Intiaanejako vaiko Amerikan alkuperäisiä asukkaita?

Intiaanien mailla, preerioilta vuorille - hiljaisuutta ja viisautta, sotahuutoja ja rumpujen kuminaa.

Valvoja: Navajo Ashkii

Avatar
Navajo Ashkii
Viestit: 111
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2021 9:20 am

Intiaanejako vaiko Amerikan alkuperäisiä asukkaita?

Viesti Kirjoittaja Navajo Ashkii »

Intiaanejako vaiko Amerikan alkuperäisiä asukkaita?

Amerikassa intiaaneista käytetään pääsääntöisesti kolmea erilaista yleisnimitystä:

1) Native American - alkuperäinen eli synnynnäinen amerikkalainen.
2) Indigenous American - alkuperäinen eli synnynnäinen amerikkalainen.
3) American Indian - Amerikan intiaani.

Mitä näistä nimityksistä tulisi käyttää ja mikä on korrektia?

Tarkastelemme luonnollisestikin kysymystä niin , että miten tähän kysymykseen intiaanit itse Yhdysvalloissa suhtautuvat ja miten he haluavat itseään nimitettävän. Puhumme ja kirjoitamme sitten, suomeksi käännetyin nimityksin, Suomessa samoin kuin Yhdysvalloissa intiaanit itse haluavat.

Yhdysvalloissa tämän kysymyksen vastaus riippuu ihan siitä, keneltä kysytään. Eli siis kaikki vaihtoehdot ovat korrekteja ja sopivia. Yhtä ainoaa oikeaa vaihtoehtoa ei ole olemassa. Nimitys intiaani, joka juontaa alkunsa Kolumbuksen harhaluuloon siitä, että hän saapui Intiaan, ei ole vähimmässäkään määrin loukkaava saati halventava ja se on siis täysin käyttökelpoinen.

Nimitys Native American kehittyi poliittisen liikehdinnän seurauksena 1960- ja 1970-luvuilla. Nykyisin Native American on
Yhdysvalloissa vähentämässä suosiotaan, ja sen sijaan runsaasti käytetään nimityksiä Indigenous American ja American Indian.

Kuva

Nuori intiaanitanssija. Kuva Copyright GPA Photo Archive - Creative Commons.

Cherokee on cherokee ja lakota on lakota

Yksi asia on varmaa. Yhdysvalloissa vallitsee laaja konsensus eli yhteisymmärrys intiaanien itsensä parissa siitä, että intiaaneista puhuttaessa on parasta käyttää heidän heimonimitystään aina silloin, kun se on mahdollista. Intiaanit itse toivovat tätä. Siten cherokee on cherokee ja lakota on lakota.

Yhdysvalloissa on tällä hetkellä, vuonna 2021, 574 liittovaltion tunnustamaa intiaanien kansakuntaa. Kaikilla heillä on omat nimensä, joten heistä puhuvilla ja kirjoittavilla on paljon ja tarkasti valittavia vaihtoehtoja kunkin tilanteen mukaan.

Heimojen sisällä on vielä pienempiä klaaneja, joilla on omat nimensä ja perinteensä ja jotka haluavat tulla kutsutuiksi tämän klaaninsa nimen mukaisesti. Ja mikseipä tällaista nimitystä voi myös käyttää, jos sen tietää. Mutta kuinka monille Yhdysvalloissakaan on tuttu Navajoihin lukeutuva Tótsohníí - ja jos pelkästään sitä käyttää suomalaisessa tekstissä, niin kuinka moni heti tajuaa, että on kyse navajoihin lukeutuvasta klaanista. Asian joutuu kuitenkin selittämään, joten navajo voisi olla helpommin ymmärrettävä ratkaisu.

Loppujen lopuksi, jos et ole varma siitä, miten tässä yhteydessä esiteltyjä ihmisiä tulisi nimittää - olisi ainut ehdoton ratkaisu kysyä näiltä ihmisiltä itseltään. No, se ei ole mahdollista, joten käytämme nimityksiä kukin oman harkintamme mukaan.

Lähde:
Oprah Daily 4.1.2021: Should You Use Native American or American Indian? That Depends on Who You Ask.
"En voi uskoa, että olisimme hyödyttömiä - taikka muuten Jumala ei olisi luonut meitä. On olemassa vain yksi Jumala ja hän katselee alas meitä kaikkia. Me kaikki olemme Jumalan lapsia. Aurinko, pimeys ja tuulet - kaikki ne kuuntelevat, mitä meillä on sanottavaa." - Geronimo