäjien tiimi ja paljon muuta. Se sisältää 17 luokkahuonetta, kirjaston ja arkiston sekä muita lisäyksiä, jotka tukevat Cherokee Language Departmentin pyrkimyksiä tulevina vuosikymmeninä. Kaikki laitoksen sisällä on kirjoitettu Cherokee Syllabary -kielellä.

Indianz.com.21.11.2022
"Mister, I've been in a really bad mood for the last few years, so I'd appreciate it if you'd just leave me alone." - Wyatt Earp