Amerikan järviruoko

Kasvien, puiden ja pensaiden käyttöä mitä erilaisimmin tavoin. - Keltamänty. Amerikan järviruoko. Amerikanluumu. Intiaanisivellin.

Valvoja: Navajo Ashkii

Avatar
Navajo Ashkii
Viestit: 109
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2021 9:20 am

Amerikan järviruoko

Viesti Kirjoittaja Navajo Ashkii »

Kuva

Kuva

Kuva

Kuvat järviruo'osta Copyright Matt Lavin - Creative Commons

Amerikan järviruoko (Phragmites australis americanus)

Amerikan järviruoko on järviruo'on pohjoisamerikkalainen alalaji. Se on ollut Pohjois-Amerikan mantereella ainakin 40 000 vuoden ajan, ja laji on siten ehdottomasti alkuperäisen luonnon osa. Kyseessä on rannoilla kasvava monivuotinen ruohovartinen kasvi, jota voidaan käyttää monella tavoin hyödyksi.

Järviruoko (Phragmites australis) kasvaa myös Suomessa, mutta kyseessä ovat saman kasvilajin eri alalajit. Meikäläinen, eurooppalainen järviruoko on levittäytynyt ihmisen mukana, vakavin seurauksin, myös Pohjois-Amerikkaan ja siellä ponnistellaan lajin kitkemiseksi.

Käyttöä laidasta laitaan

Pohjois-Amerikan alkuperäiset asukkaat, intiaanit, ovat käyttäneet järviruokoja erilaisiin tarkoituksiin ja mitä moninaisimmin tavoin. Intiaaniheimoja, joissa järviruokoa on hyödynnetty, on ollut yhteensä 46.

Erilaisia käyttötapoja on selvitelty olleen yhteensä 75 - ja niistä kullakin heimolla oli käytössään 2 - 25
käyttötapaa. Järviruokoa nuolten varsina käyttäneitä heimoja oli 17, savukkeena käyttäneitä heimoja oli 13, huiluna käyttäneitä heimoja oli 12, pillinä käyttäneitä heimoja oli 7 ja sama määrä heimoja käytti järviruokoja piipunvarsina. Mattojen rakennusaineina järviruokojen varsia ja lehtiä käytti 6 intiaaniheimoa. Järviruo'oista on valmistettu myös esimerkiksi seremoniallisia esineitä.

Lähteinä
Tiedebasaari: Järviruoko on Pohjois-Amerikassa kutsumaton maahantunkeutuja
Invasive.org: Common Reed
ResearchGate: Phragmites use by Native North Americans
"En voi uskoa, että olisimme hyödyttömiä - taikka muuten Jumala ei olisi luonut meitä. On olemassa vain yksi Jumala ja hän katselee alas meitä kaikkia. Me kaikki olemme Jumalan lapsia. Aurinko, pimeys ja tuulet - kaikki ne kuuntelevat, mitä meillä on sanottavaa." - Geronimo