Amerikanluumu Prunus Americana

Kasvien, puiden ja pensaiden käyttöä mitä erilaisimmin tavoin. - Keltamänty. Amerikan järviruoko. Amerikanluumu. Intiaanisivellin.

Valvoja: Navajo Ashkii

Avatar
Navajo Ashkii
Viestit: 109
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2021 9:20 am

Amerikanluumu Prunus Americana

Viesti Kirjoittaja Navajo Ashkii »

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuvat amerikanluumusta Copyright Matt Lavin - Creative Commons

Amerikanluumu Prunus americana

Amerikasta löytyy useampia luumulajeja. Prunus americana on Pohjois-Amerikan laajimmalle levinnyt villiluumu. Se kasvaa yleensä pensasmaisena, mutta voi olla joskus myös kuin pieni puu. Amerikanluumua löytyy nykyisin satoina erilaisina, ihmisen jalostamina lajikkeina. Tämän jalostustyön laittoivat alulle intiaanit jo ennen eurooppalaisten saapumista.

Ravintona, lääkekasvina ja värilähteenä

Intiaanit käyttivät runsaasti kasvikunnan tuotteita mitä erilaisimpiin tarkoituksiin. Yksi näistä kasvilajeista oli amerikanluumu, jota lukuisat itäiset heimot, kuten vaikkapa Yhdysvaltain kaakkoisosassa eläneet Choctawit, myös viljelivät. Myös preeriaintiaanit ja Cheyennet käyttivät luumuja ravintonaan. He söivät luumuja sellaisinaan, tai kuivasivat tai keittivät niitä.

Preeriaintiaanit käyttivät amerikanluumua myös lääkekekasvina. He valmistivat amerikanluumun kuoresta ja juurista hauteen, jota käytettiin iho-ongelmien hoitoon. Cheyenneillä amerikanluumu oli mukana myös aurinkotanssissa, he rakensivat sen oksista alttarin. Navajot käyttivät amerikanluumun juuria punaisen väriaineen valmistamiseen.

Lähteenä
Fire Effects Information System (FEIS) : Prunus americana


Intiaanien lääkekasvit
"En voi uskoa, että olisimme hyödyttömiä - taikka muuten Jumala ei olisi luonut meitä. On olemassa vain yksi Jumala ja hän katselee alas meitä kaikkia. Me kaikki olemme Jumalan lapsia. Aurinko, pimeys ja tuulet - kaikki ne kuuntelevat, mitä meillä on sanottavaa." - Geronimo