Kalliovuortenkataja

Kasvien, puiden ja pensaiden käyttöä mitä erilaisimmin tavoin. - Keltamänty. Amerikan järviruoko. Amerikanluumu. Intiaanisivellin.

Valvoja: Navajo Ashkii

Avatar
Navajo Ashkii
Viestit: 109
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2021 9:20 am

Kalliovuortenkataja

Viesti Kirjoittaja Navajo Ashkii »

Kuva

Kalliovuortenkataja, kuva Copyright Bryant Olsen, Creative Commons.

Kalliovuortenkataja (Juniperus scopulorum)

Kalliovuortenkataja kasvaa laajoilla alueilla Amerikassa ja viihtyy tieteellisen nimensä Scopulorum mukaisesti vuorilla. Puulla on korkeutta 5 - 15 metriä, ja sen runko voi olla varsin paksu.

Puu voi saavuttaa hyvin pitkän iän. Yksi tietty kalliovuortenkataja Utahissa on iältään yli 1 500 vuotta vanha.

Kuoren osista ja kävyistä intiaanit ovat keitelleet liemiä, joilla on hoidettu kuumetta, yskää ja vilustumista. Marjoja on voitu käyttää hätäruokana ja niitä on käytetty myös mausteena. Kuivattuja marjoja on myös paahdettu ja käytetty kahvin kaltaisen juoman valmistukseen. Voimakkaasti tuoksuvia juuria on keitetty ja käytetty sitten lääkintään. Kuorta on käytetty kehdoissa ja koristelussa.

Kalliovuortenkatajan oksia on myös poltettu ja sen savua on leyhytelty ennen erilaisia seremonioita, kuten parantamista. Puun pääkäyttötapa intiaaneilla on ollut kuitenkin käyttö polttopuuna, ruoanlaitossa ja lämmityksessä.

Lähteet:
Daniel L. Noble: Rocky Mountain Juniper.
Native Plants: Rocky Mountain Juniper, Juniperus scopulorum.
"En voi uskoa, että olisimme hyödyttömiä - taikka muuten Jumala ei olisi luonut meitä. On olemassa vain yksi Jumala ja hän katselee alas meitä kaikkia. Me kaikki olemme Jumalan lapsia. Aurinko, pimeys ja tuulet - kaikki ne kuuntelevat, mitä meillä on sanottavaa." - Geronimo