Intiaanit orjina ja orjuuttajina

Intiaanien mailla, preerioilta vuorille - hiljaisuutta ja viisautta, sotahuutoja ja rumpujen kuminaa.

Valvoja: Navajo Ashkii

Avatar
Navajo Ashkii
Viestit: 109
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2021 9:20 am

Intiaanit orjina ja orjuuttajina

Viesti Kirjoittaja Navajo Ashkii »

Intiaanit orjina ja orjuuttajina - Cherokee Freedmen, mustat Cherokeet

Kun määritellään sitä, kuka on oikeutettu intiaanin statukseen, nousee esille myös orjuus. Arviolta 2 - 5,5 miljoonaa intiaania joutui orjaksi aikavälillä Kolumbuksesta vuoteen 1880.

Mutta eräät varakkaat intiaaniheimot, kuten cherokeet, käyttivät afroamerikkalaisia myös itse orjinaan. Mustat olivat cherokee-intiaaneille omaisuutta. Heistä on käytetty nimitystä Cherokee Freedmen. 1830-luvulla Yhdysvaltain hallitus pakotti cherokeet jättämään kotiseutunsa ja muuttamaan Oklahomaan. Tämä exodus on saanut nimekseen Trail of Tears, eli Kyynelten tie. Ei ole ollut laajasti tiedossa, että tällä matkalla cherokeiden mukana kulkivat heidän orjuuttamansa afroamerikkalaiset.

Vuoteen 1861 saakka cherokeiden parissa asui noin 4 000 heidän orjuuttamaansa mustaa ihmistä. Heimo lakkautti orjuuden vuonna 1863. Pian tämän jälkeen heimo allekirjoitti Yhdysvaltain hallinnon kanssa sopimuksen, joka takasi mustille täydet kansalaisoikeudet.

Cherokee Freedmen -yhteisö halusi mustille jäsenilleen cherokeiden statuksen ja se taisteli cherokee-intiaanien kanssa vuosikymmeniä tämän puolesta - myös lukuisissa tuomioistuinkäsittelyissä. Vasta nyt cherokeet ovat joutuneet taipumaan tähän vaatimukseen. Niinpä cherokee-heimoon kuuluu nykyisin 8 500 afroamerikkalaisten jälkeläistä.

Kansalaisuus ja kansalaisoikeus ei siten intiaanienkaan parissa ole vain sitä, että kenen jälkeläinen olet, vaan myös sitä, missä olet elänyt ja asunut ja kuinka kauan. Cherokeet pitivät pitkään kantanaan sitä, että voi olla cherokee vain silloin, jos on cherokeen jälkeläinen. Mutta he joutuivat luopumaan oikeuden päätöksillä tästä kannastaan.

Lähde:
CNN 19.8.2021: Why the jump in the Native American population may be one of the hardest to explain.
"En voi uskoa, että olisimme hyödyttömiä - taikka muuten Jumala ei olisi luonut meitä. On olemassa vain yksi Jumala ja hän katselee alas meitä kaikkia. Me kaikki olemme Jumalan lapsia. Aurinko, pimeys ja tuulet - kaikki ne kuuntelevat, mitä meillä on sanottavaa." - Geronimo