Hiawatha nimenä tarkoittaa: "hän, joka tekee jokia". Hiawatha oli 1500-luvulla elänyt intiaanipäällikkö. Hänen johdossaan olivat onondaga- ja mohawk-intiaaniheimot. Hiawathan erityinen saavutus oli se, että hän perusti irokeesien liittokunnan vuonna 1570. Hiawatha oli rauhanmies, hän yhdisti sotaiset heimot - hän oli myös uudistaja ja hyväntekijä.
Hiawatha on monin tavoin esillä kirjallisuudessa ja lasten seikkailujulkaisuissa. Henry Wadsworth Longfellow kirjotti eeppisen runoelman "Laulu Hiawathasta" vuonna 1855. Siinä alkuperäistä Hiawathaa on jäljellä vain nimi ja ehkä jotakin Hiawathan hyvyydestä ja muista myönteisistä puolista. Longfellowin Hiawathaa luetaan edelleenkin Yhdysvalloissa koulutunneilla.

Marion E. Gridley: Hiawatha - kuvassa vuonna 1950 julkaistun kirjan kansi.
Kuva Copyright Karen - Creative Commons

Pylleröinen Pikku Hiawatha seikkailee myös Disneyn tuotannossa, animaatio- ja sarjakuvahahmona Aku Ankassa. Hänen asuunsa kuuluvat sulka ja intiaanihousut ja mukanaan hän kuljettaa jousipyssyään.
Kuvassa sarjakuvalehti vuodelta 1952, Copyright Dave - Creative Commons

Hiawatha on läsnä Yhdysvalloissa monin paikoin ja monin tavoin. Kuvassa Hiawatha-puisto mökkikylineen Pohjois-Carolinassa.
Kuva Copyright Gerry Dincher - Creative Commons

Nopeaa Hiawatha-junaa mainostaa intiaanikaunotar.
Kuva Copyright Hajee - Creative Commons

Säveltäjä Samuel Coleridge-Taylorin sävellys Hiawathan laulu on hänen tunnetuin teoksensa.
Kuva Copyright Supermum1 - Creative Commons

Hiawatha-merkkinen japanilainen polkupyörä, joka lienee suunnattu erityisesti USA:n markkinoille.
Kuva Copyright rhymeswithbombs - Creative Commons

Yhdysvaltojen Idahossa sijaitsee Route of the Hiawatha. Se on polkupyöräilijöille suunnattu, runsaan 20 kilometrin pituinen vaellusreitti. Reitin varren korkeilta huipuilta avautuvia upeita maisemia käyvät ihastelemassa perheet lapsista isovanhempiin. Halutessaan pääsee pyörineen linja-autolla reitin korkeimmalle huipulle ja sieltä voi tulla takaisin alamäkeä lasketellen.
Reitti on rakennettu vanhan rautatielinjan päälle ja siihen kuuluu kymmenen junatunneliakin. Junien aikoinaan liikkuessa tällä radallaan sanottiin, että matkustajat saattoivat ihailla junan ikkunoista eräitä Yhdysvaltain radanvarsien henkeäsalpaavimmista näkymistä. Eri puolilla Yhdysvaltoja toteutetaan rail-to-trail -projektia, jossa käytöstä pois jääneitä rautatien pätkiä muutetaan vaellusreiteiksi. Hiawathan reitti on näiden reittien kruunun jalokivi.
Kuva Copyright Rick McCharles - Creative Commons
Lähteinä
Juri Nummelin: Kalevalaa ennen juhannusta
Lookout Pass: Route of the Hiawatha
Visit Idaho: Route of the Hiawatha