Intiaanisivellin

Kasvien, puiden ja pensaiden käyttöä mitä erilaisimmin tavoin. - Keltamänty. Amerikan järviruoko. Amerikanluumu. Intiaanisivellin.

Valvoja: Navajo Ashkii

Avatar
Navajo Ashkii
Viestit: 109
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2021 9:20 am

Intiaanisivellin

Viesti Kirjoittaja Navajo Ashkii »

Kuva

Kuva

Kuvat kastanjasta Copyright Matt Lavin - Creative Commons

Intiaanisivellin (Castilleja)

Kastiljojen (Castilleja) sukuun kuuluu parisataa lajia, joista monet kasvavat Pohjois-Amerikassa. Siellä niitä nimitetään intiaanisiveltimiksi tai preeriatuliksi (Indian paintbrush, prairie-fire).

Nimensä intiaanisivellin sai vanhan intiaanilegendan mukaan seuraavasti - tämä on vain yksi nimen alkuperän useammista legendoista. Nuori intiaani halusi maalata auringonlaskun, mutta hän turhaantui, koska ei omasta mielestään kyennyt saamaan maalaukseensa aitoja, kauniita auringonlaskun värejä. Tällöin hän pyysi Suurelta hengeltä apua. Suuri henki toimitti tällöin nuorukaiselle kaunisvärisiä kastiljoja, joiden avulla hän kykeni maalaamaan auringonlaskunsa.

Maalaamisensa jälkeen nuorukainen heitti kastiljat levälleen maahan. Niistä kasvoivat luontoon ensimmäiset kastiljat, joiden väreinä olivat kaikki auringonlaskun värit.Tuosta alkaen näitä kastiljoja on kutsuttu intiaanisiveltimiksi.

Käyttöä ruokana, hiusten pesussa ja lääkityksessä

Intiaanisiveltimen kukat ovat syötäviä ja intiaanit käyttivätkin kukkia, vähäisessä määrin ruokiensa maustamisessa. Kukkamaiset, punaiset, pinkit, keltaiset tai joskus valkoisetkin muodot lajista riippuen kastiljan latvuksessa ovat itse asiassa lehtiä ja kätkevät pienet, vihertävät kukat sisälleen.

Juuret ja vihreät osat sen sijaan ovat myrkyllisiä ja niitä saatettiin puolestaan lisätä tarvittaessa vihollisen keittoihin.

Ojibwe-intiaanit käyttivät intiaanisiveltimen kukkia hiustensa pesussa, jolloin hiuksista tuli kuohkeita ja kiiltäviä. He tekivät myös rasvasta ja intiaanisiveltimistä eräänlaista hiusöljyä, jota he hieroivat hiuksiinsa - eikä laisinkaan ihme, että hiukset kiilsivät sen jälkeen entistäkin kirkkaammin.

Ojibwet hoitivat miedolla intiaanisivellinteellä myöskin reumatismia. Kastiljoissa on seleeniä, josta sanotaan johtuvan näiden lääkinnällisten ominaisuuksien. Tässä yhteydessä kastiljan terveysvaikutuksia pidetään samantyyppisinä valkosipulin kanssa. Josko sitten valkosipuli parantaa reumatismia.

Chippewat käyttivät intiaanisiveltimestä nimeä isoäidin hiukset (Grandmother's Hair) ja he käyttivät sitä lääkinnällisesti naistentauteihin ja myös reumatismiin.

Myös navajoille intiaanisivellin oli lääkekasvi, jolla kyettiin vaikuttamaan mm. kuukautiskiertoon. Menomineet puolestaan lisäsivät intiaanisiveltimen avulla seksuaalista viehätysvoimaansa.

Lähteenä
United States Department of Agriculture: Plant of the Week: Indian Paintbrush (Castilleja coccinea)
Temperate Rainforest Facts: Indian PaintBrush Facts
Owlcation: Indian Paintbrush — Facts, Legend & Lore


Intiaanien lääkekasvit
"En voi uskoa, että olisimme hyödyttömiä - taikka muuten Jumala ei olisi luonut meitä. On olemassa vain yksi Jumala ja hän katselee alas meitä kaikkia. Me kaikki olemme Jumalan lapsia. Aurinko, pimeys ja tuulet - kaikki ne kuuntelevat, mitä meillä on sanottavaa." - Geronimo